Vytlačiť túto stránku

Užitočné rady k príprave detskej oslavy

Napísal Ikea 01. jún 2016

Pripravujete pre vaše ratolesti oslavy v ich veľký narodeninový deň? Odborníci zo združenia Návrat pripravili zopár užitočných tipov a rád, na čo treba pri oslavách s deťmi dbať a na čo netreba zabúdať.

Oslava ako symbol radostnej udalosti

Spomínate si na ten pocit detskej radosti, keď pre vás vaši rodičia pripravili oslavu k vašim narodeninám, meninám, či iným mimoriadnym udalostiam? O to viac, ak bola presne podľa vašich predstáv alebo ste sami priložili ruku k dielu a mohli ste sa tak pochváliť svojim kamarátom? Podľa Ivany Bizoňovej zo združenia Návrat, je dodržiavanie takýchto milých zvyklostí pre deti symbolom toho, že majú v rodine významné miesto „Oslavu narodenín vnímajú ako znamenie, že ich narodenie bolo pre rodičov i pre ostatných členov rodiny radostnou udalosťou. Prežívajú ju ako niečo osobné, niečo čo sa týka iba nich a nikoho iného. Aj preto by dieťa malo tento deň sláviť čo najviac podľa svojich predstáv. Je to tiež krokom k širšiemu začleneniu do spoločnosti“ Dodáva tiež, že ak dieťa prejaví záujem podieľať sa na príprave oslavy, zapojte ho a tvorte spolu, a navyše tak nadobudne pocit sebapotvrdenia.

Nielen vlastná oslava, ale aj účasť na oslave kamarátov či spolužiakov je dôležitou udalosťou, najmä v školskom veku, kedy si dieťa začína uvedomovať svoju osobnosť a túži patriť „do partie“.

Náš tip: Spýtajte sa vášho drobca na jeho predstavu skvelej oslavy – od pozvánky, cez maškrty, až po aktivity. Stanovte si však určité hranice. Buďte pre dieťa oporou a pomocníkom, doprajte mu priestor pretaviť jeho kreativitu do realizácie. Ak vášmu dieťaťu vychádza sviatok v rovnaký deň, ako napríklad Vianoce, Veľká noc, či iný sviatok, nezabudnite na ten jeho.

Dôležité prípravy

Či už plánujete väčšiu alebo menšiu oslavu, prípravu nezanedbajte. Možno sa to najprv ani nezdá, no často sa stáva, že vyvstane veľa vecí, ktoré ešte treba urobiť. Rozdeľte si úlohy a nechajte dieťa vybrať si takú, ktorú by robilo najradšej a bude sa cítiť nápomocné – napríklad ozdobovanie torty alebo samotnej miestnosti, kde bude oslava prebiehať. „Hoci je frmolu okolo prípravy oslavy veľa, berte to ako skvelú príležitosť na podporu kreativity vášho dieťaťa. Zároveň priestor pre čas strávený spolu, pretože každá spoločná chvíľka sa počíta,“ hovorí Jana Hrubcová, z IKEA Bratislava.

Náš tip: Myslite aj na hostí, aby sa im na návšteve páčilo, chutilo a cítili sa dobre – Brunko má rád zelenú, prichystajte mu preto zelený pohár, Lucka má rada bodky, pre ňu bodkovanú servítku, a pod.. Vaše dieťa tak bude vnímať potreby a túžby iných, nielen svoje.

Aký darček si od vás zaslúži?

Každý, ktorý im dáte. Prečo? Pretože aj keď občas hnevajú, ľúbite ich bez ohľadu na to. Už pri rozbaľovaní darčekov nastáva, podľa slov Ivany Bizoňovej, príležitosť pre dieťa učiť sa prejaviť a zdieľať radosť s ostatnými. Ak sa zúčastňujú osláv iných detí alebo súrodencov, učia sa potláčať drobné pocity žiarlivosti. Treba ich viesť k tomu, aby sa naučili za každý darček poďakovať nielen slovom „ďakujem“, ale vyjadriť potešenie z toho, že napr. Majka uhádla jeho obľúbenú farbu lopty, Maťko zase knižku, po ktorej dlho túžilo.

Náš tip: Počas osláv blízkych ich učte pozornosti voči iným – „Čo keby si babičke a dedkovi nakreslil pekný obrázok koníka, ktorý sa im od teba vždy veľmi páči?“ Osvojí si tak pozitívny obraz o sebe a zohľadní potreby iných.

Keď sa oslava skončí, na rad prichádza upratovanie

Upratovanie neporiadku po oslave vám ubehne rýchlejšie, ak sa počas toho budete rozprávať, ako sa vášmu oslávencovi páčila oslava. Ak sa vám ani jemu do upratovania veľmi nechce, vyzvite ho a povzbuďte sa navzájom!

Viac informácií o projekte a pomoci rodinám v ohrození nájdete na stránke www.spolusvami.sk.