Vytlačiť túto stránku

Smejte sa, budete zdravší!

Napísal femme 13. január 2019

Dobrá nálada a úsmev je univerzálnym liekom na naše problémy. Pri úsmeve sa uvoľňujú svaly, vylučujú sa vo vyššej miere endorfíny – hormóny šťastia.

smile emotikon19

Vedná disciplína, ktorá sa zaoberá psychickým a fyzickým dopadom smiechu na organizmus sa nazýva gelotológia, ktoré pochádza z gréckeho slova  gelos– smiech, logos- veda.

Čarovné beta – endorfíny

- V hypotalame sa pri smiechu uvoľňujú  beta-endorfíny, ktoré rozťahujú výstelku ciev čo má za následok zvýšený prietok krvi, podobne ako pri užívaní liekov na zníženie cholesterolu alebo pri aerobnom cvičení. 

- Endorfíny v nás vyvolávajú dobrú náladu – pocit šťastia, zvyšujú náš sexepíl a znižujú vysoký krvný tlak.

- Psychológovia odporúčajú pri malých smútkoch a depresiách tzv. „predstieraný úsmev“ s „vycerenými zubami“. Predstavte si len ten pohľad do zrkadla, ktorý nám zlepší náladu!  Nezabúdajte, že s úsmevom sa ľahšie nadväzujú vzťahy a úspešnejšie riešia konflikty.

- Smiech má pozitívne účinky na našu psychiku, úprimný a hlboký smiech nám navyše spaľuje kalórie. Na základe štúdie obéznych ľudí, prišli vedci k názoru, že 15 minút denne smiechu počas roka, zníži našu hmotnosť o dva kilogramy. 

- V prípade mamičiek a ich kojencov, má smiech vplyv na tvorbu melatonínu v materskom mlieku, dôsledkom čoho je znížené riziko alergií.   

- Okrem ľudí sa smejú aj opice – gorily a šimpanzy, a niektorí majitelia psov by dodali, že aj ich miláčikovia... 

Chémia v nás

U sledovaných ľudí, ktorí sa smiali v krízových situáciách napríklad pri bolesti, bolo spozorované, že sa im zvýšil výrazne prach bolesti. Niektoré skoršie výskumy dokázali, že smiech zastavil bolestivé kŕče svalov. Smiech má takú schopnosť na našu psychiku, že dokáže priamo brzdiť hormóny spojené so stresom.

Na záver, ak môžete nešetrite úsmevom a smejte sa čo najviac, pomôžete takto druhým a hlavne sama sebe!