Medzizubná hygiena

Napísal Napísal MDDr. Soňa Pintešová 24. máj 2021

Patríte k ľuďom ktorým sa aj napriek každodennému čisteniu kazia zuby? Možno v nasledujúcich riadkoch nájdete riešenie.

zdravy_usmev

Interdentálna- medzizubná hygiena spočíva v odstraňovaní zubného povlaku a zbytkov jedál z medzizubných priestorov. Tieto priestory vznikajú kontaktom dvoch susediacich zubov. Ak sú zuby v správnom postavení a ďasná sú zdravé, tento priestor je vyplnený medzizubnou papilou, teda ďasnom. Ak je postavenie zubov nesprávne alebo ak je ďasno ustúpené, vytvorí sa medzi zubami priestor alebo medzera, ktorá nie je vyplnená papilou a predstavuje zvýšené riziko zachytávania zbytkov potravy a mikrobiálneho povlaku. Čistenie týchto priestorov je súčasťou večerného čistenia pred  použitím zubnej kefky a pasty. Následne môžu fluoridové ióny z pasty preniknúť do skloviny v miestach, ktoré nie sú prístupné vláknam zubnej kefky. 

Pomôcky pre ich čistenie sú nasledovné:

Zubnú niť alebo zubnú pásku používajú ľudia, ktorým sa do medzizubných priestorov nezmestí medzizubná kefka. Na výber máme voskované nite, ktoré odporúčame začiatočníkom, nevoskované, fluoridované a nite s rôznymi príchuťami. Možno ju použiť pomocou prstov, keď si odtrhneme asi 45 cm dlhú niť, ktorú ovinieme okolo oboch ukazovákov a prichytíme palcami aby nám ostala medzi prstami asi 4cm dlhá napnutá čas, ktorú opatrne zavedieme medzi zuby pod okraj ďasna a čistíme posunom nite hore a šikmo dole po jednom zube. V polohe nite hore obídeme medzizubnú papilu v tom istom medzizubnom priestore a čistíme bočnú plochu susedného zuba. Takto sa čistia všetky medzizubné priestory v čeľusti a sánke vždy čistým kusom nite  pred zrkadlom pod kontrolou zraku. Nevýhodou zubnej nite je jej násilné zavádzanie, pri ktorom dochádza k nežiaducemu poraneniu ďasna. Menej zruční môžu použiť niť s držiakom alebo zavádzacou ihlou.

Superfloss je zubná niť s hrubšou plstenou (flaušovou) časťou a pevnejším zavádzacím koncom, ktorú zavedieme pod okraj korunky alebo medzičlena mostíka. Môžeme ju využiť aj keď máme zubný implantát, alebo ortodontické zámky.

Zubné špáradlo používame na čistenie širších medzizubných priestorov a masáž ďasna. Je to najrozšírenejšia, najstaršia a najlacnejšia pomôcka medzizubnej hygieny. Najvhodnejšie sú trojhranné špáradlá z dreva alebo z plastu. Navlhčené špáradlo slinou zavedieme medzi zuby a mierne zatlačíme. Okrem čistenia slúži aj k masáži ďasna.

Medizubná kefka slúži na čistenie priestorov medzi zubami, ortodontických zámkov, okolo koruniek , medzičlenov a implantátov. Pred použitím týchto kefiek je vhodné navštíviť svoju dentálnu hygieničku, ktorá vyberie vhodnú veľkosť kefky do každého medzizubného priestoru zvlášť, čím predídeme poškodeniu ďasna násilným zavedením. Kefku zavádzame šikmo a potom kefku skloníme medzi zuby, zasunieme a vytiahneme. Takýmto jedným pohybom vyčistíme každý medzizubný priestor jedenkrát denne pred hlavným večerným čistením.

Ďaľšími pomôckami ústnej hygieny sú stimulátor, ktorý slúži na masáž ďasna. Irigátor, ústna sprcha, odstraňuje zvyšky potravy, neodstraňuje povlak mechanicky, slúži ako doplnok k čisteniu. Nesmie sa používať pri implantátoch. Lopatka na čistenie jazyka sa používa po vyčistený zubov, pred spaním. Zdravý človek ju nemusí použiť každý deň. Zvýšená starostlivosť o jazyk sa vyžaduje hlavne počas choroby, keď je povlak viditeľne zmnožený, jazyk sa javí ako biely.

Napísal MDDr. Soňa Pintešová

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.