Vytlačiť túto stránku

Hľadáte zvieratko? Pozor na alergiu

Napísal femme 27. máj 2019

Väčšina ľudí trpí na rôzne alergie od výmyslu sveta. Ak máte alergiu a túžite po zvieratku, treba si dať veľký pozor. Ľudia, u ktorých sa už nejaká alergia vyskytla, sú oveľa náchylnejší na vznik alergie na zvieratko.

puppy dog cat19

Ani v tomto prípade netreba zúfať, nakoľko je veľa rôznych zvieratiek, ktoré nepotrápia vašu imunitu.

Čo to vlastne alergia je?

Alergia je imunitné ochorenie, kedy náš organizmus neprimerane reaguje na látky vyskytujúce sa v našom okolí. Okolo nás sa vyskytuje mnoho látok a organizmov, ktoré pôsobia na každý organizmus inak. 

Človek, ktorý trpí alergiou môže mať rôzne príznaky, ako sú napríklad kýchanie, nádcha, svrbenie a bolesť očí, bolesť hlavy, ekzém, alebo až anafylaktický šok, kedy je možné ohrozenie na živote. V prípade neliečenej alergie, môže toto ochorenie vyústiť až do astmy. 

Alergia môže byť už skoro na všetko. Najbežnejšia je alergia na prach, peľ, plesne, potraviny, hmyz a zvieratá. V prípade zvierat samozrejme existujú aj také, na ktoré zatiaľ alergia nebola zistená, alebo také, ktoré boli špeciálne vyšľachtené pre alergikov.

Zvieratá pre alergikov

Pre alergikov boli vyšľachtené zvieratá, ktoré nemajú chlpy. Sú to hlavne psy, mačky a morčatá. V prípade, že máte alergiu na zvieracie chlpy, tak tieto zvieratá, sú pre vás tie pravé. 

Avšak existuje aj alergia na zvieracie sliny, či už na psie, alebo mačacie. V tomto prípade existujú lieky, ktoré alergiu zmierňujú, alebo je možné si nájsť zvieratko, ktoré nie je alergén- spúšťač alergie. Najvhodnejšie domáce zvieratká pre alergikov sú plazy, alebo rybičky.

Príchod dieťaťa

Ak sa do rodiny narodí dieťa, je to samozrejme veľká radosť, ale aj starosť v mnohých ohľadoch. Ak vlastníte zvieratko je možné, že vaše dieťa bude na zvieratko alergické. Alergia na zvieratá, ale väčšinou býva dedičná, čiže ak ju má jeden z rodičov, tak pravdepodobnosť výskytu je oveľa vyššia.

Prejavy alergie u detí môže byť napríklad, že je častejšie choré, má často upchatý nos, alebo zápal spojiviek. Najvhodnejšie je dieťa vyšetriť u odborníka, ak máte podozrenie na možnú alergiu.

Možnosti, ako alergii predísť je viacero. Sú to napríklad:

  • Zvýšená čistota v domácnosti, častejšie upratovanie
  • Zbavenie sa kobercov
  • Umývanie zvieratka aspoň raz do týždňa. Odporúčam umývanie zvieratka iba vodou, nakoľko aj najšetrnejšie prostriedky zvieratku škodia.
  • Pravidelne prať a umývať miesta, kde sa zvieratko najčastejšie zdržiava
  • Používať čističku vzduchu
  • Vyhradiť zvieratku jeho miesto na spanie
  • Umývanie labiek po návrate z venčenia

U väčšiny detí, ale netreba hneď prejavy alergie spájať so zvieratkom, keďže deti sú častejšie choré, pretože v rannom období vytvárajú protilátky a imunitu. Treba hlavne dodržiavať zvýšenú čistotu a dieťa pozorovať.