Samsung rozširuje meranie krvného tlaku a EKG pomocou hodiniek

Napísal TS Samsung 30. január 2021

Spoločnosť Samsung Electronics sprístupňuje aplikáciu Samsung Health Monitor, ktorá umožňuje monitoring zdravotného stavu a dosahovania najrôznejších cieľov spojených s fitness a wellness, v ďalších 31 krajinách, pomocou hodiniek Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2.

samsung_blood_pressure_1

Majitelia smart hodiniek Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2 si môžu pomocou aplikácie Samsung Health Monitor merať krvný tlak aj EKG[1], a mať tak k dispozícii dôležité informácie o ich zdravotnom stave, nech sú kdekoľvek. V Čechách a na Slovensku budú tieto funkcie dostupné v priebehu marca 2021 v závislosti od rýchlosti a výsledku registrácie kompatibilných zariadení ako zdravotníckeho prostriedku.

Aplikácia Samsung Health Monitor získala v decembri 2020 certifikát CE, čo Samsungu umožňuje rozšíriť službu do 28 európskych krajín. Certifikát CE potvrdzuje, že výrobok spĺňa požiadavky na bezpečnosť, zdravie a ekologický štandard na území EÚ. Vďaka tomu si budú môcť merať krvný tlak a EKG používatelia v nasledujúcich krajinách: Belgicko, Bulharsko, Česko, Dánsko, Estónsko, Fínsko, Francúzsko, Chorvátsko, Island, Írsko, Taliansko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Nemecko, Holandsko, Nórsko, Poľsko, Portugalsko, Rakúsko, Rumunsko, Grécko, Slovensko, Slovinsko, Španielsko, Švédsko, Švajčiarsko a Veľká Británia. Okrem toho bude aplikácia Samsung Health Monitor dostupná aj v Čile, Indonézii a Spojených arabských emirátoch, takže celkový počet nových krajín narastie na 31.

„Aplikáciu Samsung Health Monitor od jej spustenia v Kórei vlani v júni používa na monitoring svojho zdravotného stavu už vyše milión ľudí," vyhlásil TaeJong Jay Yang, vrchný viceprezident a riaditeľ zdravotníckeho oddelenia v divízii mobilnej komunikácie Samsung Electronics. „Sme veľmi radi, že ju týmto môžeme ponúknuť väčšiemu množstvu užívateľov po celom svete. Posledný vývoj pre nás znamená veľký míľnik v plnení nášho poslania."

Meranie krvného tlaku

Vysoký krvný tlak býva obvyklým prejavom ochorenia mozgu, obličiek či srdca. V prípade zanedbania môže viesť k srdcovému zlyhaniu či iným kardiovaskulárnym problémom. Vďaka smart hodinkám Samsung Galaxy je možné ale krvný tlak merať prostredníctvom aplikácie Samsung Health Monitor, takže si užívatelia môžu urobiť presnejší obraz o svojom zdravotnom stave a kvalifikovanejšie rozhodovať o svojich potrebách.

Po kalibrácii hodiniek Galaxy Watch3 alebo Galaxy Watch Active2 pomocou tradičného tlakomera s manžetou[1] je možné jednoducho kliknúť na príkaz Merať a prístroj zmeria krvný tlak kedykoľvek a za akýchkoľvek okolností. Tlak sa meria pomocou analýzy pulzu, ktorý snímajú senzory na hodinkách. Program analyzuje pomer kalibrovanej hodnoty a zmeny tlaku a z toho odvodí existujúcu hodnotu tlaku[2]

Video merania krvného tlaku je k dispozícii TU.

EKG

Podľa odhadov trpí približne 33,5 milióna ľudí po celom svete fibriláciou predsiení[3], čo je bežná forma poruchy srdcového rytmu. Fibrilácia predsiení je častou príčinou srdcových problémov, ku ktorým patria krvné zrazeniny, zlyhania srdca či infarkt. 

EKG, čiže elektrokardiogram, sa meria pomocou analýzy srdcovej činnosti senzorom na hodinkách Galaxy Watch3 alebo Galaxy Watch Active2. Stačí sa pohodlne usadiť, otvoriť v telefóne Galaxy aplikáciu Samsung Health Monitor a uistiť sa, že vám hodinky sedia pevne na zápästí. Potom si položte predlaktie na rovný povrch a špičkou prsta druhej ruky zľahka stlačte horné tlačidlo na hodinkách po dobu 30 sekúnd. Aplikácia zmeria vašu srdcovú činnosť a rytmus a zaradí ho buď do kategórie sínusoidy (bežný, pravidelný tlkot srdca) alebo do kategórie fibrilácia, ak srdce tlčie nepravidelne[4].

Video merania EKG je k dispozícii TU.

Dostupnosť

Na meranie krvného tlaku alebo EKG je potrebná aplikácia Samsung Health Monitor nainštalovaná ako v smart hodinkách Galaxy Watch3 alebo Galaxy Watch Active2, tak aj v telefóne série Samsung Galaxy. Aplikácia Samsung Health Monitor sa inštaluje automaticky, keď si používatelia svoje hodinky Galaxy aktualizujú na najnovšiu verziu prostredníctvom aplikácie Galaxy Wearable. Aplikácia v hodinkách následne otvorí odkaz, ktorý užívateľa nasmeruje na stiahnutie aplikácie pre telefón v internetovom obchode Galaxy Store.

samsung_blood_pressure_2

Aktualizovaná aplikácia Samsung Health Monitor bude na modeloch Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2 postupne k dispozícii od 4. februára. V Čechách a na Slovensku budú tieto funkcie dostupné v priebehu marca 2021 v závislosti od rýchlosti a výsledku registrácie kompatibilných zariadení ako zdravotníckeho prostriedku. Ďalšie informácie o modeloch Galaxy Watch3 a Galaxy Watch Active2 nájdete na internetových stránkach www.samsung.sk.


[1] Kvôli presnosti je potrebné, aby užívatelia svoje prístroje minimálne raz za štyri týždne kalibrovali.

[2] Krvný tlak sa meria v kľudnom stave, podobne ako s tradičnou manžetou. Nemal by sa merať, keď užívatelia cvičia, fajčia alebo pijú alkoholické nápoje. Meraním krvného tlaku ani využitím aplikácie Samsung Health Monitor nie je možné diagnostikovať vysoký krvný tlak, ďalšie problémy ani známky srdcového zlyhania. Aplikácia neslúži na nahradenie tradičných diagnostických metód ani profesionálnej liečby.

[3] Chugh SS et al. Worldwide epidemiology of atrial fibrillation. 25. februára 2014; 129(8): 837-47.

[4] Meranie EKG ani aplikácia Samsung Health Monitor neslúžia na identifikáciu znakov srdcového zlyhania. Aplikácia neslúži na nahradenie tradičných diagnostických metód.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.