Späť do školy so silnou imunitou

Poznáte to, stačí jedno chorľavé dieťa v okolí a razom už aj to vaše posmrkáva a pokašliava. Riziko je vždy vyššie vstupom dieťaťa do detského kolektívu...


... čomu sa na jeseň, kedy sa otvárajú brány škôlok a škôl, nevyhnete. Myslite preto vopred nielen na nákup novej školskej výbavy, ale i na posilnenie imunity, ktorá ho bude dostatočne chrániť!

Na základe skúsenosti sa i samotní lekári nazdávajú, že v posledných rokoch počet chorých detí stúpa a k najčastejším dôvodom patrí  nedostatočná obranyschopnosť. Kedy viete, že je vaše dieťa už príliš často choré? Niektorí detskí lekári tvrdia, že je optimálne, ak dieťa prekoná bežné ochorenie približne štyrikrát do roka, čím sa  jeho imunitný systém dostatočne posilní. Ak sa však nádcha stále vracia, niečo nie je v poriadku a chybu možno hľadať i na strane rodičov.
 

Čomu by sa mali rodičia vyvarovať?

Zle nastavená skladba životosprávy môže mať neblahý vplyv na zvýšenú chorobnosť. Preto by ste mali svojmu dieťaťu servírovať jedálniček, ktorý je vyvážený a bohatý na všetky pre telo dôležité zložky.

Veľký vplyv má na obranyschopnosť organizmu i prostredie, v ktorom dieťa trávi čas. Svoju domácnosť príliš neprekurujte, pretože tým vzniká hrozba teplotného šoku pri prechode zvnútra von. Ideálne nie sú ani hodiny strávené v klimatizovaných obchodoch či aute.

Nemali by ste to preháňať ani s obliekaním. Vaše dieťa nemusí mať toľko vrstiev ako cibuľa, zatiaľ čo vy na sebe máte iba tenké tričko. Všeobecne platí, že dieťaťu stačí obliecť o jednu vrstvu navyše. Ak už ale doma máte dieťa v pubertálnom veku, stretávate sa s obráteným problémom- nedostatočným obliekaním. Vtedy vám neostáva nič iné, ako sa vyzbrojiť pevnými nervami a argumentmi, že s holými krížami na jeseň raz-dva prechladne.

Ak je dieťa nedostatočne doliečené, no i napriek tomu sa dostáva naspäť do kolektívu, môže sa jeho zdravotný stav ešte zhoršiť. Počkajte si radšej, kým mu doznejú posledné známky kašľa a vreckovky už nebude potrebovať.

Dnešná doba prináša pre deti toľko možností trávenia voľného času, že im skoro ani neumožní sa nudiť. Bohužiaľ, väčšina ich priklincuje doma na gauč, pred televízor či k počítaču a tabletu. Snažte sa to obmedzovať a vymýšľajte pre nich aktivity, ktoré ich vyženú na vzduch a donútia sa hýbať. Kvôli sebe i kvôli svojmu imunitnému systému.

 

Imunita v pozore!

Možno vám to bude znieť zvláštne, ale prehnaná čistota je niekedy na škodu. Ak svoje deti a ich okolie od narodenia prehnane umývate a dezinfikujete, vystavujete ich riziku, že môžu byť ľahkým terčom pre alergie, astmu alebo ekzém. Infekcie a zdravá dávka špiny z dlhodobého hľadiska detský imunitný systém trénujú. Detský organizmus by sa mal postupne zoznámiť s čo najväčším počtom rôznorodých baktérií, vírusov, parazitov a plesní, proti ktorým si vytvorí protilátky a jeho obranyschopnosť tak bude v dospelosti odolnejšia. Imunológovia varujú, že ak sa imunitný systém s parazitmi a baktériami dostatočne nestretáva, postupne stráca na sile a môže sa obrátiť proti svojmu nositeľovi. Práve kontakt s choroboplodnými látkami ho tak  udržuje v neustálom pozore.

Najefektívnejšou cestou, ako posilniť imunitný systém svojho dieťaťa, je zvnútra, a teda dostať im cez stravu do brušiek látky, ktoré majú schopnosť imunitný systém posilniť. Siahnite po phytonutrientoch, a to najmä vitamínu C a karotenoidoch, ktoré sa nachádzajú hlavne v čerstvom ovocí a zelenine. Napomáhajú zvýšeniu produkcie bielych krviniek a interferónov, ktoré majú schopnosť posilňovať bunky a zabraňovať vstupu vírusov do organizmu. Namiesto hranolčekov im k mäsku naservírujte porciu nakrájanej zeleniny a na desiatu a olovrant im pripravte banán, hrušku, broskyňu, či nastrúhanú mrkvu s jablkom.


Tip redakcie:

Sirup Citrus Paradisi Junior od VIRDE Slovakia obsahuje  výťažok zo semien grepu a zmes vitamínov určených na starostlivosť o imunitný systém detí. K najúčinnejším zložkám patria bioflavonoidy, ktoré podporujú imunitu a priaznivo pôsobia na obranyschopnosť organizmu. Príjem týchto látok a vitamínom sa odporúča najmä v jesennom a zimnom období.

Cena: 5,35 eur /200 ml


Základnou zložkou Kolostrum Forte od VIRDE Slovakia je kolostrum- tekutina mliečnej žľazy, tvoriaca sa u samcov do 72 hodín po pôrode. Novorodencom dodáva hodnotnú imunitnú ochranu pre prvé dni života. V tomto prípade sa jedná o preparát obsahujúci imunoglobulíny, ktoré sú na podstatne vyššej úrovni než tie ľudské a navyše, sú odolnejšie voči štiepeniu v tráviacom trakte. Vďaka tomu sa kolostrum dostane až do čriev, kde pôsobí najúčinnejšie. Je zodpovedné za odolnosť organizmu a je vhodný nielen pre deti a dospelých, ale i pre športovcov v čase rekonvalescencie.

Cena: 11,20 eur / 60 tabliet

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.