Vytlačiť túto stránku

Pripravte ruže (i zvyšok záhrady) na zimu

Napísal Hornbach 11. október 2018

V tieto dni sa tešíme z babieho leta i posledných tohtoročných ruží. Zároveň už treba myslieť na prípravu záhrady na zimné mesiace. Ako sa postarať o ruže tak, aby ich mráz poškodil čo najmenej, a rok boli čo najkrajšie? 

Väčšina ruží, ktoré sa u nás predávajú, sú mrazuvzdorné. To ale neznamená, že ich môžete nechať v zime bez ochrany. Aj keď je ruža v podstate nenáročný kvet, každý druhje iný a potrebuje špeciálne zaobchádzanie. 

Kríkové ruže

Predtým, ako príde zima, nezabudnite ruže a ich výhonky zastrihnúť. Kríkové ruže skráťte pomocou špeciálnych nožníc. Odstráňte všetky výhonky, ktoré sú choré, zlomené alebo inak poškodené. Zimu neprežijú a rastlinu iba oslabia. Po zastrihnutí zakryte výhonky zeminou až do výšky 15 – 20 cm. Nepoužívajte pôdu z okolia ružového kra, aby ste náhodou nepoškodili korene. Na prikrytie je ideálna čečina alebo kompost. Na povrch pôdy poukladajte vetvičky zo smreka alebo jedle. Zabránite tak zamrznutiu kríkov.

TIP: Ak máte záhradu vo vyšších polohách, kde hrozia silné mrazy, zakryte čečinou preventívne celú rastlinu. 

Stromčekové a popínavé ruže

Podobne, ako pri kríkových ružiach, aj popínavú ružu musíte zastrihnúť a odstrániť jej poškodené časti. Pri stromčekových ružiach dbajte na ich zabalenie. Korunu stromčeka zabaľte do netkanej textílie alebo vrecoviny, a pevne ju priviažte, aby sa počas zimy neodhrnula. V žiadnom prípade nepoužívajte čiernu textíliu alebo fóliu. Rastlina sa pod vplyvom slnečného žiarenia pod čiernou textíliou zaparí a splesnivie.  

Nezabudnite zakryť miesto očkovania tesne pod korunkou. Ochránite tak výhonky pred zimných slnkom a zabránite nadmernému vyparovaniu vody. Ak nie je rastlina dostatočne chránená, väčšina nezamrzne, ale vyschne, pretože korene nedokážu v zamrznutej pôde poriadne prijímať vodu. Ako prevenciu nasypte okolo kmeňa vrstvu pilín alebo zeminy.

Mini ruža

Ak pestujete mini ruže v domácich kvetináčoch, presaďte ich na jeseň do záhrady. Musíte to stihnúť ešte pred príchodom prvých mrazov, aby sa rastlina stihla v pôde zakoreniť. Rovnako, ako v prípade  kríkových a stromčekových ruží, ich skráťte, odstráňte suché časti a poriadne prikryte. 

Nezabudnite ich kontrolovať

Ruže sa môžu vysádzať počas celého roka, okrem zimných mesiacov. Ruže vysadené na jeseň počas zimy kontrolujte. Ak je to potrebné, doplňte zimnú ochranu a nechajte ruže odpočívať až do neskorej jari. S odzimovaním je najvhodnejšie začať v polovici apríla. Ale pozor, nočné mrazy sa radi vracajú, preto majte čečinu vždy „po ruke“.

Nezabudnite však ani na zvyšok záhrady. Tipy:

-      Naposledy pokoste trávnik, prípadne ho postriekajte proti zimným plesniam a poprášte trochou kompostu. Keď začne mrznúť, už naň nevstupujte. 

-      Pristrihnite živý plots pomocou špeciálnych nožníc. Poriadne ho pred zimou zalejte a korene stromov prikryte mulčovacou kôrou. 

-      Pohrabte lístie– ak trávnik necháte neuprataný, počas zimy môže splesnivieť. Zhrabané listy môžete prihodiť do kompostu. 

-      Zrušte záhony– koreňová zelenina ani ružičkový kel silné mrazy neprežijú. Záhony pre zimou poriadne porýľujte a zbavte buriny. Bylinky otrhajte a usušte.

-      Vysádzajte– na rozdiel od koreňovej zeleniny, cibuľovinám a ovocným stromom mráz neškodí. Naopak, práve mnohé cibuľoviny (napr. tulipány, narcisy, hyacinty či modrice) sa vysádzajú v období od septembra až do novembra, aby pred zimou zakorenili a na jar mohli plné sily vykvitnúť. Na jeseň zasaďte tulipány, narcisy, jablone, hrušky či čučoriedky. 

-      Nezabudnite na vodu– v zamrznutej pôde nebudú mať korene z čoho čerpať vodu. Pred zimou trávnik aj rastliny poriadne zalejte. 

Viac informácií na: www.hornbach.sk