Keď sex môže mať aj vážne následky!

Napísal Kristína Chudá 10. máj 2021

Ochorenia, o ktorých sa veľmi nehovorí, no napriek tomu na ne ročne umiera viac ľudí ako na COVID 19. Áno, jedná sa o rakovinu. Celosvetovo je rakovina krčka maternice štvrtou najčastejšou rakovinou u žien, s odhadom 570 000 nových prípadov v roku 2018, čo predstavuje 7,5% všetkých úmrtí žien na rakovinu.

milovanie_pharmatex_17

Nádory krčka maternice, konečníka alebo genitálne bradavice, to sú niektoré z chorôb, ktoré spôsobujú ľudské papilomavírusy (HPV). Ako sa chrániť?

Ľudské papilomavírusy sú veľmi rozšírené. Typy HPV, ktoré nespôsobujú rakovinu (najmä typy 6 a 11), môžu spôsobiť genitálne bradavice a respiračnú papilomatózu (ochorenie, pri ktorom nádory rastú v dýchacích cestách vedúcich z nosa a úst do pľúc). Aj keď tieto stavy vedú veľmi zriedka k smrti, môžu spôsobiť významný výskyt chorôb. Genitálne bradavice sú veľmi časté, vysoko infekčné a ovplyvňujú sexuálny život.

Tieto papilomavírusy spôsobujú zmeny v bunkách výstelky krčka maternice, a ak sa včas nelieči, môžu sa zmeniť na rakovinové bunky. Aj keď sa väčšina infekcií HPV vylieči sama a väčšina predrakovinových lézií spontánne vymizne, existuje riziko pre všetky ženy, že infekcia HPV sa môže stať chronickou a predrakovinové lézie prechádzajú do invazívneho karcinómu krčka maternice.

Vývoj rakoviny krčka maternice u žien s normálnym imunitným systémom trvá 15 až 20 rokov. Môže to trvať iba 5 až 10 rokov u žien so oslabeným imunitným systémom, ako sú napríklad ženy s neliečenou infekciou HIV.

K prenosu vírusu dochádza pri akejkoľvek sexuálnej aktivite, ohrozenými sú teda všetci sexuálne aktívne jedinci, ženy aj muži, bez rozdielu pohlavia. Vírus je vysoko infekčný, a tak sa prenáša veľmi rýchlo, bez toho aby ste o tom vedeli. Väčšina žien sa o nákaze touto chorobou dozvie prostredníctvom PAP testu, ktorý pomáha zisťovať prítomnosť abnormálnych buniek vo výstelke krčka maternice. Ak je vírus diagnostikovaný včas, dá sa úspešne liečiť.

Ohrozené sú ženy aj muži

 Pri nákaze HPV hrozí rozvoj mnohých závažných ochorení. Okrem karcinómu krčka maternice sú to nádory vonkajších rodidiel, pošvy alebo konečníka. Často sa objavujú aj genitálne bradavice, na ktoré sa síce neumiera, ale je to nepríjemné ochorenie, ktoré má tendenciu sa vracať. Predstavujú tiež emočný stres pre pacientov aj ich partnerov. Choroba totiž postihuje obe pohlavia.

Nákaza HPV je vôbec najčastejšou sexuálne prenosnou infekciou. Jej šíreniu možno čiastočne zabrániť používaním kondómov. Lekári ale varujú, že ani táto bariérová antikoncepcia nie je 100% ochranou. HPV sa prenáša nielen pohlavným stykom, ale aj intímnymi dotykmi. Očkovať preto odporúčame ešte pred začatím sexuálneho života.

Najlepšia prevencia? Očkovanie!

Jedinou ochranou proti infekcii HPV je (okrem sexuálna abstinencia) očkovanie. Podľa výskumu spoločnosti ale o možnosti očkovania svojich dospievajúcich detí vie len necelá štvrtina matiek. Lekári sa pritom zhodujú, že najúčinnejšie je vakcinácia práve v začiatkoch puberty - okolo 13. roku života. V súčasnosti existujú predkvalifikované 3 vakcíny, ktoré chránia proti HPV 16 aj 18, o ktorých je známe, že spôsobujú najmenej 70% rakoviny krčka maternice. Tretia vakcína chráni pred piatimi ďalšími onkogénnymi typmi HPV, ktoré spôsobujú ďalších 20% rakoviny krčka maternice. Pediatri informujú rodičov o možnosti očkovania zvyčajne už pri jedenástom roku. Od 13teho do dosiahnutia 14teho roku veku hradia vakcináciu zdravotné poisťovne nielen dievčatám, ale aj chlapcom.

Infekcia je dlho bez príznakov

Vakcinácia je zásadná aj preto, že je HPV infekcia dlhú dobu úplne bezpríznaková. Pacienti tak nemôžu ochorenie včas rozpoznať, prejaví sa až v neskorých štádiách. Niektoré zmeny možno odhaliť skríningom, napríklad sterom z krčka maternice, ktorý je súčasťou každoročnej gynekologické prehliadky a je hradený zo zdravotného poistenia. Očkovanie proti HPV a pravidelné návštevy gynekológa sú účinnou prevenciou vzniku rakoviny krčka maternice u žien. U mužov je prevenciou ochorenia predovšetkým očkovanie.

Niektorí rodičia teraz kvôli situácii okolo COVID 19 návštevy lekára odkladajú. Presúvajú sa tiež preventívne prehliadky a očkovanie. Očkovanie a preventívne prehliadky by sa však odkladať nemali, vravia odborníci.

Liečba invazívneho karcinómu krčka maternice

Ak žena prejaví príznaky podozrenia na rakovinu krčka maternice, musí byť odoslaná do príslušného zariadenia na ďalšie vyhodnotenie, diagnostiku a liečbu.

Medzi príznaky skorého štádia rakoviny krčka maternice patria:

-        Nepravidelné špinenie krvi alebo slabé krvácanie medzi obdobiami u žien v reprodukčnom veku;

-        Postmenopauzálne špinenie alebo krvácanie;

-        Krvácanie po pohlavnom styku;

-        Zvýšený pošvový výtok, niekedy páchnuci.

Postupom rakoviny krčka maternice sa môžu objaviť závažnejšie príznaky vrátane:

-        Pretrvávajúca bolesť chrbta, nôh a / alebo panvy;

-        Chudnutie, únava, nechutenstvo;

-        Výtok zo zápachu a vaginálne ťažkosti;

-        Opuch nohy alebo oboch dolných končatín.

Liečba závisí od štádia ochorenia a možnosti zahŕňajú chirurgický zákrok, rádioterapiu a chemoterapiu. Paliatívna starostlivosť je tiež nevyhnutným prvkom liečby rakoviny, ktorá zmierňuje zbytočné bolesti a utrpenie spôsobené chorobou.

Nepodceňujte preventívne prehliadky!

Hlavným cieľom preventívne prehliadky u gynekológa je zachytiť včas zmeny, ktoré by mohli viesť k rozvoju nádoru krčka maternice. Preventívna prehliadka je nebolestivá, netrvá dlho, diskomfort je pomerne mierny. Jednoduchým sterom z povrchu môže gynekológ zistiť stav, ktorý by mohol viesť k rozvoju zhubného ochorenia. Je to vec, ktorá by sa nemala podceňovať, a žiadna žena by nemala zabúdať na návštevy gynekológa.


https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/human-papillomavirus-(hpv)-and-cervical-cancer

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.