Ako zmierniť príznaky alergie? Vyskúšajte tieto účinné tipy

Kým mnohí ľudia vnímajú jar ako najkrajšie obdobie roka, pre alergikov je doslova nočnou morou. Po zimnej prestávke sa počas februára a marca začína obdobie kvitnutia rastlín. To je sprevádzané produkciou peľu, ktorý je jedným z najznámejších alergénov.

Otázka tak znie – ako na jar a v lete zmierniť príznaky alergie? Prinášame vám niekoľko účinných tipov, ktoré fungujú!

Alergie a domácnosť

Najjednoduchším spôsobom, ako sa vyhnúť alergickej reakcii, je zamedziť kontaktu vášho tela s alergénom. V prípade peľu by to znamenalo, že počas celej jari by ste nemohli chodiť von. Ani to vám však nemusí pomôcť. Peľ sa totižto prirodzene vznáša v ovzduší a ľahko sa dostane aj do vašej domácnosti.

Nahraďte záclony žalúziami

Pri otvorenom okne sa peľ dostane do interiéru, pričom s vysokou pravdepodobnosťou sa zachytí práve na záclonách. Kvôli tomu ho budete mať v domácnosti neustále, čím svoje alergické reakcie len podporíte. Nehovoriac o tom, že hrubé záclony negatívne ovplyvňujú prúdenie vzduchu v okolí okien, čím urýchľujú vznik ďalšieho alergénu – plesní. Preto odporúčame využívať žalúzie, ktoré sa dajú ľahko utrieť a zbaviť peľových čiastočiek.

TIP: Ak sa nechcete vzdať závesov, snažte sa ich pravidelne čistiť. Vždy na jar a na jeseň v období najväčšieho výskytu alergénov ich zaneste do čistiarne. Alebo zvoľte kratší variant a tenší materiál. Závesy sú pekným doplnkom v interiéri.

sun_window21

Zdroj obrázka: pixabay.com

Dbajte na správnu vlhkosť

Príznaky alergie nevyvoláva len peľ z bežných exteriérových rastlín. Často ich spôsobujú aj výtrusy húb. Že žiadne huby doma nemáte? Vedzte, že s veľkou pravdepodobnosťou ich nájdete v tmavom kúte kúpeľne, prípadne za skriňou. Rôzne druhy plesní sa prirodzene nachádzajú v každej domácnosti a ich výskyt je ovplyvnený najmä vlhkosťou. Čo robiť, aby ste ich eliminovali a ušetrili sa tak od alergickej reakcie? Vlhkosť v interiéri by mala byť na úrovni 45 až 60 %. Dosiahnete ju pravidelným vetraním, prípadne elektronickými odvlhčovačmi vzduchu.

Alergény priamo v posteli

Medzi časté alergény, ktoré sa prirodzene vyskytujú v domácnosti, patria aj roztoče. Mikroskopické chrobáčiky, ktoré žijú práve v posteli, keďže sa živia zvyškami odumretej ľudskej pokožky. Ich výskyt pritom nie je nijako ovplyvnený jarou – doma ich máte počas celého roka. Aby ste ich pobyt u vás doma eliminovali, je dôležité spať na správnom matraci. Odporúčame antibakteriálne matrace vyrobené zo špeciálnej peny, ktorá odpudzuje roztoče a ďalšie alergény.

Dobrými antibakteriálnymi vlastnosťami sa vyznačujú aj matrace vyrobené z latexovej peny. Na zlepšenie ich odpudivosti voči roztočom je dobré použiť aj poťahy s obsahom Aloe Vera alebo strieborných vlákien. Tie je možné pravidelne prať, čím zlikvidujete všetky potenciálne alergény.

TIP: Môžete zvoliť aj antibakteriálny matrac sú vyrábané kombináciou materiálov, ktoré nepodporujú alebo priamo eliminujú výskyt roztočov a baktérií.

voj

Praktický tip: Okrem antibakteriálneho matraca nezabúdajte ani na kvalitné posteľné obliečky, ktorých najširší výber nájdete na portáli BIANO. Odporúčame voliť posteľnú bielizeň vyrobenú z organických materiálov, ktoré sú prirodzene hypoalergénne. Patrí medzi ne napríklad bavlna, ľan, bambus alebo hodváb.

Ako zmierniť príznaky alergie prírodnou cestou?

Ani najlepšia prevencia alergie v podobe antibakteriálnych matracov, posteľnej bielizne a správnej vlhkosti nemusí zaručovať, že sa nepríjemnej reakcii vyhnete. Je dôležité, aby ste podporili aj váš organizmus. Práve ten totižto môže za to, že sa u vás alergická reakcia objaví. Problémom je imunitný systém, ktorý príliš citlivo zareaguje na určitý vonkajší podnet – alergén. Medzi typické imunitné obranné mechanizmy patrí zvýšenie produkcie hlienu, kašeľ, kýchanie, svrbenie kože či vznik vyrážky.

Na to, aby ste alergickú reakciu dokázali zmierniť, potrebujete nejakým spôsobom regulovať činnosť imunitného systému, ktorý ju vyvoláva. Dnes na tento problém existuje množstvo rôznych účinných liekov. Avšak, v takom prípade vaše telo zbytočne zaťažujete neprirodzenými chemikáliami. V prvom rade by ste sa preto mali snažiť s alergiou bojovať prírodnou cestou.

Vyskúšajte kvercetín

Kvercetín je prírodná zlúčenina, ktorá sa prirodzene vyskytuje v niektorých druhoch ovocia a zeleniny. Jeho najväčšie percentuálne zastúpenie nájdete v kapary, no obsahujú ho aj cibule, jablká, paradajky či bobuľoviny. Bolo vedecky dokázané, že dokáže efektívne zmierniť najčastejšie príznaky alergie, pričom pôsobí aj preventívne. Za zmienku stojí najmä skutočnosť, že ovplyvňuje fungovanie imunitného systému a znižuje produkciu histamínu a protilátok IgE, ktoré vyvolávajú alergické reakcie. Navyše, pôsobí protizápalovo a odbúrava voľné radikály.

pix

Zdroj obrázka: pixabay.com

Prijímajte veľa vitamínu C

Pre správne fungovanie imunitného systému, a teda aj redukciu nežiaducich alergických reakcií a elimináciu zápalov vo vnútri organizmu, je kľúčovým aj pravidelný príjem vitamínu C. Nájdete ho predovšetkým v citrusových plodoch a kapuste. Veľmi dobrým prírodným zdrojom sú tiež šípky.

Otužujte sa

Možno by ste to nepovedali, no otužovanie sa má skutočne citeľný vplyv na odolnosť a fungovanie imunitného systému. Pravidelné vystatovanie sa nízkym teplotám, napríklad v podobe studenej sprchy, zocelí vašu imunitu a pomôže jej ľahšie sa vyrovnávať s alergénmi. Reakcie vášho tela tak budú menej „prehnané“ a nepríjemné.

Vyskúšajte to!

Spôsobov, ako zmierniť príznaky alergie na jar a zároveň aj počas celého roka, je ešte ďaleko viac. Avšak, niekedy stačia aj malé zmeny a výsledky sa dostavia veľmi rýchlo. Vyskúšajte preto aspoň niektoré z našich tipov pretaviť do vášho života a uvidíte, ktoré budú fungovať najlepšie!

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.