Vytlačiť túto stránku

Navštívte zážitkový Zámok Chyše v Karlovarskom kraji

Napísal Michaela Conzarová 28. august 2019

Na Slovensku i v Čechách zostalo po našich predkoch veľa zámkov, hradov a kaštieľov. Z mnohých sú ruiny, niektoré ešte stoja, len potrebujú nový šat. Rekonštrukcie sú náročné, potrebujú čas a najmä financie. 

Väčšinou do obnovy sa púšťajú bohatí podnikatelia,  finančné skupiny, ale aj potomkovia rodov, ktoré kedysi obývali obrovské zámky. Samozrejme pomáhajú aj európske fondy, kultúrne ustanovizne, ministerstvá kultúry i obce, kde sa pamiatky nachádzajú.

Z histórie zámku

Navštívili sme krásny zrenovovaný zámok  Chyše v Čechách, ktorý  je kultúrnou pamiatkou. Nachádza sa 35 km od Karlových Varov. História tohto sídla sa mapuje do roku 1169.  Renesančnú podobu zámok získal v roku 1578 a baroková prestavba bola dokončená v roku 1708. Barokovú epochu dodnes pripomína maľba na strope jedného zo salónov od najvýznamnejšieho  českého majstra baroka Petra Brandla. Súčasný vzhľad zámok nadobudol pri novogotickej prestavbe v rokoch 1856 až 58. Zámok bol v majetku rodinyLažanskýchod roku 1776 a zostal až do roku 1945. Zaujímavosťou je, že v roku 1917 pôsobil na zámku v úlohe domáceho učiteľa svetoznámy spisovateľ  Karel Čapek, ktorý tu  mal svoju izbu, písací stôl , kreslo, skriňu, dnes i bustu. 

Úpadok a znovuzrodenie zámku

Po  2.svetovej vojne bol zámok skonfiškovaný a načas sa jeho podnájomníkmi stali rôzne firmy. V roku 1952 tu sídlilo Riaditeľstvo lesov a statkov a poľnohospodárske učilište, ktoré v roku 1959 nahradila stredná poľnohospodárska škola. V roku 1967 tu zriadili školu v prírode pre deti z mosteckej oblasti a začalo sa obdobie devastácie zámku. V roku 1989 sa zámok aj so záhradou stáva súkromným majetkom jednej pražskej firmy a o päť rokov neskôr (1994) je zámocky areál na predaj. Nakoniec v roku 1996  zámok kupujú Vladimír a Marcela Lažanskí z Děčína. Pán Vladimír je potomkom bývalých zámockých majiteľov. Po oprave a obnove v roku 1999 otvárajú prvú expozíciu. Súčasní majitelia žijú len pre zámok a jeho chod. Zámok navštevujú turisti z celého sveta, najmä z Nemecka, Ruska, ale aj Ázie. Každoročne stúpa počet návštevníkov. Expozície sa stále dopĺňajú aj vďaka mnohým priaznivcom, ktorí darovali zámku obrazy, nábytok, lovecké trofeje rôznych zvierat a dokonca sa tu konajú aj svadby.

Zámocky pivovar Chyše

Súčasťou zámockého areálu je aj  pansky pivovar, ktorý  postavili v rokoch 1839-1841 a v roku 2006  bola po 74 rokoch obnovená výroba kvalitného zámockého piva.  V historických interiéroch vás privíta štýlová reštaurácia a tradičná pivnica.  Chyšské pivo doslova varia pred vašimi očami podľa staročeských receptúr. Môžete si vybrať pivá Prokopsvetlé, polotmavé a tmavé, ale aj zo špeciálnych pív, ktoré počas roku obmieňajú, ku ktorým nesmie chýbať aj vynikajúca česká kuchyňa.