Vytlačiť túto stránku

Zbierka kuriozít na zámku Kynžvart

Napísal Michaela Conzarová 09. september 2019

Keď sa dostanete do kúpeľného mesta Mariánské Lázne, určite navštívte aj zámok Kynžvart, ktorý sa nachádza neďaleko, a ktorý bol rodovým panstvom rakúskeho kniežaťa Metternicha. 

Letné sídlo Metternicha - Kynžvart

Zámok Kynžvart patrí medzi európske pamiatky, ktoré vo vás aj po rokoch vzbudia spomienku na neobyčajný zážitok. Rakúsky kancelár Klemens von Metternich  si na svojom rodovom panstve zriadil luxusné letné sídlo. Prestavbu realizoval moderne v štýle viedenského klasicizmu a jeho architektom sa stal už vo svojej dobe veľmi uznávaný Pietro Nobile. Kancelárovým úmyslom bolo vytvoriť reprezentatívny zámok hodný návštevy cisára a jeho diplomatov, preto ho zariadil rozsiahlymi aj cennými zbierkami a obklopil komponovaným parkom v anglickom štýle.

Po roku 1825 presťahoval Metternich na Kynžvart  najcennejšie rukopisy, prvotlače a vzácne tlačoviny z benediktínskej knižnice zrušeného kláštora v Ochsenhausere.  Medzi 42 tisícami zväzkov zámockej knižnice  je aj najstarší rukopis z 8.- 9. storočia obsahujúci vybrané knihy  Starého zákona. Väčšina rukopisov a vzácnych tlačovín bola v rokoch 2001-2004 digitalizovaná a je prístupná aj na internete. V knižnici sa nachádza v súčasnosti 60 tisíc kníh. Kedysi tanečná sála, slúži dnes na odovzdávanie vysvedčení stredoškolákom a často sa v nej fotia aj svadobčania.

Kabinet kuriozít

Na zámku sa nachádza aj Kabinet kuriozít s dvetisíc exemplármi, ktoré Metternich dostával  od cárov, kráľov a známych historických osobností. Medzi nimi nájdete  antické archeologické nálezy, staroegyptskú múmiu v sarkofágu, modlitebnú knižka francúzskej kráľovnej Márie Antoinetty, z ktorej sa modlila pred popravou,  amulet, ktorý nosil na krku anglický romantický básnik lord Byron, nevybuchnutú bombu z atentátu na Napoleona III., medailóny s vlasmi Napoleona Bonaparteho, Márie Terézie a Beethovena, písací stôl Alexandra Dumasa, kabelka Madame Pompadour a iné. Ruský cár Alexander I. mu daroval spomienku na Napoleona - umývadlo, ktoré Napoleon požíval na  ostrove sv. Heleny.

Zámocky park

Pokrýva 2391 hektárov a nabáda k prechádzkam  a návšteve desiatok romantických miest. Severoamerické dominantné dreviny  sú prácou vrchného záhradníka cisára Františka IJohanna Riedla von Leuensterna.  Jeho prepracované dielo obklopuje v pôvodnej koncepcii zámok Kynžvart dodnes.

Knieža Clemens Wenzel  Nepomuk Lothar von Metternich  bol obratný diplomat a rakúsky kancelár stojaci za porážkou Napoleona Bonaparte. Konzervatívny a pokrokový, výnimočný svojím sociálnym zmýšľaním, snahou o modernizáciu a industrializáciu panstva, známy milovník žien a napriek tomu bol trikrát šťastne ženatý.  Mal trinásť detí a len dve ho prežili. Dožil sa úctyhodného veku – 86 rokov.

Zaujímavosti

Obľuboval jazdu na koni, audiencie mal rád večer, stretával sa s cisármi a spávať chodil o polnoci. Vstával o deviatej ráno a na prechádzky chodieval s paličkou, ktorá bola prerobená na zbraň.

Viac informácií nájdete na Zámok Kynžvart.