Svet vtákov v zime

Vtáci počas zimných dní navštevujú naše balkóny, parapety okien a záhradky vďaka kŕmidlám, ktoré sme im pripravili pred zimou.


Vtáci, ktorým sme takto nachystali na zimu potravu, najčastejšie chodia ráno aby si doplnili energiu po chladnej noci, ako aj v čase keď intenzívne nasnežilo.

V špecializovaných obchodoch dostanete už namiešané zrná , semená a oriešky, alebo lojové gule. Na spestrenie im môžete dať tuk, mak mrkvu či jabĺčka. Aby ste im neuškodili, nikdy im nedávajte zvyšky z nášho stola, ktoré obsahujú soľ, korenie, čerstvé pečivo a cestoviny. Aby kŕmidlo bolo funkčné, treba ho umiestniť na kľudné miesto, najlepšie kryté pred dažďom a snehom, hoci spevavce uprednostňujú skôr nekryté kŕmidlá. Počas miernej zimy ho treba pravidelne  kontrolovať, aby sa krmivo nepokazilo.

Poznáte aké krmivo je najvhodnejšie pre tie operence, ktoré vás chodia pravidelne navštevovať na váš balkón či okno?

OLEJNATÉ SEMENÁ (slnečnica, semená repky, prosa a maku) a LOJ

Tieto semená obľubujú všetky druhy sýkoriek, vrabce, zelienky, hýle, glezgy a ďatle.

Sýkorka belasá je okrasou našich kŕmidiel pre svoju modrú hlavičku. V januári si začína hľadať dutiny k zahniezdeniu, vo februári ju budeme počuť spievať a skoro na jar znesie vajíčka. Verili by ste, že tento drobný vtáčik je schopný vyliahnutým mláďatám nanosiť až jeden kilogram hmyzu?

Sýkorka bielolíca na rozdiel od jari, v zime vyhľadáva kŕdle. Spoločne lovia potravu a počas mrazivých nocí sa túlia k sebe.

Zelienka obyčajná vyjedá zrniečka šípok, pokiaľ ich máte, môžete obohatiť kŕmidlo. Tento vtáčik patrí medzi hlučnejšie spevavce a zaručene vás nadránom zobudia, ak ich je tam viac.

Vrabce sú spoločenské operence, hlasno štebotajúce podobne ako zelienky. Na potravu nie sú náročné a sú vďačné za akékoľvek semienko.


Hýle pestrofarebné si nemôžete pomýliť s iným druhom vtákov. Žijú v celoživotných pároch v lesoch, parkoch a záhradách. Pochutia si na semenách stromov i tráv, bobuľách a občas i hmyzom, ktorý zháňajú aj mláďatám.

Stehlík vyhľadáva menšie semená  repky, prosa a maku. Je pestro sfarbený, má charakteristickú červenú masku a zbytok hlavy je čiernobiely. Mláďatá nemajú červenú masku a v dospelosti, sú obe pohlavia rovnako sfarbené, preto ich ťažko rozlíšime.

ZRNÁ A OBILOVINY

Holubyhrdličky obľubujú pšenicu, jačmeň a drvenú kukuricu.

Holub hrivnák patrí pôvodom do lesa, ale od 80. rokoch minulého storočia sa objavuje aj v mestách. Treba si dávať na ne pozor, pretože  prenášajú ochorenie tráviaceho traktu, ktorým môžu nakaziť kŕmidlo spevavcov.


PLODY, BOBULOVÍNY

Na nakrájané ovocie prilákate drozdy a chochláče.

VŠEŽRAVCE

Medzi všežravce na našich sídliskách patria určite vrany a straky. Živia sa semenami, larvami, ale dokážu ľahko vycucať vajíčka menších vtákov alebo zožrať ich mladé.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.