Staráme sa o šperky

Každý šperk, ktorý nosíme je nutné občas očistiť, aby nám dlhšie vydržal krásny.


Ak ste presvedčená, že sú vaše šperky z kovu alebo z drahého kameňa veľmi „zájdené“, neotáľajte a zaneste ich k zlatníkovi, ktorý vám ich vyleští k nepoznaniu a odborne spraví rôzne deformácie vzniknuté nosením. Ak používate denne make-up, šperky si nasaďte až nakoniec po dekorovaní a nanesení laku na vlasy. Náušnice večer vždy vyčistite, prstene a retiazky odmastite a očistite od make-upu. Pri športovaní, domácich prácach, pri umývaní s čistiacimi prostriedkami, si prstene a náramky skladajte z rúk, pretože chemické prostriedky veľmi poškodzujú drahé kovy, sklo a niektoré drahé kamene. Tušili ste, že veľké množstvo chlóru v bazénoch alebo v hydromasážnych vaniach naleptáva kov a drahé kamene strácajú farbu?

Drahé kovy
Striebro aj zlato sú mäkké kovy, preto dochádza ľahko k poškriabaniu a zdeformovaniu. Pri čistení striebra a zlata používajte handričky zo 100% bavlny. Nevhodné sú hrubé textílie, polyester a papier. Handrička musí byť vždy čistá, bez prachových zrniek, ktoré sú schopné pri leštení šperk poškrabať. Tieto mikroškrabance nevidieť voľným okom, ale šperk stráca svoj lesk. Zubnú kefku používajte na čistenie jedine v tom prípade, ak sa chcete zbaviť patiny na striebre. Na domáce čistenie používajte špeciálne leštidlá na šperky, špeciálne napustené leštiace handričky, prípadne slabý vodný roztok amoniaku. Opatrný treba byť pri týchto leštidlách, ak máte kombinovaný šperk. Týka sa to hlavne prstienkov s perlami, opálom, malachitom, korálom, tyrkysom ..., ktoré nesmú prísť do styku s chemickými leštidlami.

Rada na záver...
... odtlačky a mierne sivé striebro odstránite v teplom mydlovom kúpeli asi na tri minúty a potom šperky dôkladne opláchnite a usušte
... mydlovú vodu nikdy nepoužívajte na čistenie mäkkých kameňov (lapis lazuli, tyrkys, jantár....)






Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.