Vytlačiť túto stránku

Potrebné minerály pre naše telo

Napísal femme 24. október 2016

Jednotlivé minerálne látky nájdeme v konkrétnych plodoch a potravinách. Okrem ich množstva je dôležitý aj ich vzájomný pomer. Pri ich nedostatku ľudský organizmus zlyháva.

mineraly 1000x577

K zdravému vývoju, človek potrebuje asi 25 najdôležitejších minerálov, napriek tomu, že predstavujú len 3 percentá našej hmotnosti. Nachádzajú sa strukovinách, orieškoch, zemiakoch, zelenine a ovocí, nájdeme ich v rybách, v mäsa a vnútornostiach ako aj v mliečnych výrobkoch.

Podľa najnovších výskumov, vysoká a rýchla produkcia rastlinnej či živočíšnej výroby má za následok u niektorých potravín stratu percentuálneho zastúpenia minerálov. Z tohto dôvodu je dobre dopĺňať minerálne látky formou prírodných minerálnych vôd.

Ca - vápnik
Pozitívne vplýva na vstrebávanie železa, funkciu nervov, tvorbu hormónov a enzýmov, vývoj kostí a rast vlasov. Má vplyv na nervovú sústavu a metabolizmus. Pri nedostatku vznikajú zubné kazy, odvápňovanie kostí a prejavuje sa aj zvýšená dráždivosť.

F - fluór
Vďaka fluóru máme pekné zuby, pretože pomáha pri tvorbe skloviny, zohráva dôležitú úlohu v ochrane proti demineralizácii tkanív a tiež ovplyvňuje tvorbu enzýmov.

I - jód
Je nezastupiteľný v metabolizme živín, podieľa sa na správnom fungovaní hormónov, ktoré majú vplyv na telesný rast, kvalitu kože, vlasov, nechtov a zubov. Veľká spotreba jódu je v tehotenskom období a v čase dojčenia.
K – draslík
Nedostatok tohto minerálu sa prejaví svalovou slabosťou, bolesťami hlavy, únavou a závratmi. Nenahraditeľný je pri raste a delení buniek.

Horčík – Mg
Magnézium je základným prvkom pri tvorbe energie v živých organizmoch, odbúrava únavu a napomáha sústredeniu. Bezprostredne ovplyvňuje až 300 enzymatických reakcií v ľudskom tele. Udržuje stabilný srdcový rytmus, silný imunitných systém a fungovanie svalov. Zdravé zuby a kosti pomáha udržiavať spolu s vápnikom a pri jeho nedostatku sa objavujú spravidla kŕče v dolných končatinách.

Sodík – Na
Podieľa sa na kontrole správneho hospodárenia s vodou spolu s draslíkom. Podieľa sa na udržiavaní tzv. osmotického tlaku buniek, na vedení nervových vzruchov, kontrakcií svalov a zabezpečuje normálny srdečný rytmus.