Vznešená a a liečivá Magnólia

V záhradách nás vždy na jar upúta nádhernými, veľkými kvetmi, po ktorých vyrašia listy.


Poznáme vyše tridsaťpäť druhov magnólií zo Severnej a Strednej Ameriky, a z toho asi desiatka odrôd rastie v jej pravlasti Číne a Japonsku. Vedeli ste, že jej názov pochádza z Francúzska? Pomenované boli na počesť Pierre Magnola, riaditeľa francúzskej botanickej záhrady Montpelliér, žijúceho v rokoch 1638 až 1715. Medzi najznámejšiu odrodu, ktorá je dnes v povedomí patrí Magnólia Soulangová.

Ide o kríženca M. denudata a M. liliiflora, ktorý sa podaril vyšľachtiť v roku 1826 v záhrade Soulange-Bodina vo Fromont neďaleko Paríža. Vytvára široký a voľne rozkonárený ker či viackmenný stromček (3 až 9 m) so svetlozelenými listami. Kvety kvitnú v apríly až v máji a sú z vonku červenkasté, po rozkvitnutí biele. Farebnosť a veľkosť kvetov ako aj dĺžka kvitnutia býva rôzna. Napríklad tmavo purpurovočervený kvet má odroda Burgundy, voňavé, biele kvety dlhé až pätnásť centimetrov má odroda M.denudata a malé biele kvety má odroda Speciosa.


Medzi najväčšiu odrodu zaiste patrí Magnolia grandiflora - magnólia veľkokvetá, ktorá pochádza z juhovýchodu Spojených štátov amerických. Dorastá až do výšky 25 metrov a jej eliptické listy dosahujú až 25 cm. Kvety miskovitého tvaru majú v priemere až 20 cm a vyrastajú na konárikoch od neskorej jari do neskorého leta. Magnólia veľkokvetá okrem vizuálneho zážitku prekvapí aj príjemnou citrónovou vôňou.

Liečivá Magnólia
Liečivé účinky kôry magnólie sú využívané od druhého storočia nášho letopočtu a sú zaznamenané v čínskom liekopise. Extrakty kôry magnólie lekárskej pozitívne pôsobia na centrálnu nervovú sústavu s účinkami analgetickými a protizápalovými. Esenciálne polynenasýtené mastné kyseliny majú relaxačné a uvolňujúce účinky, tak potrebné pri nespavosti, strese a depresiách.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.