Na záhrade či terase, dokonalá oáza oddychu

Napísal Trumpeter 13. september 2020

Leto sa nesie v znamení oddychu. Neexistuje nič lepšie ako relax vo vlastnej záhrade, na balkóne či na terase. Aby ste však boli na teplé mesiace pripravení a prežili ich v príjemnom prostredí s rodinou či priateľmi, treba sa do prípravy dokonalej oázy pokoja pustiť už dnes.

imperial_dlazba_abw

Spolu s odborníkmi sme zosumarizovali všetky nevyhnutné informácie pre tých, ktorí chcú zažiť dokonalý letný relax.

1. Je potrebné mať na záhrade spevnenú plochu na realizáciu záhradného sedenia? Ak áno, z akého materiálu?

2. Ako zabezpečiť podklad pred vplyvom nepriaznivého počasia?

3. Aký materiál je vhodný na stavbu prístreška, pergoly či záhradného domčeka?

Začať treba od podlahy...

A to doslova! Darmo si budete plánovať kúpu krásneho exteriérového sedenia, keď na záhrade nemáte vyčlenenú spevnenú plochu, na ktorú by ste ho umiestnili. Aby mohla záhrada slúžiť ako váš súkromný raj na oddych a príjemne strávené chvíle s rodinou i priateľmi, potrebujete si vytvoriť terasovú plochu, kde umiestnite gril alebo krb, hojdaciu sieť, stôl, stoličky. Pri výbere terasovej dlažby treba mať na mysli, že si nechcete kupovať starosť navyše, ale produkt, ktorý bude bez povšimnutia slúžiť.
To neplatí napríklad o dreve, ktoré je síce pekné na pohľad, no vyžaduje si náročnú, nákladnú a častú starostlivosť. Plastový materiál má zase minimálnu životnosť, keďže sa vplyvom poveternostných podmienok rýchlo opotrebuje a zničí. Za ideálne riešenie možno považovať prírodný trvácny materiál, akým je napríklad betón. Na trhu sa objavili tak flexibilné variácie v podobe betónových záhradných dlaždíc, že na svoje si príde každý domáci kutil.

„Betón je prakticky nezničiteľný. Odoláva voči veľkej záťaži, vzdoruje poveternostným podmienkam a neškodí okolitej prírode. Navyše, ako bonus možno vnímať fakt, že časom mení svoj zovňajšok. Získava patinu, ktorá dodá každej záhrade jedinečný charakter,“ odporúča Marko Szőcs, zo spoločnosti Austrian Beton Werk, ktorý vie odporučiť aj typ dlažby, ktorá je na takéto letné leňošenie v záhrade najvhodnejšia. Navyše, jej následná údržba, je prakticky minimálna. „Pred nástupom sezóny stačí betónovú dlažbu umyť raz ročne, a to silným prúdom vody, prípadne vysokotlakovým čističom – aby sa udržala stála čistota dlažby. Dôraz treba dat aj na tlak vody vo vysoko-tlakom čističi aby nebol príliš vysoký a nepoškodil vrchnú časť dlažby. A vaša dlažba bude po celý čas ako nová,“ dodáva odborník Marko Szőcs z ABW.

K domu patrí ukážková terasa či balkón

Veľmi cenenými priestormi, ktoré zlepšujú kvalitu bývania, sú aj balkóny, terasy a lodžie. Môžu byť zelenou záhradou alebo samostatným ostrovom pod šírym nebom.

Poveternostné podmienky, korózia, vplyv agresívneho prostredia, čistiacich prostriedkov a rozmrazovacích solí alebo výber nevhodných materiálov, to všetko vplýva na kvalitu a životnosť týchto oáz pokoja.

Ak sú balkón či terasa aj vaším obľúbeným miestom na poobedňajšiu kávičku alebo pokojnou „zašivárňou“, je čas vyhrnúť si rukávy a pripraviť ich na leto. „Častým problémom týchto priestorov je zatekanie, uvoľňujúca sa dlažba alebo droliaca sa škárovacia hmota, ako dôsledok vplyvu zmrazovacích a rozmrazovacích cyklov a iných vplyvov počasia na túto silne namáhanú konštrukciu,“ vysvetľuje odborník Ondrej Babjak zo spoločnosti Sika Slovensko.

Existujú samozrejme štandardné riešenia spojené s búracími prácami, ale v závislosti od poškodenia aj rýchle, kvalitné a spoľahlivé riešenia bez búrania. „Nestačí len opraviť uvoľnenú alebo poškodenú dlažbu, ale treba zabezpečiť spoľahlivú a funkčnú hydroizoláciu, aby sa tieto nepríjemnosti už neopakovali“ radí špecialista.

Ak práve uvažujete nad spôsobom riešenia finálnej vrstvy svojej terasy alebo balkóna, máte na výber viacero variantov zaujímavých a funkčných riešení. Napríklad keramické dlažby, lepené drevené rošty alebo pochôdzne hydroizolačné nátery, pričom každé má svoje výhody v dizajne a aj estetike, variabilite či v jednoduchosti ošetrovania a čistenia. Nech už sa rozhodnete pre akékoľvek riešenie, platí, že dôležitý je nielen výber materiálov, ale tiež použitie správnych aplikačných postupov.

Dizajnová a účinná ochrana pred slnkom

Ak už máte vyriešený základ, teda opravenú starú, opotrebovanú podlahu, respektíve osadenú novú, mali by ste sa presunúť vyššie. Čas v záhrade či na balkóne je totiž ťažko znesiteľný, ak nie je jeho súčasťou slnečná clona, ideálne v podobe pergoly či vzdušného prístreška. Za akúsi klasiku možno považovať pergoly, ktoré majú drevené výplne. Aj tu však platí to, čo pri drevených podlahách. Drevený materiál pod holým nebom si bude vyžadovať starostlivosť. „Drevo je potrebné chrániť pred škodcami i vlhkosťou. Z tohto dôvodu treba dbať na údržbu výplne v stenách záhradného prístreška či balkónovej pergoly. Na ich ošetrenie sa používa základný lazúrový náter, ktorý zvýrazňuje kresbu dreva,“ približuje montážnik zo spoločnosti Gardeon, Tomáš Steinhubl, ktorý radí, aby ste pri výstavbe slnečnej clony dbali na jej udržateľnosť. Na trhu dnes už môžete nájsť prakticky nezničiteľné produkty z pevného kovu, ktoré sú odolné voči nepriaznivým poveternostným podmienkam a navyše dodávajú okolitému prostrediu nezameniteľný moderný dizajn. „Každá dokonalá záhrada by mala mať prístrešok, prípadne záhradný domček na sezónne náradie, a balkón či terasa zase pergolu, ktorá ochráni pred silným slnečným žiarením, dažďom i vetrom. Najpraktickejšie sú kovové stavby, ktoré si nevyžadujú žiadnu údržbu, ich montáž trvá iba pár hodín a navyše majú minimalistický, nadčasový dizajn,“ dodáva Tomáš Steinhubl, montážnik z Gardeon, podľa ktorého sa pritom vonkoncom netreba obávať nevzhľadnej plechovej „búdy“, na aké sme boli zvyknutí z minulosti. Súčasné montované oceľové prístrešky, pergoly či záhradné domčeky sú ponúkané s dizajnom omietky čím sa dokážu vzhľadovo prispôsobiť vášmu domu.

Užitočné rady a tipy

  • Myslite na to, kedy najčastejšie prístrešok využívate. Ak najmä po práci, teda podvečer, orientujte jeho osadenie na západ. Užijete si svetlo a teplo dlhšie.
  • Prístrešok môžete nechať obrásť rastlinami podobne ako pergolu.
  • Ak vo vašej záhrade stojí montovaný oceľový prístrešok alebo altánok, v rámci údržby máte navrch. Pozinkovaná oceľ nepodlieha vplyvom počasia. Prípadné znečistenie ľahko odstránite iba vodou.
  • Ak túžite po masívnom montovanom oceľovom záhradnom domčeku, dnes si ho už môžete vyskladať na mieru cez internet a následne poskladať na záhrade aj svojpomocne.
  • Ak to váš záhradný priestor umožňuje, zadovážte si bazén, prípadne jazierko. Možností je na trhu veľa, čo dovoľuje vyberať si cenovo najvýhodnejšie.
  • Ak si chcete vodnou plochou zútulniť terasu či balkón, zvážte vírivku.

A leto sa môže začať...

Podlaha hotová, sedenie pripravené, prístrešok postavený, voda do bazéna sa napúšťa... Ak sa už nachádzate v tomto štádiu príprav na leto, tak ste na tom najlepšie, ako sa len dá. Pravý relax ako na dovolenke sa môže začať.

Zdroj foto: Imperial dlažba_ABW

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.