Prečo kupujeme aj to, čo ani nepotrebujeme?

Napísal Kristína Chudá 18. október 2021

„To sa mi hodí a to majú v zľave,“ ako keby ste sa počuli však? Množstvo vecí, ktoré v súčasnosti ľudia vlastnia, je šokujúce.Položili ste si už otázku: „Prečo kupujeme oveľa viac vecí, než v skutočnosti potrebujeme?“

zima_shopping_1117

Keď o tom začnete uvažovať, tak sa táto otázka stáva skutočne fascinujúcou a zaujímavou. Prečo je tomu tak? Pokiaľ by sme dokázali úspešne zodpovedať túto otázku, mohli by sme oslobodiť svoje životy a financie, ktoré by sme vedeli investovať do dôležitejších činností a nie hmotného majetku.

No odpoveď na túto otázku je ale ťažká. Ak si odpovieme, priznáme si vlastnú slabosť a neistotu. Preto treba dobre zvážiť dôvody, pre ktoré si kupujeme viac vecí, než potrebujeme.

1. Viera v zabezpečenie

Veríme, že nás majetok zabezpečí. Takáto je logika ľudstva. Ak nás vlastníctvo hmotného majetku zabezpečuje, tak vlastníctvo väčšieho množstva takého majetku povedie k ešte väčšej bezpečnosti. No a po naplnení všetkých základných potrieb zistíme, že skutočná bezpečnosť odvodená z majetkov je menej stabilná, ako sme dúfali. Tie sa totiž znehodnotia, pokazia alebo stratia.

2. Viera v šťastie

Vedia vás spraviť veci šťastnými? Nikto by nikdy nepripustil, že hľadá šťastie v hmotnom majetku, no takto  žije mnoho ľudí. V dôsledku toho sa snažíme získať väčšie domy, rýchlejšie autá, modernejšie technológie a štýlovejšie oblečenie. A zároveň dúfame, že vďaka týmto veciam budeme šťastnejší. Bohužiaľ, takéto šťastie je v tom najlepšom prípade len dočasné.

3. Viera v reklamy

Niektoré štúdie naznačujú, že každý deň vidíme 5-tisíc reklám. A každá z nich má ten istý príbeh: „Váš život sa zlepší, ak si kúpite to, čo predávame.“ Toto počujeme mnohokrát a dokonca z rôznych strán a uhlov, vďaka čomu v to začneme i veriť. Posolstvá reklám nás ovplyvňujú viac, než si vôbec pripúšťame. No nemalo by tomu tak byť.

4. Viera, že zapôsobíme

Dúfame, že vecami zapôsobíme na ostatných ľudí. V bohatej spoločnosti sa závisť stáva hybnou silou pre ekonomickú aktivitu. Často je to teda bohužiaľ príležitosť na to, aby sme naše bohatstvo, dôležitosť a finančný úspech ukázali svetu.

5. Žiarlivosť

Žiarlime na ľudí, ktorí toho vlastnia viac. Aj keď je porovnávanie sa s ostatnými prirodzeným prejavom našej ľudskosti, stále si všímame, čo si iní ľudia kupujú, čo nosia a aké autá šoférujú. A naša spoločnosť takéto porovnávanie podporuje. Príliš často si tak kupujeme veci, ktoré nepotrebujeme len preto, že ľudia v našich sociálnych kruhoch ich majú tiež. Ak však potrebujete pekné veci na to, aby ste urobili dojem na svojich priateľov, tak máte tých nesprávnych priateľov.

6. Kompenzácia nedostatkov

Snažíme sa nimi kompenzovať nedostatky. Hľadáme sebavedomie v oblečení, ktoré nosíme alebo v autách, ktoré šoférujeme. Snažíme sa zotaviť zo straty, osamelosti alebo bolesti a to nákupom nepotrebných predmetov. Hmotnými vecami sa snažíme utíšiť našu nespokojnosť. No takéto snahy nám nepomôžu poradiť si s nedostatkami. Väčšinu času nám len bránia v tom, aby sme o nich hovorili.

7. Sebeckosť

Sme sebeckejší, než si vlastne chceme priznať. Môže byť ťažké pripustiť, že ľudská duša je pevne spojená so sebeckosťou a chamtivosťou. No história je pre nás silným príkladom. Snažíme sa rozširovať svoje osobné kráľovstvo zhromažďovaním množstva vecí. Presne to sa dialo i v minulosti prostredníctvom sily, nátlaku, nečestnosti a vojen. Bohužiaľ, egoizmus v našom svete zotrváva i dnes.

Osloboďme sa! Nekupujme to, čo nepotrebujeme!


https://www.forbes.com/sites/joshuabecker/2018/11/27/why-we-buy-more-than-we-need/#3242ff866417

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.