Vytlačiť túto stránku

Šikmá veža v Pise

Napísal femme 10. október 2019

Jeden zo symbolov Talianska sa nachádza v severozápadnej časti mesta na tzv. Campo dei Miracoli, ktoré je obkolesené starými mestskými hradbami. Na námestí sa nachádza okrem veže so zvonicou,  Duomo di Pisa - Dóm, preto toto námestie poznáme aj pod názvom Dómske námestie, baptistérium a camposanto.

pisa_namestie

Základný kameň veže bol položený 9. augusta 1173. Mnoho storočí sa verilo, že chybu pri budovaní veže so zvonicou urobili na začiatku stavby pod vedením architekta a sochára Bonanna Pisana. V súčasnosti však historici, ktorí sa ňou zaoberajú, poukazujú aj na jeho krajana Diotisalviho.

Prvé roky vybudovali základ veže, ktorý tvorí kamenný prstenec vysoký 3 metre s priemerom 15,484 metra. V priebehu budovania druhého  poschodia  v roku 1178 sa začala stavba nakláňať z dôvodu mäkkého ílovitého podložia,  až sa na úrovni tretieho poschodia, vo výške 11 metrov, vychýlila na stranu o 15 cm.  Spočiatku sa ju snažili narovnať pomocou kamenia a vetví, ktoré nahádzali k základom, ale čoskoro bola opäť v pohybe a vychýlila sa pre zmenu na druhú stranu. Z tohto dôvodu boli práce na veži zastavené na približne sto rokov.

V roku 1272 sa pustil architekt Giovanni di Simone do stavby ďalších  štyroch poschodí. Aby sa vyrovnal s nestabilným podložím a zmenil ťažisko veže, rozhodol sa poschodia stavať vždy na jednej strane o niečo vyššie než na strane druhej. Jeho zámer však nevyšiel. Okrem toho, že veža bola naklonená zároveň sa aj prehla. Práve preto boli práce opäť zastavené v roku 1284 a siedme poschodie bolo dokončené až v roku 1319, zásluhou staviteľa Tommasa di Andrea Pisana.

Definitívne začala veža so zvonicou plniť svoju funkciu v roku 1350, vybudovaním zvonice a nainštalovaním siedmich zvonov naladených na sedem hudobných tónov. Pôvodne každý zvon slúžil na oznamovanie konkrétneho liturgického sviatku alebo dennej informácie. Napríklad zvon pod názvomla Pasquereccia(Pasqua – Veľká noc) zvonil na Veľkú noc v tretí deň  o tretej ( o deviatej ráno) a Vespruccio ohlasoval večerné omše (šesť hodín).

Veža  v Pise je spájaná aj so známym fyzikom  a filozofom Galileo Galieim (1564-1642), ktorý na nej okolo roku 1589 predvádzal merania a štúdiá o gravitácii a voľnom páde.

Podľa dobových prameňov sa veža do 18. storočia nehýbala. Po tomto období sa zrazu začala nakláňať. Bola vyhľadávaným turistickým objektom, ako si poznamenal Charles Dickens (1812 – 1870) z roku 1845 „Vež je naklonená práve tak, ako by si len náročný turista mohol želať“. Množstvo ľudí, ktorí chodili obdivovať túto stavbu ani náhodou desaťročiami neustával. A veža tým trpela.Dôsledkom čohov 20. storočí vychýlenie  vrcholu veže presahoval až 5 metrov. V roku 1990 bola veža pre verejnosť uzavretá a začali na nej záchranné práce proti jej zrúteniu. Sklon sa podaril zmenšiť približne o 44 cm, a tak bola veža opäť sprístupnená v roku 2001.