Vytlačiť túto stránku

Cítite únavu? Pár tipov, ako s ňou zatočiť.

Napísal femme 15. október 2018

Každá zmena ročného obdobia vplýva aj na náš organizmus, cítite sa viac vyčerpaní a strácate energiu, ktorá často vyústi do ochorenia. Aby ste predchádzali týmto nečakaným zmenám a vplyvom, pokúsime sa vám načrtnúť niekoľko rád a pravidiel ako im predchádzať.

woman headache

 Tieto tipy vychádzajú z pozorovaní a štúdií biologických hodín človeka:

S radosťou a energiou do nového dňa...

Na základe štúdie našich biorytmov, odborníci tvrdia, že pri svitaní sa organizmus najlepšie prebudí sám. Práve v tom čase dochádza k uvoľňovaniu povzbudzujúcich hormónov ako sú kortizol, adrenalín a serotonín. Preto sa nechajte prirodzene zobudiť raným svetlom a príliš nezaťahujte žalúzie alebo závesy. Pokojné zobúdzanie sa týka aj budíkov. Kúpte si špeciálne budíky (Lifemax Rise and Shine Dawn Simulator alarm clock), ktoré vás pri budení "nevystresujú".

Hygiena tela aj duše...

Striedanie studenej a teplej vody pri sprchovaní určite vybudí váš organizmus na maximum. Pravidelné studené sprchy spôsobujú zvýšený prísun oxidu do tkaniva, ktorý podporuje regeneráciu buniek. Pritom si môžete hlasne zaspievať, pretože hlasná hudba uvoľňuje stres a zároveň podporuje hlboké dýchanie. Práve hlbokým dýchaním sa zaostruje naše vnímanie okolia a súčasne uvoľňuje napätie, nervy a srdečnú činnosť.

Života budič na raňajky...

Ak pociťujete úbytok síl už od rána, mali by ste si dopriať niečo na povzbudenie. Určite vám v tomto pomôžu proteíny, ktoré obsahuje vajíčko uvarené natvrdo. Podobne dlhodobo uvoľňuje energiu aj ovsená kaša s ovocím. Ak uprednostňujete raňajší čaj pred kávou, zvoľte čaj z čerstvej mäty. Nezabúdajte, že dostatočný prísun tekutín vám zabezpečí pravidelný prísun oxidu do krvi.

Únava počas dňa...

V prípade, že pociťujete počas dňa únavu, skúste si pomasírovať asi minútu zápästie a krk, na miestach kde sa nachádzajú pulzné body. Ak máte poruke vonné oleje z cédrového dreva alebo mäty, zaručene vám táto aróma pomôže proti únave. Keď ani to nepomôže, urobte si krátku desaťminútovú prechádzku, alebo vyvenčite psa.

Viete, že...

... ak máte v pracovni "živú" rastlinu alebo kvet, ste pri práci pozornejší, zároveň rastliny detoxikujú a obnovujú vzduch v miestnosti?
... sladké energetické nápoje vás rýchlo naštartujú, ale po čase sa vaše pracovné tempo spomalí a koncentrácia zhorší?
... orgazmus po sexe do tela uvoľňuje hormón oxytocín, ktorý pozitívne ovplyvňuje duševný stav a dodáva človeku energiu až na dvanásť hodín?