Srdcové ochorenia

Po štyridsiatke by sa ženy mali zamyslieť nad prevenciou srdcového ochorenia a to z dôvodu nedostatočnej produkcie hormónu estrogénu.

>> Móda >> Aktuálne >> Srdcové ochorenia

Ženám po štyridsiatke pomaly prestanú vaječníky produkovať hormón estrogén, ktorý chráni ženské telo pred srdcovými chorobami. Tento jav je následkom menopauzy, ktorá v priemere nastáva vo veku 51 rokov. Či vám hrozia srdcové ochorenia si môžete porovnať podľa nižšie uvedených príznakov a rizikových faktorov.

- ak sa v najbližšej rodine sa vyskytli choroby srdca, infarktu alebo mŕtvice, a to najmä po päťdesiatke
- Ak máte problém s krvným tlakom alebo cholesterolom
- ak trpíte nadváhou
- ak fajčíte
- stres

Vysoký krvný tlak zvyšuje riziko srdcového ochorenia, upraviť sa dá úbytkom na hmotnosti, cvičením a medikamentmi naordinovanými lekárom. Sledujte si hladinu cholesterolu. Ak je celková hladina vysoká alebo hladina cholesterolu s vysokou hustotou lipoproteínu nízka, nasledujú zdravotné opatrenia. Odporúča sa netučná strava bohatá na vlákniny, pravidelné cvičenia a lieky na úpravu.
Fajčenie je ďalší rizikový faktor, ktorý má na svedomí každé štvrté srdcové ochorenie, preto zvážte skoncovať s týmto zlozvykom. Redukujte stres a poraďte sa s lekárom o možnej hormonálnej terapie na doplnenie estrogénu, ktorým môžete znížiť riziko infarktu. Ženy sú náchylnejšie na anginu pectoris - srdcovo-cievne ochorenie, ktoré sa prejavuje bolesťou v hrudníku a často upozorňuje na nebezpečenstvo infarktu.

Príznaky infarktu majú rôzne sprievodné pocity: tlak alebo bolesť v hrudníku, bolesť vystreľujúca do krku, sánky alebo ľavého ramena, dýchavičnosť, potenie, nutkanie na zvracanie alebo mdloby.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.