Ako sa starať o hyacinty

Hyacinty sú obľúbené predovšetkým pre svoj atraktívny vzhľad, ktorý krásne rozžiari akýkoľvek interiér. Vyberať si môžete spomedzi farieb akými sú žltá, oranžová či sýto fialová. Fanúšikov týchto rastlín nepoteší len ich krásny vzhľad, ale aj pôvabná vôňa, na ktorú by si ale mali dať pozor silní alergici.

hyacint_1_21

Starostlivosť o túto krásnu cibuľovinu zvládnu aj začiatočníci, keďže ju stačí len raz týždenne poliať. Mnohí pri nej však robia jednu veľkú chybu, a to že ich po odkvitnutí zahadzujú. My vám ukážeme, ako sa starať o hyacint, aby s vami vydržal niekoľko rokov.

Starostlivosť o hyacint

Akonáhle sa rozhodnete pre kúpu a pestovanie hyacintu vo vašej domácnosti, ubezpečte sa, že mu viete pre jeho zdravý rast poskytnúť ideálne miesto pre život. Pestovať ho môžete nielen v interiéri, ale aj na balkóne či v záhrade. Jeho kúpu však určite nasmerujte na jarné mesiace, nakoľko počas nich kvitne pri svojej ideálnej teplote 15 – 18° Celzia. Ak váš nový hyacint plánujete umiestniť do interiéru, nájdite mu slnečné miesto, kde si budú môcť užiť slnečné lúče počas celého dňa.

S polievaním si naozaj nemusíte robiť ťažkú hlavu, nakoľko úplne postačí, ak rastlinu polejete raz týždenne alebo vtedy, keď už bude na dotyk zemina suchá. Na jeseň, pred zazimovaním, môžete vašej rastlinke dopriať aj tekuté hnojivo.

8 až 12 týždňov po odkvitnutí môže váš hyacint začať opäť nanovo kvitnúť, aj keď to tak spočiatku možno vôbec nevyzerá. Vo fáze odkvitnutia totiž nielen že odumrú kvety, ale aj vädnú listy. Najlepšie, čo vtedy pre svoj hyacint urobíte, bude, keď odrežete celú stonku kvetu. Olistenie bude v tomto okamihu stále zelené a malo by sa nechať prirodzene odumrieť. Dávajte pozor, aby ste listy nelámali ani neohýbali, pretože to môže rastline zabrániť, aby si ukladala potrebnú energiu pre ďalší cyklus kvitnutia.

hyacint_2_21

Ako rastlinu zazimovať?

Akonáhle sú listy mŕtve, odrežte celú rastlinu späť na úroveň pôdy, aby zostala iba cibuľka a korene. Kvetináč premiestnite do chladného a tmavého priestoru. Aby ste dosiahli úplnú tmu, môžete naň položiť tmavé priedušné vrecko alebo inú látku, ktorá sa postará o úplnú tmu, no zároveň neoberie vašu rastlinku o vzduch. Váš odkvitnutý hyacint takto nechajte až do jari. Hyacinty sa množia tak, že vytvárajú nové výhonky, čo znamená, že vaša rastlina bude každý rok zaberať čoraz viac miesta. Preto podľa potreby pravidelne hyacinty presádzajte do väčších kvetináčov, prípadne ak máte záhradu, môžete vaše hyacinty na letné mesiace presadiť aj tam.

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.