Vytlačiť túto stránku

Šteniatko – 6 vecí, na ktoré sa treba pripraviť

Napísal Hornbach 25. január 2021

Šteniatka sú neodolateľné, ale sú tiež mimoriadne časovo náročné a vyžadujú vysokú mieru nasadenia. Ak ste nikdy šteniatko nemali, potom si možno neuvedomujete, čo všetko vás čaká. Týchto 6 vecí by ste mali zvážiť ešte pred príchodom nového člena rodiny.

puppy_1_2021

1.     Zvieratko nie je darček

Určite nemusíme zdôrazňovať, že zaobstaranie akéhokoľvek domáceho miláčika je veľké rozhodnutie, ku ktorému musíte pristupovať zodpovedne. Je dôležité pochopiť, že zvieratko nie je iba hračka, ktorú vrátite do obchodu keď sa vám nepáči. Domáce zvieratá sú plnohodnotnými členmi rodiny, ktoré si zaslúžia vašu lásku, a tisícnásobne vám ju vrátia späť.

Jedna vec je zaobstarať si dospelého psa, no výchova a starostlivosť o šteňa vás zamestná oveľa viac. Načo myslieť pred tým, než sa rozhodnete pre mladého psíka:

  • Nehody počas prvých mesiacov – šteňatá musíte kŕmiť niekoľkokrát za deň. Spočiatku nedokážu udržať močový mechúr (a tiež črevá) viac ako pár hodín a to môže znamenať mnohé nehody a veľa upratovania.
  • Budenie počas noci – môže to byť preto, že šteňa musí ísť von, alebo len preto, že sa jednoducho nudí.
  • Deštruktívne správanie – svet je pre nich stále veľká neznáma a preto ho chcú neustále skúmať. To znamená hrýzť, lízať a prípadne aj jesť veci vo svojom okolí. Nepoznajú spôsoby a môžu pôsobiť neposlušne alebo hyperaktívne.
  • Pravidelný tréning a socializácia – šteňatá potrebujú veľa pohybu a pravidelný tréning.  Bez socializácie z nich môžu vyrásť dospelé psy, ktoré sa nebudú znášať s inými zvieratami a obyčajné prechádzky sa tak môžu stať nočnou morou. Všetky tieto veci zaberajú veľa času.
  • Finančné náklady – náklady vyložené na akékoľvek zviera nepredstavujú iba potravu a hračky. Veterinárne návštevy, vakcinácie, kastrácia či prípadné zdravotné problémy predstavujú položky, s ktorými treba rátať.

2.     Kde hľadať šteňa

Po zvážení všetkých pre a proti, je čas hľadať toho pravého kamaráta. Pokiaľ je to možné, v prvom rade zvážte adoptovanie z vášho lokálneho útulku. Predovšetkým po Vianociach sú útulky preplnené zvieratami, ktorých majitelia nezvládli starostlivosť.  Je pravda, že v útulkoch nie vždy nájdete čistokrvného psa. Zmiešané plemená sú ale rovnako úžasné a mimoriadne podceňované. Ak nie ste pripravení na plné ruky práce so šteňaťom, zvážte adoptovanie dospelého psíka. Odmenou vám bude vďačný a verný kamarát na celý život.

Ak ste sa predsa rozhodli pre čistokrvného psa, musíte byť zodpovedný. Hľadajte skúsených chovateľov s dobrou reputáciou. Tí vám okrem šteniatka poskytnú aj poradenstvo a asistenciu počas jeho výchovy. Vyhýbajte sa množiteľom a chovateľom „zo záhrad“, ktorí predávajú čistokrvné plemená. Šteniatka od takýchto predajcov sú síce podstatne lacnejšie, no mávajú často zdravotné problémy, s ktorými vám ani jeden množiteľ nepomôže.

3.     Veterinár a pravidelné zdravotné prehliadky

Šteňa potrebuje počas prvého roka niekoľko návštev veterinára. Prvá návšteva veterinára by mala nasledovať niekoľko dní po tom, čo si prinesiete šteniatko domov. Je dôležité podrobiť šteňa fyzickému vyšetreniu, a to aj vtedy, ak nie je potrebná vakcinácia. Takto sa uistíte, že neexistujú žiadne zdravotné problémy, ktoré chovateľ alebo útulok prehliadli. „Pri prvej návšteve nezabudnite vziať so sebou všetky doklady poskytnuté chovateľskou alebo adopčnou skupinou. Váš veterinár urobí vyšetrenie a prediskutuje s vami harmonogram očkovania. Šteňatá potrebujú niekoľko základných očkovaní, počnúc šiestym týždňom. Niektoré vakcíny si vyžadujú tiež opakovaciu dávku. Seriózny chovatelia a útulky vám dajú psa už začipovaného a so základným očkovaním, ktoré treba postupne opakovať. Pri kúpe sa preto nezabudnite spýtať aj na takéto základné informácie,“ zdôrazňuje skúsený veterinár Milan Kopčok.

4.     Kŕmenie počas prvého roku života

Rovnako ako bábätká, aj šteniatka potrebujú viac menších porcií v priebehu dňa. Do 12 týždňa kŕmte šteňatá 4x za deň, po tomto období znížte frekvenciu na 3 porcie za deň (až do 6 mesiaca). Medzi 6 až 12 mesiacom znížte porcie na 2x denne. Aby ste odradili šteňa od náročných návykov, kŕmte pravidelne a v rovnakých množstvách. Nenechávajte jedlo k dispozícií dlhšie ako 10 až 20 minút.

Každý majiteľ psa to má inak. Niekto kŕmi psa granulami, niekto konzervou a niekto svojmu psovi varí. Všetci ale musíme riešiť, z čoho a ako bude náš pes jesť. Ľahko umývateľná miska z nerezovej ocele je odolná, hygienická a gumová podstava zamedzuje posúvaniu misky po podlahe.

Výber krmiva môže byť náročný. V porovnaní s dospelým psom potrebuje osemtýždňové šteniatko približne dvakrát toľko kalórií denne. Šteňatá vyžadujú viac bielkovín, tukov, vápnika a fosforu. „Dobrý chovateľ vám pri kúpe šteňaťa všetko podrobne vysvetlí a tiež dá niekoľko dávok krmiva, ktorým bolo šteňa kŕmené. Ak mláďa prosperuje, nevidím dôvod na zmenu krmiva. Imunitný systém mladých zvierat sa neustále vyvíja a náhla zmena krmiva môže spôsobiť tráviace ťažkosti. Ak musíte krmivo predsa zmeniť, meňte ho postupne. Šteňa kŕmte špeciálnym krmivom pre juniorov, ktoré je prispôsobené požiadavkám pri vývoji. Ak by ste podávali nevhodné krmivo, môžu sa dostaviť problémy ako deformované končatiny. Dobrý veterinár vás pri pravidelnej kontrole na takéto problémy upozorní,“ radí veterinár Milan Kopčok. Pozor pri výbere krmiva treba dať aj na základe veľkosti psa. Veľké plemená dospievajú pomalšie a majú tiež iné výživové nároky od malých plemien.

Krmivá FINEVO junior, ktoré nájdete v predajniach Hornbach, boli vyvinuté v spolupráci s veterinármi tak, aby pokryli výživové nároky v období vývoja. Okrem krmiva pre juniorov nájdete v sortimente FINEVO aj krmivá pre dospelé psy, seniorov, či špeciálne krmivá pre alergikov. FINEVO tiež nezabúda na malé šelmy a ponúka kompletný sortiment krmív pre mačky.

5.     Základná starostlivosť

Starostlivosť o domáceho miláčika zďaleka nekončí pri plnej miske a košíku plnom hračiek. Je preto vhodné, aby ste šteniatko viedli k správnym návykom od ranného veku. Dentálna hygiena, odčervovanie, vyčesávanie v období pĺznutia predstavujú iba zlomok toho, na čo sa musíte pripraviť.

•           Dentálna hygiena – aj keď šteniatka stratia mliečne zuby a narastú im nové pred dovŕšením prvého roku, je dôležité naučiť ich akceptovať čistenie zubov čo najskôr. Starostlivosť o zuby je mimoriadne dôležité, pretože problémy so zubami sa vyskytujú už vo veku štyroch rokov. K dispozícii je mnoho zubných pást s rôznymi príchuťami a špeciálne kefky, ktoré vám prácu uľahčia.

Prípravky pre starostlivosť o zuby značky Bogadent vám pomôžu odstraňovať zubný plak a zabránite tak dlhodobému poškodeniu zubov vášho psa. Ergonomicky tvarovaná zubná kefka dosiahne na zadné stoličky, kde sa vytvára najviac zubného kameňa. Ideálne sa používa so zubnou pastou alebo gélom. Všetky produkty pre dentálnu hygienu nájdete v predajniach Hornbach.

•           Starostlivosť o labky – udržiavanie zdravých pazúrov a labiek patrí k úplným základom. Ak necháte pazúriky príliš dlhé, môžu sa krútiť, lámať či dokonca zarastať do labiek. Dlhé pazúry sa môžu zachytávať o predmety, koberce, alebo spôsobiť silnú bolesť pri behaní. Ak počujete cvakanie pazúrov na podlahe, je čas na manikúru. Rovnako dobre sa starajte aj o kožu na labkách. V lete môže horúci asfalt spôsobiť popáleniny, a počas zimy zasa mrazivá zem či soľ praskliny.

Na brušká labiek sú denne kladené vysoké nároky. Tak ako sa vy staráte o svoje ruky, rovnako sa starajte aj o labky vášho domáceho miláčika. Proteínový balzam značky Bogacare s nechtíkom a rozmarínom pôsobí regeneračne a brušká labiek zvláčňuje.

•           Čistenie uší – niektoré plemená potrebujú častejšie a dôkladnejšie čistenie ako iné. To platí najmä pre psy náchylné na infekcie uší. Starostlivosť o uši sa však od tej ľudskej líši. Na čistenie používajte zásadne tekutinu na to určenú. Do ucha nakvapkajte pár kvapiek čistiacej tekutiny, jemne ucho pomasírujte a nechajte vášho psa zatriasť hlavou. Ušný kanálik následne utrite uterákom alebo vatou. Rovnaký postup zopakujte aj s druhým uchom.

Prípravok na čistenie uší Bogacare – tento prípravok vďaka kombinácií účinných látok a acetátu hliníka účinne čistí ušný kanál, a zabraňuje rastu plesní a baktérií.

•           Pravidelné očkovanie – imunitný systém šteniat nie je do 8 týždňa dostatočne silný na ochranu. Prevenciu v tomto období zabezpečuje tzv. pasívna imunita prostredníctvom mlieka od matky. Materské mlieko však zároveň môže neutralizovať väčšinu vakcín. Práve z tohto dôvodu sa prvé očkovania plánujú najskôr od 6 týždňa života. Každá krajina má iné odporúčania na povinné očkovania. Základné očkovanie je aplikované prostredníctvom kombinovanej vakcíny. V našich končinách prevažuje očkovanie proti psinke, besnote, parvovírusu a hepatitíde (adenovírus).

Praktická prepravka nesmie chýbať v žiadnej domácnosti. Ľahkozložiteľná prepravka značky KERBL je výborným pomocníkom pri ceste za veterinárom či na dovolenku.  Prepravka tiež spĺňa certifikát IATA, takže vhodná do lietadla. Navštívte predajne Hornbach a vyberte s odborníkom tú správnu veľkosť prepravného boxu.

6.     Vychovávame malého kamaráta

Všetky šteniatka potrebujú starostlivosť, aby vyrastali zdravé a šťastné. Ak ste ale psa nikdy pred tým nevlastnili, tréning sa môže zdať náročný. Pri výchove sa sústreďujte na niekoľko základných pravidiel.

•           Socializácia –  dobre socializované šteňatá, sa zvyčajne stanú dobre vychovanými dospelými psami. Mnohé z najbežnejších problémov so správaním (strach, agresia a nadmerné štekanie) môžu pochádzať práve z nedostatku včasnej socializácie.

•           Domáci tréning – tréning je jednou z prvých vecí, na ktorých budete s novým šteniatkom spoločne pracovať. Doprajte mu dobrý štart podľa pravidelného harmonogramu. Kŕmte ho každý deň v rovnaký čas, vezmite ho von vždy po jedle a pití, alebo ak sa v noci zobudí. Pri nehodách sa vyhnite trestom! Odmena za dobré správanie je účinnejšou formou tréningu.

•           Základy poslušnosti –  k poslušnosti môžete viesť šteňa hneď ako ho privediete domov. Cvičebné pokyny a príkazy mu poskytnú potrebnú štruktúru pravidiel a základ pre dobré správanie.

Viac informácií sa dozviete na stránke www.hornbach.sk.

Pridajte sa k nám na Facebooku - https://www.facebook.com/HornbachSK/