Vytlačiť túto stránku

Mýty a fakty o kŕčových žilách

Napísal TS 10. júl 2017

Křčové žily niesú estetické a ženy sa ich dvojnásobné obávajú… Sú pomerne častým prejavom rozšíreného chronického žilového ochorenia. Niekto si ich spôsobí počas života nesprávnym životným štýlom, iní však pre ne majú genetické dispozície.

sauna nohy 1100x800

1. Keď mám kŕčové žily, musí ich byť vidno.

Mýtus! Viditeľné znaky ochorenia na nohách vôbec nemusia zodpovedať stavu hlbokých žíl. Podstatné je, že už prvotné príznaky – bolesť nôh, pocit ťažkých nôh, napätie, tŕpnutie v nohách, kŕče v lýtkach, či opuchy, môžu signalizovať začínajúce chronické žilové ochorenie, hoci zmeny na koži ešte nemusia byť viditeľné.

2. Po operácii kŕčových žíl sa mi ochorenie nemôže vrátiť.

Mýtus! Bohužiaľ, žiadny operatér vám po operácii kŕčových žíl nedá doživotnú záruku. Chronické žilové ochorenie je celoživotné, postupujúce zápalové ochorenie. Ak máte viditeľné ťažkosti, je už obvykle rozvinuté. Nedá sa úplne vyliečiť, ale je možné udržať ho v štádiu, v akom bolo diagnostikované a spomaliť jeho vývoj. Operáciou sa síce odstránia existujúce kŕčové žily, ale zápalový proces ostáva prítomný, ak nebudete dodržiavať dôsledne životosprávu, ochorenie sa môže ďalej zhoršovať.

3. Keď nosím topánky na vysokom opätku a nevhodnú obuv, môžem si spôsobiť rozvoj žilového ochorenia.

Fakt! Nosenie topánok s vysokými opätkami, ale aj nosenie obuvi úplne bez opätkov, sú jedným z rizikových faktorov rozvoja chronického žilového ochorenia. Ideálna obuv je s nízkym 2 – 4 cm opätkom, ktorý poskytuje dostatočný tlak k podpore žilového návratu. Vysoké lodičky nie sú vhodné na každodenné a celodenné nosenie. Príležitostne vám však ich obutie neublíži.

4. Nadváha a obezita priamo súvisia so vznikom kŕčových žíl.

Fakt! Obezita a nadváha sú dôvodom nadmerného tlaku na žilový systém dolných končatín a skutočne súvisia so vznikom varixov. Tento rizikový faktor však môžete ovplyvniť rozumnou zmenou životného štýlu. Základom je rovnováha energetického príjmu a výdaja, vyváženosť a skladba jednotlivých zložiek potravy, dostatočný pitný režim a pravidelný pohyb.

5. Mám viditeľné kŕčové žily, ale nebolia ma. Nemusím s nimi teda nič robiť.

Mýtus! Mnohí pacienti s viditeľnými kŕčovými žilami nemusia mať žiadne ťažkosti. Často najmä muži, ktorých netrápi estetická stránka, pretože skryjú nohy do nohavíc, problém neriešia. Ide však o vážne, pokračujúce chronické ochorenie, ktoré sa môže skomplikovať trombofebitídou,  ebotrombózou či vredom predkolenia. Preto, je dôležité, aby každý pacient s kŕčovými žilami navštívil lekára, hoci nemá ťažkosti. Lekár zistí rozsah ochorenia a nasadí vhodnú liečbu.

 6. Keď si dám odstrániť kŕčové žily, budú mi „chýbať“ a tie ostatné viac zaťažím.

Mýtus! Práve neodstránené varixy sú dôvodom narastania počtu nových kŕčových žíl, stupňovania príznakov a možných komplikácií. Choré časti žilového riečiska je potrebné odstrániť. Operatér na základe dôkladného sonografického vyšetrenia určí najvhodnejšiu formu a typ zákroku. Ak aplikuje optimálnu liečbu, chorá žila určite „chýbať“ nebude. Dôležitý je však aj komplexný prístup k ochoreniu po operácii – dodržiavanie zásad životosprávy, užívanie venofarmák a kompresívna liečba aj po odstránení varixov.

 7. Prekladanie nohy cez nohu spôsobuje kŕčové žily.

Fakt! Dlhé státie či sedenie, nosenie tesného oblečenia, či prekladanie nohy cez nohu, môžu napomôcť rozvoju už existujúceho chronického žilového ochorenia, urýchliť jeho vývoj a zhoršiť príznaky. Keď chceme vzniku chronického žilového ochorenia predísť, nemali by sme dobrovoľne a vedome „robiť zle“ svojim nohám. Všetky uvedené činnosti totiž patria medzi ovplyvniteľné rizikové faktory chronického žilového ochorenia

8. Kŕčové žily súvisia s hemoroidmi.

Fakt – Mýtus! To, že trpíte kŕčovými žilami, neznamená, že musíte mať aj hemoroidy – vystúpené žily v konečníku a naopak. Obe ochorenia však multifaktoriálne a postihujú žily. Okrem vrodenej nedostatočnosti žilovej steny sú najčastejšími príčinami nesprávne stravovacie návyky, sedavý spôsob života, nízka fyzická aktivita, obezita, vyšší vek. U žien počas tehotenstva rastúca maternica zvyšuje tlak na cievy, spomaľuje pohyb čriev a tlakom na konečník pri pôrode sa problém hemoroidov ešte zvýrazní. V tehotenstve je zvýšený tlak aj na žilový systém nôh a práve v tomto období sa môžu prejaviť či zvýrazniť aj kŕčové žily. Hemoroidy sú nepríjemné, no časté ochorenie, rovnako ako kŕčové žily. Obe ochorenia treba podchytiť v počiatočnom štádiu, aby sa predišlo rozvoju komplikácií. Pri oboch ochoreniach sa väčšina postihnutých snaží vyriešiť svoje problémy sama a lekárovi sa zverí, až keď sa príznaky zhoršia. Aj pri liečbe hemoroidov rovnako ako pri kŕčových žilách sa uplatňuje úprava životného štýlu, dostatok pohybu, posilňovanie svalov panvového dna, úprava stravy, pravidelné a správne vyprázdňovanie, hygiena, lokálna liečba a tiež venofarmaká. Chirurgická liečba prichádza u oboch ochorení na rad, ak predchádzajúce režimové opatrenia a konzervatívna liečba nepomáhajú a ochorenie je vo vyššom štádiu.

 9. Keď mám kŕčové žily, nemôžem sa hýbať, aby sa to nezhoršilo.

Mýtus! Medzi základné predpoklady úspechu liečby chronického žilového ochorenia patrí aktívny prístup pacienta, obmedzenie dlhého sedenia a dostatok pohybu. Platí teda pravý opak, musíte sa hýbať, aby sa ochorenie nezhoršilo. Medzi najvhodnejšie športy patrí turistika, ľahký beh, beh na lyžiach, tanec a plávanie – všetky druhy športu, pri ktorých sa rytmicky ohýba členkový kĺb v kombinácii s prácou svalov lýtka. Existujú však aj športy, ktoré nepriaznivo vplývajú na rozvoj kŕčových žil, napríklad zjazdové lyžovanie, vzpieranie, tenis, kulturistika, squash. Pacienti s CHŽO, by mali pri týchto športoch vždy nosiť kompresívne pančuchy, inak dôjde k zhoršeniu ochorenia.

10. Kŕčové žily robia najväčšie problémy v lete, preto sa stačí liečiť len vtedy.

Mýtus! Chronické žilové ochorenie je zápalové postupujúce ochorenie, pri ktorom je dôležitá komplexná, dlhodobá a pravidelná liečba. Rozhodne nestačí liečiť sa v období, keď nám spôsobuje najväčšie problémy. Keď si liečime artériovú hypertenziu, tiež neužívame lieky len vtedy, keď nám náhle vystúpi tlak. Musíme ich užívať pravidelne, iba tak dosiahneme pozitívne účinky liečby a relatívnu stabilizáciu stavu. Cieľom dlhodobej a pravidelnej liečby chronického žilového ochorenia je spomaliť postup choroby a prechod do vážnejších a komplikovanejších štádií.

 11. Kompresívne pančuchy? Ani náhodou! Možno raz, keď budem v dôchodku...

Mýtus! Chronické žilové ochorenie je zápalové postupujúce ochorenie, pri ktorom je dôležitá komplexná, dlhodobá a pravidelná liečba. Rozhodne nestačí liečiť sa v období, keď nám spôsobuje najväčšie problémy. Keď si liečime arté- riovú hypertenziu, tiež neužívame lieky len vtedy, keď nám náhle vystúpi tlak. Musíme ich užívať pravidelne, iba tak dosiahneme pozitívne účinky liečby a relatívnu stabilizáciu stavu. Cieľom dlhodobej a pravidelnej liečby chronického žilového ochorenia je spomaliť postup choroby a prechod do vážnejších a komplikovanejších štádií.

 12. Jablko nepadá ďaleko od stromu, keď máme kŕčové žily v rodine, budem ich mať aj ja!

Fakt – Mýtus! Je síce pravda, že pozitívna rodinná anamnéza, čiže prítomnosť chronického žilového ochorenia v rodine, je významným a žiaľ neovplyvniteľným rizikovým faktorom jeho vzniku. Pri správnom dodržiavaní zásad životného štýlu, včasnej diagnostike, už pri prvých varovných signáloch a správnej liečbe sa určite nemusíme dopracovať do štádia ako naše mamičky a babičky.