Vytlačiť túto stránku

Sezóna balkónových rastlín

Napísal femme 10. jún 2016

Ak váš balkón nevyzerá ako z katalógu, možno vaša starostlivosť sa upriamila nesprávnym spôsobom a robíte nevedomky chyby, ktoré sa dajú jednoducho odstrániť.

Ako prvý krok pri zakladaní kvetinovej záhradky na balkóne, je potrebné uvedomiť si, na ktorú svetovú stranu sú balkón či lodžia orientovaní. Pri výbere rastlín sa riaďte vaším časom, ak ste často zaneprázdnená, zvoľte nenáročné kvetiny.

muskat 2016

Prinášame vám niekoľko zásadných pestovateľských chýb, ktorých sa dopúšťajú amatérsky záhradníci.

1. CHYBA – kvetiny po nákupe nechávate v pôvodnom obale. Novú, mladú rastlinku vždy doma presaďte, aby nezoslabla vplyvom vyplavovania živín zvetranej zeminy v pôvodnom obale. V novom kvetináči alebo hrántiku, rastlina zosilnie a obdarí vás bohatým kvetenstvom.
2. CHYBA - balkónové kvetiny pestujte v kupovaných substrátoch. Odborníci na pestovanie odporúčajú vždy kupovaný substrát na tu určitú rastlinu premiešať so záhradnou zeminou, pretože v plastovom obale je substrát príliš vlhký.
3. CHYBA – nádoby na rastliny nemajú otvor na odtok vody. Obchodné siete ponúkajú nádherne kvetináče, ktoré nemajú otvor, alebo na ktoré si môžete urobiť otvor (plastový hrántík). Keramické, terakotové, alebo plechové nádoby na kvetiny bez otvoru spĺňajú dekoratívnu úlohu, do ktorých sa vkladajú klasické kvetináče. Pri chýbajúcom otvore v nádobách na kvetiny dochádza pri intenzívnom preliatí k zahnívaniu jej koreňov a plesniveniu substrátu, čo vedie k odumretiu rastliny. Vhodnou alternatívou sú samozavlažovacie hrantíky. Pri nedostatočnom zavlažovaní rastlín sa vytvárajú škvrny na listoch.
4. CHYBA – nepravidelné zavlažovanie a počas najväčšieho slnka. Balkóny orientované na juh a západ zalievajte až podvečer. V byte sa odporúča zalievať odstátou vodou. Na balkóne treba kontrolovať hlavne teplotu vody, pretože počas horúcich dní sa voda v kanvici rýchlo zohreje a môže závažne poškodiť korene rastlín. Zalievanie vykonávajte pravidelne, ináč sa vám na listoch muškátov vytvoria hnedasté škvrny.
5. CHYBA – pred hnojením nezalejete substrát. Správny postup pri hnojení je nutné dodržať, inak rastliny nenávratne poškodíte (spálite korene). Pred použitím hnojiva (tuhé,kvapalné) rastliny vždy prelejte vodou. Dosiahnete tak rovnomerné prehnojenie a roznesenie živín v substráte.
6. CHYBA – neprihnojujete, alebo dávate nesprávne hnojivo a používate nevhodný substrát.
7. CHYBA – neodstraňujete odkvitnuté hlavičky kvetín. Okrem toho, že kvetináč nevyzerá pekne s odkvitnutými rastlinami, zároveň sa rastlina viac vyčerpáva, lebo začne vytvárať semená a kvitne menej.