Vytlačiť túto stránku

Nemáte ideálny balkón? Môžete ho mať!

Napísal femme 13. máj 2016

Orientácia vášho bytu nie je najlepšia a balkón je tmavý a studený? Nezúfajte! Môžete si ho pretvoriť na útulne miesto. Vhodný nábytok a rastliny to dokážu.

Už aj v našich zemepisných šírkach zažívame tropické teplá, preto studený balkón je dobrým útočiskom v horúcom počasí.

Rozmery bežných typizovaných balkónov sú 1,2x2,5–3,6 metrov. Napriek menšej veľkosti si ho môžete spraviť na oddychové miesto vo vašom štýle, kde môžete počas letných večerov čítať knihy, či degustovať pohár vína s partnerom alebo dobrou priateľkou.

Na balkóne si môžete vypestovať bylinky do vašej kuchyne, po stenách nechať rásť vhodné popínavky, ťahavé muškáty v zavesených kochlíkoch a v hrantíkoch na zábradlí zasadiť okrasné kvietky. Väčšie kochlíky s kríčkami a popínavky umiestňujete k vnútornej strane balkónu.

Aby ste mohli na balkóne chodiť aj naboso, použite drevené rošty, ktoré kúpite v predajniach so stavebninami a záhradnými potrebami. Na väčšie zútulnenie skúste položiť farebný koberec alebo tzv. kobercový trávnik, ktorý je vhodný aj do exteriéru.

Na sedenie použite ratanové záhradne kresielka, drevené skladacie alebo kovové stoličky s poduškami, malý stolík či skladaciu poličku upevnenú pod parapet alebo zábradlie. Ak ste zvyknutí sušiť bielizeň vonku na balkóne, zvoľte skladací nábytok, ktorý sa jednoducho sklopí a nezavadzia. Na oživenie balkónu vyberajte farebné nádoby na kochlíky. Pri výbere sa zamerajte na veľkosť, materiál, hmotnosť a farbu. Nádoba na kvetiny musí byť odolná voči poveternostným podmienkam a UV žiareniu. Nie príliš ľahká, aby ju neodfuklo a tiež priťažká, kvôli nosnosti balkónu. Na výber máte hlinené, keramické, kovové, plastové, sklolaminátové, drevené a látkové. Substrát do nádob musí byť ľahký s dobrou štruktúrou a správny pomer rašeliny, zeminy a piesku. V spodnej časti nádoby nezabudnite na drenáž.

Výber rastlín podľa orientácie balkónu

Najmenej slnečného žiarenia máte na severnej strane balkónu. Rastliny, ktoré tu budete pestovať potrebujú menej vlahy a pravidelné hnojenie.
Bylinky: petržlen, pažítka, žerucha, mäta, medovka.
Rastliny: begónia, fuksia, hortenzia, črievičník papučkový, svetlo fialová Vinca , papradie, hosta a brečtan.

Balkón situovaný na východnú stranu je zrána a doobeda obdarený slnkom.
Bylinky: petržlen, pažítka, žerucha, mäta, medovka, tymián, majorán a rozmarín budú spokojné, zelenine trochu potrvá než dozrejú.
Rastliny: z kvetín môžete zasadiť trvalky, letničky a dvojročné rastliny, nízke kríčky.
Tip: Skúste ich kombinovať, dosiahnete rôzne farebné variácie a dlhodobé kvitnutie.