Ach, tie alergie ...

Dnes už každý alergik vie, že sa svojej nepríjemnej choroby nedokáže celkom zbaviť, pretože medicína ju nedokáže celkom vyliečiť.

Dôležité však je, že môže zmierniť jej príznaky a pomôcť alergikom žiť plnohodnotný život.

V poslednom období sa v súvislosti s alergiou začalo hovoriť najmä o tzv. „alergiách dneška“. Dnes sú totiž alergie iné ako kedysi, a teda je potrebné zohľadniť to pri ich liečbe. Alergie sa už nespájajú len so špecifickým miestom či ročným obdobím. Znečistenie životného prostredia, neustále nové produkty, ale i meniace sa hygienické podmienky a v neposlednom rade stres - to všetko prispieva k vzostupu alergií v celej Európe.
Zostať zatvorení vnútri a vyhýbať sa kvitnúcim kvetom a stromom neznamená, že sa vyhneme látkam, ktoré alergiu spôsobujú. Aj to je veľmi významný poznatok najmä pre dnešnú spoločnosť, pretože väčšina z nás trávi svoj čas v uzavretých priestoroch. Aj tam sa nájdu alergény, dokonca veľmi agresívne. V pracovnom prostredí môžeme byť alergickí na hmyz, roztoče, potraviny, plesne i domáce zvieratá. Z toho je jasne vidieť, že alergie na nás nečíhajú len na vidieku, ale aj v meste. Tam je ovzdušie viac znečistené, dráždi dýchacie cesty, a dokonca mení alergény ako je napríklad peľ, na oveľa agresívnejšie.

Nový alergén
Alergie začali spúšťať už aj nové alegény – v Európe napríklad rapídne narastá alergia na ambróziu. Táto burina sa rýchlo rozširuje aj v osídlených oblastiach a je zvlášť nebezpečná preto, lebo jediná rastlina dokáže vyprodukovať za sezónu milióny peľových zŕn. Existujú dva druhy ambrózie, ktoré spôsobujú alergikom problémy – ambrózia malá (bežná) a ambrózia obrovská. Tieto druhy boli rozšírené v severnej Amerike, ale v posledných rokoch sa rozšírili do Európy i Ázie. Pravdepodobne to spôsobilo migrovanie vtákov, pre ktorých je vhodným krmivom. Predpokladá sa, že jednu z najvyšších koncentrácií ambrózie na svete má Maďarsko.

Nebezpečné potraviny
Na vznik alergie má vplyv aj náš životný štýl, ale ohrozujú nás nové alergény, ktoré sa k nám dostali z iných krajín. Týka sa to napríklad potravín, ktoré si dnes kupujeme oveľa viac ako kedysi – exotické ovocie či rôzne druhy orieškov.
Potravinová alergia prebieha, keď imunitný systém vyvolá útok voči potravine, ktorú považuje za nebezpečnú. Často býva zamieňaná s potravinovou intoleranciou – stavom, kedy organizmus nedokáže produkovať dostatok prirodzených tráviacich enzýmov na rozštiepenie, trávenie určitej potraviny.
V posledných rokoch zaznamenávame nárast počtu alergikov na potraviny. Samozrejme to môže súvisieť s príchodom nových potravín, ktoré zabezpečilo celosvetové obchodovanie. Medzi hlavné príznaky alergickej reakcie na potraviny sú opuch, svrbenie v ústach a hrdle, svrbenie jazyka, ale aj kožné reakcie, niekedy i závraty, zvracanie, hnačka či pískanie priedušiek.
Víťazné priečky potravín, ktoré najčastejšie spôsobujú alergické reakcie dospelých zastávajú oriešky (arašidové i vlašské), exotické ovocie, ryby a plody mora.

Liečba
Jedinú úľavu, ktorú môžu trpiaci alergici pocítiť počas peľovej sezóny je v období, kedy vlhkosť vystúpi nad 70%. Vtedy majú peľové zrnká tendenciu sa zhlukovať a stávajú sa príliš ťažké na prenos vzduchom.
Ako už sme povedali, alergiu nemožno celkom vyliečiť, ale je možné obmedziť príznaky. Jedným z prvých krokov je odstránenie alergénu, ktorý nám spôsobuje problémy, ale aj to je dosť ťažké. Existuje také veľké množstvo látok, ktoré môžu zapríčiniť alebo spustiť alergiu, že je často nemožné identifikovať ju a pomerne komplikované vylúčiť tie, ktoré vám škodia. Navyše, počas života sa môžu vytvoriť nové alergie. Mnohým pomáha kúpa zariadení, ktoré zabraňujú ťažkostiam, ako napríklad posteľná bielizeň, zachytávače peľu a pod.

Samozrejme, pre alergikov je dôležitá liečba odporúčaná lekárom. Antihistaminiká (histamín je látka, ktorá má na svedomí alergické prejavy), imunoterapia a nosové kortikosteroidy môžu pomáhať naozaj účinne.
Odborníci – alergológovia upozorňujú predovšetkým na fakt, že alergie je potrebné liečiť celoročne. Moderná liečba antihistaminikami prináša úľavu pre alergikov najmä preto, že znamená zmenu kvality ich života.
Hlavnou výhodou liekov novej generácie s účinnou látkou levocetirizín, je fakt, že majú omnoho menšie vedľajšie účinky, pacienti si na ne nevytvárajú návyk a môžu ich užívať po celý rok s úspešnými výsledkami.

Faktory životného prostredia môžu spustiť alebo dokonca zhoršiť alergické príznaky. Znečistené ovzdušie – za ktoré si ale môžeme sami – totiž dráždi dýchacie cesty, ale spôsobuje aj to, že robí alergény agresívnejšími. V tejto súvislosti je ťažké celkom sa zbaviť alergénov, ktoré nám spôsobujú problémy. Dokážeme ich však úspešne zmierňovať, a to je dôležité.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.