Vytlačiť túto stránku

Vytvorte si dobré pracovné prostredie

Napísal femme 25. február 2024

Ergonómia sa zaoberá optimálnymi pracovnými podmienkami, hlavnou jej úlohou je správne navrhnúť pracovné prostriedky, aby vyhovovali zdraviu, bezpečnosti a najvyššiemu pracovnému výkonu. Do úvahy sa berú všetky fyziologické, hygienické a psycho – fyziologické požiadavky.

back_pain_1200x750

- Jedna z dôležitých požiadaviek je lokalizácia a veľkosť pracovného miesta

- Pracovné miesto má mať aspoň 2 m2 nezastavanej plochy s 25 m3 vzdušného priestoru. Okná a priehľadné steny nesmú oslňovať aby nedochádzalo k odrazu alebo odlesku obrazovky na počítači. Počítač nemá byť umiestnený blízko okna.
- Optimálna teplota miestnosti je cca. 22 °C a v lete okolo 26 °C. Vlhkosť vzduchu sa odporúča vyššia, cca. 45 - 70 %, pretože pri práci s monitorom se v suchom prostredí vytvára elektrostatický náboj.

- Umelé osvetlenie nemá byť priame a na oknách sú vhodné regulovateľné clony. Najvhodnejšie umiestnenie monitora je také, aby osoba sedela bokom k oknu. Štandardná veľkosť pre pracovné miesto je vypracovaná, pre osobu vysokú 170 cm. Rozmery pracovnej dosky majú poskytovať dostatočný priestor na monitor, počítač, klávesnicu a iných technických zariadení. Nevhodným materiálom na pracovnú dosku je sklo.

- Optimálna výška stola je cca. 65 cm, vzdialenosť očí od podlahy cca. 119 cm, vzdialenosť oči od monitoru min. 40 cm a maxim. 60 cm, vhodný je zorný uhol 60 °.Pracovná solička musí byť stabilná, s nastaviteľnou sedacou časťou ako aj chrbtovou opierkou. Výška stoličky sa riadi výškou stola umiestnenia monitoru. Ruky majú volne ležať na pracovnej doske približne v uhle 90 °.

Nevhodné pracovné prostredie nie raz vyvoláva zdravotné problémy, ktoré sa prejavujú niektorými symptómami, ktorým sprievodným javom je bolesť.

1, bolesti v bedrovej a krížovej časti – častou príčinou je nevhodná stolička alebo rozmery pracovného stola
2, bolesti v krčnej časti a v oblasti šije, je dôsledkom, zlého držania hlavy a horných končatín – zle umiestnený monitor, špatné držanie tela alebo stoličky
3, bolesť paže, ruky – nevhodná klávesnice, zlé umiestnenie myši
4, bolesti hlavy a vizuálne poruchy – nevhodné osvetlenie, umiestnenie monitory alebo nekvalitný monitor

Aby ste predišli problémom pri práci s počítačom, maximálne pracujte 5 hodín počas dňa a po dvoch hodinách si dajte aspoň 10 minútovú prestávku.