Vytlačiť túto stránku

Zábava v parku...

Napísal femme 19. október 2018

... ľudstvo sa od nepamäti rado zabáva, vynakladá na zábavu mnohé prostriedky. Sama história nám dáva zapravdu, spomeňme len Staré Grécko či Rím.

Ľudia sa radi zabávali v parkoch, podobným babylonským visutým záhradám, športovali na štadiónoch alebo sa bavili v divadlách. Dnes sa veľmi nelíšime od našich predkov zo staroveku, podobné záujmy pestujeme aj dnes.

koloseum 118

Koloseum

V Antickom Ríme mala zábava drsnejší charakter, obľubovali zápasy gladiátorov a divých zvierat v koloseách. Veľký rímsky amfiteáter vystaval cisár Vespasián a prvýkrát ho otvorili v roku 80.n.l.. Napriek nepriazni zemetrasení a odoberania kameňa v 15.storočí na výstavbu renesančného Ríma, koloseum je takmer 2000 rokov v dobrom.

Divadlo Globe

S nárastom popularity drámy sa začali stavať divadlá, v najznámejšom z nich Globe inscenoval aj sám William Shakespeare. Divadlo Globe stálo v Londýne na brehu rieky Temža a dokončené bolo v roku 1599. V roku 1644 divadlo zhorelo a muselo čakať na svoje znovuzrodenie až do roku 1997 pod názvom Shakespearovo divadlo Globe. Divadlo má opäť slamenú strechu a zmestí sa doň 1600 divákov.

Bludisko

Bludisko či Labyrint fascinoval už starovekých Grékov. Najdlhší labyrint zo živého plota na svete sa nachádza vo Veľkej Británii. Bludisko naprojektoval Greg Bright pri Longleat House vo Wiltshire. Pôvodná rozloha labyrintu bola na ploche o rozlohe 116 x 57 m, spolu so šiestimi drevenými mostíkmi a dĺžka chodníkov merala 2,7 km. V súčasnosti je labyrint rozšírený, skladá sa z dvoch častí a na jeho návštevu si treba pribaliť pevné nervy a jeden a pol hodiny.