Slovenky v USA: Nezabudnite pripraviť tento štvrtok slávnostnú večeru!

Zatiaľčo slovenské ženy majú ešte oddych, v USA ženy už pripravujú veľkú večeru na jeden z najdôležitejších sviatkov roka, a to Vďakyvzdanie. Mnohí z nás tento sviatok poznajú len z amerických filmov. 

stolovanie 18

Avšak mnohí z nás – slovákov – žijú i v zahraničí a aj slovenské ženy pripravujú tieto večery. Pozývajú na ne svoju rodinu, a tak záujem o vycestovanie za svojimi najbližšími stúpa. 

Kedy sa slávi Vďakyvzdanie?

Slovenky nezabudnite – tento sviatok nemá pevný dátum, a preto sa vám nepodarí urobiť na to pripomienku v kalendári. Avšak, na slávenie tohto sviatku je určený vždy štvrtý štvrtok v mesiaci november. Mnoho amerických sviatkov nemá stanovený presný dátum, ale len konkrétny deň v mesiaci. Preto, ak si plánujete kúpiť letenku, kupujte ju čo najviac vopred, keďže počas týchto dní sú letenky rýchlo vypredané.

Potrebuje rodina na vycestovanie víza?

Na vycestovanie do USA vám postačí cestovné povolenie, ktorého platnosť je obmedzená na 90 dní – tzv. Esta Visa. Nie sú to víza, ide iba o povolenie na vstup do Spojených štátov Amerických.

Čo sa oslavuje vrámci Vďakyvzdania?

Táto tradícia slávenia vznikla náhodne a siaha až do 17. storočia. V dávnych časoch minulých, bolo pre Európanov  územie dnešných Spojených Štátov Amerických veľká neznáma. Chceli ju objaviť, spoznať, verili že tam nájdu slobodu a vytúžene bohatstvo. Tí najodvážnejší prestali snívať a rozhodli sa vypraviť cez ďaleký oceán až do Ameriky. Avšak život tam zo začiatku bol krutý. Pútnikom sa síce podarilo vybudovať osadu, ale nevedeli si dať rady so zabezpečeným  potravy a drsnou zimou. Mnohí sa nedožili jari a tí čo prežili mohli ďakovať miestnym indiánom, ktorí ich zásobili jedlom a teplými kožušinami. Keď nadišla jar, indián menom Wampanoag im daroval semená kukurice a ukázal im ako ich správne zasiať a starať sa o úrodu. Vďaka indiánom mali pútnici na jeseň bohatú úrodu. Rozhodli sa túto úrodu osláviť a na veľký hostinu pozvali aj indiánov. Oslavou chceli poďakovať aj indiánom no hlavne Bohu za štedrý rok. Tento deň sa po dlhé roky dodržiaval a oslavoval, ale nemal charakter národného sviatku. Taký ako ho poznáme dnes, ako americký národný sviatok, ktorý je oslavovaný každý štvrtý štvrtok v novembri, bol vyhlásený až prezidentom Abrahamom Lincolnom. 

Tento deň je nazývaný aj dňom moriek. Asi tušíte prečo. Hlavným pokrmom v tento deň je pečený moriak. Áno, máte pravdu, dôvodom je aj to, že každý rok na tento sviatok dá americký prezident slobodu jednému moriakovi. Takúto milosť ako prvý udelil prezident George W. Bush, ktorý dňa 14.11.1989 vyhlásil: "odteraz sa bude moriakom udeľovať prezidentská milosť". 

Aké zvyky by ste mali dodržať počas večere?

Hlavnou tradíciou tohto sviatku je oslava v kruhu rodiny, ďakovanie a bohatý stôl jedla. Typickým a hlavným jedlom je už spomínaný pečený moriak. Jeho príprava trvá niekoľko hodín.  Zvykom býva, že zatiaľ čo ženy v domácnosti pripravujú tohto moriaka a ostatné pokrmy, muži spoločne sledujú futbal v televízií. V tento deň sa zíde celá rodina a v podvečer sa spoločne navečerajú a poďakujú za všetky dary, ktoré im boli dožičené. Pečený moriak je podávaný s plnkou, zemiakovým pyré a brusnicovou omáčkou. Zemiakové pyré je samozrejme pripravené z amerických sladkých zemiakov a nechýbajú ani zeleninové prílohy, napr. zelená fazuľka či kukurica. Po výdatnom hlavnom jedle si všetci pri stole zamaškrtia na sladkých koláčoch, ako napr. tekvicový koláč (pumkin pie), jablkový koláč (Apple pie) a pod. 

Ak sa rozhodnete vycestovať do USA v novembri, rozhodne si nenechajte ujsť tento významy a zároveň krásny sviatok. Jediné čo na vycestovanie potrebujete, je cestovné povolenie ESTA. Povolenie si zabezpečíte rýchlo a jednoducho vyplnením elektronického formulára ESTA

                                                                                                                                  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.