Banket, recepcia...

...čaša vína, matiné, koktail a ďalšie podoby spoločenských stretnutí sa už stali bežnou záležitosťou. Viete, čím sa od seba líšia?

dining room 1000x700

Večera - spravidla sa začína okolo 20-tej hodiny, prípadne neskôr; napríklad až po divadelnom predstavení. Po večeri sa odchádza do vedľajších miestností na kávu a páni sa nevenujú manželkám, ale ostatným prítomným dámam.

Koktail - začína popoludní alebo okolo 18-tej hodiny a trvá približne dve hodiny. Presnosť pozvaných nie je nutná, pričom sa predpokladá, že sa zdržia asi 20 minút. Jedlo a nápoje roznáša personál, konzumuje sa postojačky. Podávaná zmrzlina a káva signalizujú koniec podujatia.

Raut - slúži k nadviazaniu kontaktov čo najväčšieho počtu ľudí. Hostia sa obsluhujú sami, jedlo sa konzumuje postojačky.

Párty - predstavuje stretnutie, ktoré sa môže odohrávať v rôznom čase a rôzne dlho. Charakter oblečenia pozvaných a podávané jedlá majú rovnako rôznorodý charakter. Párty možno charakterizovať ako voľnú zábavu pre pozvaných.

Čaša vína - organizuje sa pri podpisovaní významnej obchodnej zmluvy alebo pre členov vládnej delegácie. Trvá približne tridsať minút; podáva sa víno alebo šampanské, jednohubky, mandle, slané pečivo...

Matiné - ide o dopoludňajšiu alebo popoludňajšiu slávnosť s kultúrnym programom.

Banket - predstavuje najformálnejší typ pohostenia pri stole. Hostia sa bavia predovšetkým so svojimi susedmi a cez stôl sa komunikuje len veľmi stručne, pri oslovení významnou osobou.

Garden-party - je to veľká záhradná slávnosť, ktorá má charakter recepcie. Zvyčajne sa koná večer.

Recepcia - poriada sa pri oslave významnej udalosti. Hostitelia vítajú pozvaných individuálne pri vchode alebo krátkym prejavom. Recepcie sa väčšinou začínajú po 17-tej hodine, tie významnejšie napoludnie a najvýznamnejšie (veľmi oficiálne) večer po 22-hej hodine.
Účasť na recepcii umožňuje písomné pozvanie a od pozvaných sa vyžaduje dochvíľnosť. Hlavný hosť má však takmer povinnosť prísť asi o pätnásť minút neskôr. Z recepcie by nikto nemal odísť pred najdôležitejším hosťom.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.