Cviky na trampolíne

Fitness trénerka Katka Dúbravická sa aerobiku  venuje 14 rokov a predcvičuje step aerobik, tanečný aerobik ale aj  body work a pilates. 
 
Je lektorkou Slovenskej akadémie fitness a aerobiku a držiteľkou medzinárodnej licencie typu IFAA. Momentálne pôsobí vo fitness štúdiu A FIT.
 
Na dosiahnutie štíhlej línie sú najefektívnejšie aeróbne cvičenia. 
Dámy, ktoré sa rozhodnú pravidelne venovať cvičeniu a zhodiť nejaký ten kilogram navyše majú široký výber možností. Môžu sa venovať spinningu, tanečnému aerobiku, zumba fitness alebo vsadiť na starý dobrý beh alebo skákanie cez švihadlo. Existuje však ešte jedno veľmi účinné aeróbne cvičenie, o ktorom sa zatiaľ veľmi málo hovorí a zatiaľ sa aj málo praktizuje.
Je to cvičenie, behanie a skákanie na trampolíne. 

Katka,v čom je toto cvičenie výnimočné?
Cvičenie na malej, nízkej, interierovej, skladacej trampolíne je jedno z najúčinnejších aeróbnych cvičení, pri ktorom sa veľmi rýchlo spaľuje telesný tuk  a zároveň posilňuje celé telo. Pravidelným cvičením na trampolíne máte šancu rýchlejšie zhodiť nadbytočné kilogramy, ako pri akomkoľvek inom cvičení. Pre porovnanie 15 minútové cvičenie na trampolíne sa rovná asi 30 až 45 minútam behu po kopcovitom teréne. Z hľadiska zvyšovania kondície a chudnutia je skákane na trampolíne účinnejšie ako bicyklovanie či rekreačný beh. Čiže ideálne cvičenie pre krásne postavy do plaviek....
 

 
Prečo je práve toto cvičenie  také účinné?
Pri cvičení na trampolíne je zapojených do akcie 75 biliónov buniek tela naraz. Keď skáčeme na trampolíne, na každú bunku tela sa prenáša hmotnosť a pohyb. Preto to je najúčinnejší spôsob ako zoštíhlieť, získať pevné telo a väčšiu ohybnosť. Funguje to asi tak, že pri skákaní hore – dole sa bunky rozťahujú a sťahujú a zas zrýchľovanie a spomaľovanie, ktoré vzniká pri odrazoch spôsobuje v tele zmeny tlaku. Teda na bunkové membrány pôsobí vyšší tlak, čím bunky posilňuje. Môžeme povedať, že cvičenie na trampolíne pôsobí ako bunková masáž – dochádza k čisteniu a posilneniu celého tela.
 
Aké ďalšie účinky má toto cvičenie okrem toho, že spaľuje telesný tuk, spevňuje svaly, čistí telo?
Cvičenie na trampolíne okrem toho prospieva srdcu, jeho aeróbny efekt, ako som už povedala je výraznejší ako pri behu. Ďalej prispieva k zníženie cholesterolu, zníženiu krvného tlaku, zlepšuje trávenie a vylučovanie, povzbudzuje endokrinný systém vrátane obličiek a štítnej žľazy, zvyšuje hustotu kostí, zmierňuje stres, stabilizuje nervovú sústavu, má detoxikačný účinok, stimuluje lymfatickú sústavu. Pravidelné cvičenie na trampolíne je vynikajúcou prevenciou proti srdcovo – cievnym chorobám. 
 
Ktoré telesné partie sa pri cvičení najviac posilňujú?
Na rozdiel od iných cvičení, pri ktorých posilňujete len konkrétne svaly či svalové  skupiny, cvičením na trampolíne precvičujete celé telo. Je to zároveň veľmi šetrné cvičenie, lebo nezaťažuje kĺby. Samozrejme zo všetkého najviac sa pri cvičení posilňujú zadok, stehná, brucho, ruky, boky. Skákanie na trampolíne má izotonický, izometrický, kondičný a aeróbny charakter. 
 
Pre koho je toto cvičenie vhodné?
Cvičenie je vhodné pre všetky vekové kategórie. Navyše je ideálne hlavne pre tých, ktorí nestíhajú chodiť pravidelne cvičiť do fitnescentier. Na trampolíne cvičíte doma a po cvičení môžete trampolínu zložiť a odložiť, aby nezavadzala. Nezaberie toľko miesta ako napríklad stacionárny bicykel a je aj oveľa lacnejšia. Samozrejme, platí to, čo aj pri iných športoch, kto má nejaké zdravotné problémy, je dobré ak sa pred tým, ako začne cvičiť poradí s lekárom.
 
 
 
Aká trampolína je  teda vhodná na toto cvičenie?
Malá, nízka , interiérová, skladacia  trampolína, ktorá má odpružené nohy, nehrdzavejúce pružiny, priemer cca 120 cm, ktorá udrží hmotnosť 100 kg. Dôležitá je sieť alebo plachta. Materiál by sa pri dopade nemal vôbec rozťahovať, všetku prácu by mali zvládnuť pružiny. 

Ako často treba cvičiť?
Ak má byť cvičenie účinné musíte cvičiť každý deň minimálne 30 minúť Ak nebudete cvičiť denne, v tele sa budú hromadiť kyseliny a miesto chudnutia začnete priberať. Ak chcete schudnúť treba popri pravidelnom cvičení upraviť aj svoj jedálny lístok. 

Ako dodržiavať pri tomto cvičení pitný režim?
Aj pri tomto cvičení treba dodržiavať pitný režim. Najlepšie je poriadne sa napiť cca 30 minút pred cvičením a potom až po docvičení. 
 
Nájdu záujemcovia o toto cvičenie niekde aj ucelený návod ako správne cvičiť a ako sa stravovať?
S návodom a presným popisom tréningu na trampolíne som sa zatiaľ stretla v knihe doktora Younga Schudnite odkyslením, kde zároveň nájdete  rady ako sa správne stravovať ako aj množstvo chutných a zdravých receptov. 

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.