Prvé náramkové hodinky

Čas je neúprosný, nedá sa zastaviť. Pokúsme sa o to aspoň na krátku chvíľu v rozpomínaní na prvé náramkové hodinky a stopky.


Koniec 19. storočia – vznik spoločnosti a prvý patent

Vďačíme za ne švajčiarskej hodinárskej rodine Heuer, v ktorej po generáciách sa dedilo remeslo a záľuba v šport.

Eduard Heuer (1840-1892), ktorého srdce vždy bilo pre šport, dobre vedel aká je dôležitá každá sekunda navyše pri športovom zápolení. Preto sa rozhodol pomôcť športovcom  a pustil sa do výroby hodiniek, ktoré by umožnili porovnávať ich výkony. Vo svojich dvadsiatich rokoch si otvára prvú hodinársku dielňu v dedinke Saint Imier vo švajčiarskom regióne Jura.  Vďaka svojmu inovačnému prístupu, sa mu v podnikaní darí, a v roku 1876 zakladá prvú zahraničnú pobočku v Londýne.

O jedenásť rokov neskôr, prichádza s novým patentom pre Mechanické hodinky – s oscilačnou tyčinkou, ktorú do dnešných dní využívajú mnohé švajčiarske hodinárske firmy.

1. polovica 20. storočia – prvé náramkové hodinky a stopky

Športové nadšenie zdedil aj jeho syn a vnuk, ktorí pokračovali po jeho smrti v budovaní a rozvíjaní spoločnosti.

V roku 1914 spoločnosť Heuer priniesla na trh prvé náramkové hodinky. Druhý významný vynález ponúkli v roku 1916. Išlo o prvé stopky -   „Micrograph“, ktoré merali čas s neuveriteľnou presnosťou na tú dobu, a to na jednu stotinu sekundy. Práve vďaka Micrographu, sa spoločnosť stala oficiálnym partnerom pre meranie času pri športových disciplínach na olympijských hrách v roku 1920.


2. polovica 20. storočia – posúvanie hraníc

Pokroková hodinárska práca priniesla svoje ovocie firme aj pod vedením vnuka Jacka Heuera (1932) v roku 1963. Vznikajú hodinky „Carrera“ inšpirované automobilovým závodom Carrera Panamericana Mexico Road Race  (1950- 1954).  Model je doplnený o tachymeter. Tachymeter je stupnica, ktorá sa nachádza na vonkajšom obvode ciferníka na niektorých analógových hodinkách. Slúži k meraniu rýchlosti na základe uplynutého času, pričom dráha je pevne daná (najčastejšie 1 kilometer, míľa, námorná míľa). Prvý model „Panda“ s prehľadným ciferníkom a odolným púzdrom, si okamžite obľúbili európski a americkí závodníci.

 

Päťdesiat rokov po prvom patente na „Micrograph“, na trh prišli s hodinkami „Micrometer“, ktoré merajú čas na jednu tisícinu sekundy.

3. marca 1969 odborníci z vývojového strediska firmy prekvapili prvým automatickým chronografom. Spoločnosť Heuer sa stala v tom istom roku oficiálnym sponzorom a časomeračom seriálu závodov formule 1.

Súčasnosť

V roku 1982 Jack Heuer oficiálne odchádza zo spoločnosti a značku kupuje spoločnosť Piaget group. 1985 sa stáva majiteľom značky firma TAG (Techniques d’AAvant Gard), ktorá ju premenovala na TAG Heuer. Tradícia výroby luxusných a športových hodiniek preto pretrváva aj do dnešných dní.  Nová spoločnosť pokračuje v inováciách hodiniek a zachováva myšlienku športového ducha Eduarda Heuera.


V roku 2009 TAG Heuer priniesol model náramkových hodiniek Monaco V4. Klasické ozubené kolieska v hodinárskom strojčeku nahradili remienkami s lineárnym závažím, ktoré pripomínajú štvorvalcový motor. V švajčiarskych dielniach vyrobili aj špeciálnu edíciu v roku 2009, keď ponúkli  len 150 kusov hodiniek Monaco V4 vo verzii s púzdrom z platiny 950 a ich cena, bola stanovená na 100 000 CH frankov.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.