Číslo SEDEM

Od dávnych čias ľudia považovali číslo sedem za zázračné, preto keď sa ich spýtate na šťastné číslo od 1 do 10, väčšina sa zhodne na sedmičke.


Babylonskej ríši stavali chrámy so siedmymi stupňami, používali týždeň so siedmymi dňami a poznali sedem planét. Sedem ramien má židovský svietnik menóra.
- V Biblii máme sedem dní stvorenia a číslo sedem sa v knihe kníh objavuje viac ako 500 krát. A práve zoznam siedmych vecí je najdlhší, aký sme si schopní, ľahko vštepiť do pamäti.
- Aj hlavných kresťanských hriechov je sedem, prvý raz ich spomenul sv. Tomáš Akvinský v 13. storočí. Vo svojom období kázal, že tí čo podporujú a sú účastní lakomstva, pýchy, hnevu, závisti, smilstva, obžerstva a lenivosti, budú potrestaní najviac.  Na druhej strane stojí sedem cností: viera, nádej, láska, spravodlivosť, miernosť, múdrosť a zmužilosť.
- Z Islamu poznáme sedem nebies – strieborné, zlaté, perleťové, z bieleho zlata, rubínové a božské svetlo.
- Svetelné spektrum podľa Isaaca Newtona , anglického fyzika, sa skladá zo siedmych farieb: červenej, oranžovej, žltej, zelenej, modrej, tmavomodrej a fialovej, ktoré poznáme ako dúhu. Vedci síce tvrdia, že biele svetlo sa rozkladá iba do 6 farieb, ale Newton pridal tmavomodrú, aby dosiahol magické číslo sedem.
- Hra Ako sa vám páči od W.Shakespearea, zobrazuje sedem období v živote muža – dieťa, školák, milenec, vojak, sudca, bláznivý starec, druhé detstvo a smrť.  Bratia Grimmovci použili magické číslo sedem v rozprávke O Snehulienke a siedmych trpaslíkoch.
- V športe máme sedem disciplín sedemboja: 100 m cez prekážky, skok do výšky, vrh guľou, beh na 200 m, skok do diaľky, hod oštepom a beh na 800 metrov.
- Naša Zem má sedem svetadielov, i keď sú aj názory, že len šesť  (Afrika, Antarktída, Ázia, Austrália, Európa, Severná Amerika a Južná Amerika).
- Na záver, to najvýstižnejšie, máme sedem starovekých divov antického svetaveľká pyramída v Gíze (Egypt), Diova socha v meste Olympia (Grécko), Mauzoléum v meste Halikarnas (Turecko), visuté záhrady v Babylone (Irak), sochy boha Helia na ostrove Rodos (Grécko), maják na ostrove Faros (Egypt) a chrám bohyne Artemis v Efeze (Turecko).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.