Záhrady

Po tisícročia ľudia budovali záhrady, preto ich vzhľad a princíp vytvárania odzrkadľuje kultúru a prostredie ich vzniku.


Každá zo záhrad má svoje rozvrstvenie, štruktúru a význam jednotlivých rastlín. Funkčné záhrady – parky predstavujú pre človeka miesto pokoja po každodennom zhone, a na druhej strane zdroj energie či zábavy. Prvou záhradou bol EDEN – rajská záhrada, symbolizujúca nebo, zem a čas „božskej nevinnosti“, z ktorej boli vyhnaní Adam a Eva. Z perzskej kultúry boli prebrane takzvané „ohradené“ záhrady, ktoré boli miestom duchovného útočiska.


Ten, kto hľadá pokoj a miesto na meditáciu, môže navštíviť ZENOVÚ záhradu. Pôvodne ju vytvárali budhistickí mnísi, ktorí sa snažili vytvoriť veľkosť prírody v miniatúrach. Typickými prvkami sú uhrabané piesky a malé kamene (jing), ktoré symbolizujú vodu a veľké kamene (jang), predstavovali hory. Celé toto aranžmá vytvára harmóniu, mier a nezávislosť, tak potrebnú pre meditáciu.

ISLAMSKÁ záhrada je miestom duchovného a zmyslového nasýtenia, s prvkami symetrie a vody. Základ tvoria rôzne fontány a vodné prvky, ktoré predstavujú Srdce, Dušu, Ducha a Podstatu.

Renesančné záhrady prísne dodržiavali pravidlá symetrie a tvarovania rastlín. Najlepším príkladom sú takzvané formálne FRANCÚZSKE záhrady – typ Parterr, kde záhradníci tvarovali záhony do rôznych tvaroch (štvorce, rastlinné motívy) s konkrétnym významom, a popri tom boli budované obľúbené bludiská. Orangerie – oranžéria, predstavuje terasovitú časť renesančnej a barokovej záhrady, kde boli v kvetináčoch a iných nádobách, geometricky usporiadané a rozostavané citrusové stromy (pomaranč, citrón, mandarinka) a iné exotické dreviny. Počas zimného obdobia sa prenášali do vyhrievaných zasklených priestorov vedľa záhrady, do takzvaného oranžéria.
Kuchynská záhrada takzvaná POTAGER – je sezónnym záhradným miestom, kde sú nasadené rôzne druhy zeleniny aj ovocia.


Z renesančného Talianska prišla móda budovania umelých jaskýň v záhradách hradov a zámkov, ktoré boli dekorované morskými a riečnymi mušľami. Nazývajú sa GROTTA – jaskyňa, ktorá slúžila ako úkryt pred teplom. Podobným miestom bola a je do súčasnosti v záhradách PERGOLA – besiedka s tieňom, tvorená a porastená popínavými rastlinami.


Opakom francúzskych záhrad je zaiste neformálna ANGLICKÁ záhrada. Jej vzhľad vyjadruje bohatosť prírodných foriem. Ponúka divoké farby, rôznorodosť rastlinných druhov a množstvo vizuálnych podnetov v každej ročnej dobe.


Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.