Vytlačiť túto stránku

Záhrada

Napísal femme 19. máj 2008

Relaxujete pri starostlivosti o záhradu? Ako skúsená záhradkárka určite viete, čo a ako... Pre začiatočníčky máme niekoľko odporúčaní...

>> Móda >> Aktuálne >> Záhrada

Záhrada či záhradka vyžaduje starostlivosť po celý rok, teda aj v zimných mesiacoch. Pýtate sa, čo by táto "zimná starostlivosť" mala zahrňať?
Minimálne nasledovné:

- Kontrolu a obnovu zimnej ochrany chúlostivých druhov trvaliek a drevín.
- Kontrolu novej výsadby, ktorá ešte nie dostatočne zakorenená. Môže sa totiž stať, že ju "mráz vyťahá" a ona stratí spojenie s pôdou. Aby sa zabránilo vyschnutiu takejto výsadby, je nutné (pri nezamrznutej pôde) zatlačiť ju naspäť do pôdy.
- Rezanie stromov a kríkov, ktoré vytvárajú kvety. Týka sa to napríklad: budlejí, hortenzií, okrasných jabloní, pajazmínov, tamarišiek... Príliš husté stromy a kríky treba presvetliť a starších jedincov treba omladiť zrezaním až takmer po zem. Ale pozor(!), rezanie drevín sa nesmie robiť pri nižšej teplote ako - 3 stupne Celzia.
- Odstránenie lúpajúcej sa kôry zo starších ovocných stromov (ktorá môže slúžiť ako zimovisko škodcom).
- Vykonanie zimného postreku proti škodcom.
- Zalievanie stálozelených drevín pri odmäku. (Pretože korene týchto rastlín potrebujú aj v zime dostatok vlahy. Nepodliehajú totiž zimnému spánku a vyparujú vodu aj počas mrazov.)
- Kontrolu skladovaných hľúz georgín, begónií... a likvidáciu tých, ktoré napadli plesne.
- Vysievanie letničiek (do misiek či debničiek), ktoré potrebujú dlhý predpestovací čas (petúnie, begónie...).
- Vysádzanie opadavých stromov a kríkov (pri miernom oteplení).

Tip: V prípade, že kladiete dôraz na pekný trávnik, v zimnom období naň nevstupujte - mohol by si každú stopu "zachovať"... Pri začínajúcom otepľovaní, keď sa dá predpokladať, že snehové nádielky sú už minulosťou, možno trávnik prihnojiť (pokiaľ sa tak nestalo na jeseň).