Vytlačiť túto stránku

Z historie lyžovania

Napísal femme 04. december 2018

Vedeli ste, že najstaršie „prototypy“ lyží sa našli vo Švédsku a ich vek sa odhaduje na približne 4500 až 5000 rokov? Išlo v podstate o drevené snežnice, ktoré mohli byť potiahnuté kožou či kožušinou. Zároveň slúžili ako sánky v severských oblastiach.

ilu ski history

Staré historické pramene a archeologické nálezy zo severnej Európy a Ázie podporujú teóriu o existencii troch druhov lyží, z ktorých sa neskôr vyvinuli súčasne lyže. Rozdeľujú sa podľa oblasti ich nálezu: východný, západný a južný typ.

Základ tvorila pre všetky typy drevená doska a rozdiel bol v umiestnení dier na uväzovanie k nohe. Vtedajší obyvatelia ich používali hlavne pri love na zver a mohli ich potiahnuť kožušinou. Iné informácie o využívaní lyží sa dozvedáme z dobových správ baróna Valvasora zo 17. storočia. V druhej polovici 18. storočia postupne rastie úžitková hodnota lyží pre vojenské účely.

Lyžovanie ako športová disciplína

Nórsko sa považuje za kolísku moderného lyžovania, pre založenie prvého lyžiarskeho klubu v roku 1875 a prvej lyžiarskej školy z roku 1877 v Kristiane (Oslo). Spočiatku sa svahy jazdili priamo dole, tzv. šúsom, ukončený pádom... Vývoj však postupoval ďalej. V oblasti Telemarken a Holmekolen vznikol v roku 1860 spôsob otáčania – telemark, neskôr dokonalejšia kristiánka. Zdokonalenie a rozvoj lyžovania nastal však na prelome 19. a 20. storočia. Za tvorcu, moderného štýlu alpského lyžovania sa považuje Čech Mathias Zdarsky (1856-1940). Zaslúžil sa aj o vynález tzv. „lilienfeldskeho viazania“. Viazanie bolo postranné silne odpružené oceľové, s ktorým sa lepšie zatáčalo a päta sa z lyže nezosúvala. Pri otáčkach vychádzal z pluhového štýlu a na uľahčenie ovládania lyží, ich dĺžku podstatne skrátil.

Dnes si už ani nevieme predstaviť, ako sa lyžovalo na pôvodných drevených a hlavne dlhých lyžiach s jednoduchým viazaním. Dnešné moderné materiály nám umožňujú rýchlu a pohodlnú jazdu na všetkých tratiach; vleky nás vyvezú v teple až do výšok 3000 m.n.m. A práve preto sa stal tento šport veľmi rozšírený a hlavne obľúbený pre všetky vekové kategórie.

3 komentárov

  • Komentár MSCAgen %PM, %10 %856 %2021 %19:%mar napísal MSCAgen

    Если планируете начать торговый бизнес и закупить товар в Китае, вы можете обратиться в нашу компанию и мы поможем вам рассчитать все платежи связанные с доставкой товара до вашего склада и таможенные платежи, также мы проверим товар на возможные ограничения при ввозе в Россию.

  • Komentár MSCAgen %AM, %23 %352 %2021 %07:%feb napísal MSCAgen

    Реализация товаров из Китая, привлекательные цены, доставка товара в любой регион России в минимальные сроки.

  • Komentár AlexCix %PM, %06 %032 %2020 %23:%okt napísal AlexCix

    Надежные деловые связи и профессионализм сотрудников транспортно-таможенной компании Азия-Трейдинг позволяет решить вопросы грузоперевозок из Азии с максимальной эффективностью, обеспечить безопасность и точное соблюдение сроков доставки грузов.