Vytlačiť túto stránku

Nežiadúce nástrahy leta spálenie, kliešte, mykózy

Napísal Dr.Max 27. júl 2020

Letná sezóna je okrem príjemne stráveného času aj riskantným obdobím z pohľadu možných zdravotných rizík – spálenie pokožky, alergické reakcie po uštipnutí hmyzom či letné infekcie. Poznáme dostatočne nástrahy leta?

woman_smile_1200x800

Chránime sa primerane pred slnečným žiarením? Vieme správne odstrániť prisatého kliešťa? Zaujímame sa a riešime vzniknuté mykotické ochorenia? Odpovede na tieto a ďalšie otázky priniesol prieskum, do ktorého sa zapojilo viac ako 9 000 ľudí počas preventívnej kampane, keď odborníci z lekární Dr.Max poskytli návštevníkom konzultácie so širokým záberom.

1. Čo robiť, aby slnko nebolelo?

Nadmerné vystavovanie sa slnku bez adekvátnej ochrany môže vyvolať neželané spálenie, slnečné alergie, predčasné starnutie kože, ale aj závažné ochorenia. Pri opaľovaní a dlhšom pobyte na slnku preto odborníčka z lekárne Dr.Max Jana Varsová odporúča dbať na správnu ochranu kože, ako aj celkové zdravie dodržiavaním nasledujúcich odporúčaní.

Chráňte svoje oči slnečnými okuliarmi s UV filtrom, používajte pokrývku hlavy a voľný odev.

● Nezabúdajte na dodržiavanie pitného režimu. Uprednostnite čistú či minerálnu vodu, snažte sa obmedziť sladené nápoje, kofeín či alkohol.

● Pobytu na slnku sa vyhýbajte medzi 11. – 15. hodinou, keď je intenzita slnečného žiarenia najvyššia.

Prípravok na opaľovanie naneste na pokožku dvakrát po sebe, minimálne 30 minút pred pobytom na slnku. Jeho nanášanie každé dve hodiny opakujte.

● Dôsledne natrite predovšetkým nos, uši, pery, priehlavky nôh, znamienka a jazvy. Práve na týchto citlivých miestach dochádza k spáleniu pokožky najrýchlejšie.

● Pri dlhšom pobyte na slnku, po kúpaní ci sprchovaní je žiaduce sa opaľovacím prípravkom opätovne natrieť.

● Je potrebné sledovať si dĺžku pobytu na priamom slnku, aj keď ste použili opaľovací prípravok. Pri nadmernom slnení hrozí totiž nebezpečenstvo slnečného úpalu. Prejaviť sa môže bolesťou hlavy, horúčkou, celkovou slabosťou, závratom, zmätenosťou ci vracaním.

● Počas leta môžete preventívne užívať aj takzvané antioxidanty (zinok, biotín, vitamín C), teda látky, ktoré pomáhajú pri ochrane kože.

ZÁSADY OCHRANA PO OPAĽOVANÍ
● Po skončení opaľovania ošetrite pokožku vhodným prípravkom po opaľovaní. Je dobré mať na pamäti, že spálenie pokožky znamená veľké riziko a podľa názoru mnohých odborníkov značne zvyšuje riziko zhubného kožného nádoru – melanómu.

● Pokiaľ dôjde k spáleniu pokožky (koža je červená, bolestivá, môže byť prítomný mierny opuch), schlaďte postihnuté miesto najlepšie vodou (studená jemná sprcha, krátky kúpeľ alebo priloženie studeného obkladu).

● Na upokojenie kože naneste na postihnuté miesta prípravky napríklad s obsahom panthenolu alebo aloe vera.

● Zvlášť počas tohto obdobia dbajte na dostatočný príjem tekutín, pri spálení kože je dehydratácia veľmi častá.

2. Ktorý spôsobov vytiahnutia kliešťa je bezpečný?

V prípade prisatia kliešťa je potrebné odstrániť ho z kože správne čo najskôr. „Miesto s kliešťom pred jeho odstraňovaním dezinfikujte. Vezmite navlhčený vatový tampón alebo špeciálne na to určenú pinzetu či kliešte, vhodné je použitie rukavíc na zabránenie prenosu infekcie. Kliešťa odstráňte hýbaním zo strany na stranu,“ vysvetľuje odborníčka z lekárne Dr.Max Jana Varsová.

A jedným dychom upozorňuje na častú chybu, ktorú zvykneme pri vyťahovaní kliešťa robiť. Máme na mysli použitie mydla, pri ktorom hrozí, že kliešťa udusíme a on môže následne uvoľňovať nebezpečné toxíny a zvyšovať tak riziko prenosu infekcie. Po odstránení celého kliešťa postihnuté miesto dezinfikujte. „Kontaktujte lekára v prípade, že spozorujete výrazné červené fľaky často s tmavými okrajmi v okolí miesta uhryznutia, hnis, závažnú alergickú reakciu či príznaky pripomínajúce chrípku, ako sú bolesti hlavy, kĺbov, malátnosť, únava či horúčka,“ dodáva farmaceutka.

OČKOVANIE AKO PREVENCIA – ÁNO ČI NIE?

Kliešťovej encefalitíde, ktorej potencionálnymi prenášačmi sú práve kliešte, je možné predchádzať očkovaním. Pokiaľ sa nechávate zaočkovať prvýkrát, je dôležité absolvovať celkovo tri dávky vakcíny. „Najvhodnejší čas na začiatok očkovania sú zimné mesiace. Počas tých dostanete prvé dávky vakcíny a v sezóne budete už dostatočne chránení. Posledná dávka vakcíny sa aplikuje o 5 – 12 mesiacov po druhej dávke. Chrániť očkovaním je možné deti od 1 roku a dospelých,“ vyratúva Jana Varsová z lekárne Dr.Max. Očkovacia látka vás cháni pred infekciou vírusom kliešťovej encefalitídy, nezabráni však tomu, aby sa kliešť prisal. Je preto dôležité vždy použiť repelent, keďže kliešť môže infikovať aj inou chorobou.

IDETE DO PRÍRODY: DODRŽE 5 ZÁKLADNÝCH KROKOV
Zvoľte vhodné oblečenie – ideálne je mať dlhé nohavice a tričko s dlhými rukávmi s hladkým povrchom, čo kliešťom sťažuje lezenie a následné priľnutie na kožu.

Dlhé nohavice zasuňte do ponožiek - kliešť sa na kožu dostáva najčastejšie práve priestorom medzi nohavicami a obuvou.

● Pred výletom použite repelent, ktorý odpudzuje komáre i kliešte.

Nelíhajte si do vysokej trávy - práve v nej sa vyskytujú kliešte najčastejšie. Mýtus je, že kliešte padajú zo stromov a skáču. Naopak, žijú v priestoroch do výšky 60 cm od zeme, preto je riziko prilezenia kliešťa práve od chodidiel.

Po návrate z rizikovej oblasti sa odporúča ihneď vymeniť oblečenie a skontrolovať celé telo.

3. Liečbu mykózy neodkladajte, naopak, konajte rýchlo

Počas letných mesiacov je riziko prenosu mykotických ochorení väčšie. Voľný čas trávime radi na kúpaliskách či pri bazénoch, pri veľkých horúčavách náš odev mnohokrát nedokáže zabezpečiť pokožke dostatočnú vzdušnosť a problém je na svete. Plesne totiž obľubujú práve vlhké avzdušné prostredie, ktoré im zabezpečia ideálne podmienky na prežitie.

„Niektoré mykózy môžu byť prejavom i vážneho zdravotného ochorenia a môžu takisto komplikovať iné choroby. Mykózy patria medzi ľahko infekčné ochorenia, prevenciu je preto potrebné zabezpečiť správnymi hygienickými opatreniami, ako aj vhodne zvolenými produktmi na denné používanie,“ vysvetľuje farmaceutka z lekárne Dr.Max Jana Varsová.

NAJČASTEJŠIE PREJAVY MÝKÓZY

● svrbenie, pálenie, rezanie postihnutého miesta
● začervenanie kože, popraskanie alebo olupovanie
● pri postihnutí nechtov, nechtového lôžka – zmena farby a hrúbky ● výtok pri postihnutí pohlavných orgánov

FAKTORY VZNIKU OCHORENIA
● znížená imunita – oslabená obranyschopnosť organizmu je najčastejším dôvodom na vznik opakovaných plesňových ochorení

nevhodná hygiena – predovšetkým u žien je dôležitá správna intímna hygiena a nosenie vhodnej spodnej bielizne

poranenia kože – najmä pri postihnutí nôh a priestoru medzi prstami je rizikom i poranenie, oslabené tkanivo môže byť vstupnou bránou pre vstup ochorenia

užívanie liekov – pri niektorých liečivách je vyššie riziko pre vznik infekcie

iné ochorenia – celkový zdravotný stav je dôležitý faktor, napríklad v prípade metabolických ochorení (napríklad cukrovka) patrí pacient do rizikovejšej skupiny

MYKÓZA NECHTOV A PREVENCIA

Ochorenie postihuje predovšetkým nechty na nohách, na nechtoch rúk sa vyskytuje oveľa menej. Infekcia nechtovej jednotky spôsobená hubami sa odborne nazýva onychomykóza. Môže začať nenápadne, príčinou býva mnohokrát neliečená kožná mykóza na chodidlách, ktorá sa postupne rozšíri aj na oblasť nechtov.

● Dbajte dôsledne na správnu hygienu.
● Preferujte ponožky z prírodných materiálov (bavlna, bambus).
● Pravidelne dezinfikujte svoje topánky.
● Používajte vlastnú obuv do sauny, bazénov a kúpeľov.
● Majte vlastný pilník a nožničky, dezinfikujte ich ideálne po každom použití.