Vytlačiť túto stránku

Nasledujte svoj vnútorný kompas

Napísal Rakúsky Turizmus 01. jún 2019

Očarujúce miesta mimo známych turistických destinácií v Rakúsku čakajú iba na to, aby ste ich objavili. Vyberte sa za ukrytými pokladmi a zažite nepoznané! Milovníkov koní poteší Žrebčín Piber, jaskyniarov Svet ľadových obrov v jazernej jaskyni Hinterbrühl...

Žrebčín Piber

Lipicany patria k najstarším kultúrnym plemenám koní v Európe. Predstavenie týchto ušľachtilých koní v Španielskej jazdeckej škole by malo byť súčasťou každej návštevy Viedne. No hoci je rakúske hlavné mesto ich „pracoviskom“, vyrastajú lipicany v Štajersku.

Ak chcete nazrieť do zákulisia chovu týchto nádherných zvierat, odporúčame vám navštíviť štajerský Žrebčín lipicanov Piber. Základom chovu sú vedomosti zhromažďované viac ako 400 rokov. Žrebce „na dôchodku“ tu majú počas leta voľný výbeh na okolité pastviny a návštevníci sa môžu kochať pohľadom na ich prirodzenú krásu.

V jazernej jaskyni Hinterbrühl

Svet ľadových obrov Eisriesenwelt v pohorí Tennengebirge je vynikajúcim tipom na výlet najmä počas horúcich letných dní. A prečo „Svet ľadových obrov“? Ide totiž o najväčšiu ľadovú jaskyňu na zemi s neuveriteľnou celkovou dĺžkou 42 km!

Ďalším rovnako fascinujúcim rekordérom vďaka svojim rozmerom je najväčšie podzemné jazero v Európe, ktoré sa nachádza neďaleko Viedne a má názov Seegrotte Hinterbrühl. Toto impozantné miesto vzniklo v roku 1912, kedy v dôsledku mohutnej riadenej explózie vo vtedajšej bani na sadrovec, naplnilo štôlne 20 miliónov litrov vody. Dnes sa tieto úchvatné podzemné priestory využívajú na romantické plavby na člne.

Gmunden

Malebný Hallstatt zapísaný do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO sa preslávil ďaleko za hranicami Rakúska. Neďaleko Hallstattu sa v regióne Salzkammergut nachádza aj menej známe mestečko Gmunden, ktoré leží na brehu Traunsee obklopené nádhernými horami. Ak vás to práve neťahá do hôr, zostaňte pri jazere a vyskúšajte si plachtenie. Dokonalým zavŕšením vášho dňa bude síh podávaný na originálnej gmundskej keramike so skvelým výhľadom na zámok Ort.

Na zámku Laxenburg

Aj vy by ste chceli vlastný zámoček? Nuž to by ste museli byť arcivojvodkyňa Mária Terézia. V 18. storočí pre ňu totiž postavili letnú rezidenciu vo viedenskom obvode Hietzing. Reč je, samozrejme, o zámku Schönbrunn, ktorý je pravdepodobne najznámejším zámkom z obdobia Habsburgovcov.

Poľovnícky zámoček Laxenburg leží trocha mimo Viedne v Dolnom Rakúsku, ale jeho návštevu si určite nenechajte ujsť. Svoje medové týždne tu totiž strávil cisár František Jozef s Alžbetou. Dnes sa v cisárskej atmosfére tohto bývalého zámku Habsburgovcov konajú oslavy, kultúrne podujatia a koncerty.