Zdravé aktívne sedenie a ďalšie triky, ako dobre prekrviť končatiny v práci

Aktívne zdravé sedenie trénuje a udržuje telo v neustálej aktivite, znižuje telesné napätie, posilňuje hlavné svaly a zlepšuje krvný obeh.

women sitting

Nedostatočným prekrvením končatín trpia najmä ženy. Jedná sa predovšetkým o drobné koncové cievy a ich slabý prietok krvi. Cievy sa zúžia a vznikne ischémia – nedostatok kyslíka v tkanivách.  Oslabenie prietoku krvi sa na začiatku prejaví len zblednutím končatín, no neskôr môže zapríčiniť poškodenie nervov, či nekrózu – odumretie nervov. Príčinou býva často aj anémia, ale aj poruchy funkcie štítnej žľazy a nadobličiek. Porucha prekrvenia končatín sa nazýva Raynaudov syndróm.  Najčastejšie je spôsobené neprekrvenie prstov nedostatkom pohybu a to hlavne pri sedení. Takže práca od pondelku do piatku na kancelárskej stoličke je ako stvorená pre omrznuté nohy a ruky. 

Ako teda dopomôcť prekrveniu končatín?

  1. Samozrejme pohybom. Hneď ráno je dobré začať rozcvičkou. Jednoduché drepy či ranný Pozdrav slnku nabudia a prekrvia organizmus, rozpúdia krv a zlepšia náladu. Medzi efektívne aeróbne športy na prekrvenie končatín patrí bicyklovanie, beh či plávanie.
  2. Cvičte s prstami. V kancelárii je náročné ,,vybehnúť na bicykel“, ale obyčajná prstová gymnastika ako otváranie a zatváranie pästí dopomôže k prekrveniu rúk a chôdza po špičkách po miestnosti zase k prekrveniu chodidiel.
  3. Aktívne zdravé sedenie, do ktorého zaraďujeme balančné a sedlové stoličky, trénujú telo a udržujú ho v neustálej aktivite. Aktívne sedenie znižuje telesné napätie, posilňuje hlavné svaly a zlepšuje krvný obeh.
  4. Striedajte teplú so studenou sprchou. Týmto podporíte cirkuláciu krvi v tele.
  5. Naneste si levanduľový olej na postihnuté končatiny. Rýchlo sa vstrebáva, príjemnie vonia a podporuje cirkuláciu v krvi. Účinok implikujete, ak si na natreté nohy dáte bavlnené ponožky a na ruky bavlnené rukavice.
  6. Eliminujte stres v práci. Pri stresovej situácii dochádza k sťahovaniu tepien a to spôsobuje nedostatočné prekrvenie. I keď sa to niekedy môže zdať ako ťažká úloha, napätie dokážete odľahčiť už aj pomocou prijemnej hudby a sviečok.

1 Komentár

  • Komentár Eva %AM, %27 %353 %2019 %07:%aug napísal Eva

    moj trik - zdravo vytvarovana stolicka - kancelarskezidle.com/zidle/terapeuticke-zidle/therapia-body/1020972-terapeuticka-zidle-therapia-body-xl-com-4612.php - a nohy aj platnicky uz nebolia :)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.