Vytlačiť túto stránku

Čo robiť, keď je váš pes prehnane dominantný

Napísal femme 25. apríl 2018

Máte doma psíka, ktorý je náruživý, často uteká za fenkami, prejavuje prílišnú dominantnosť a je agresívny voči ostatným psíkom, prípadne si stále značkuje teritórium?

Možno práve váš domáci miláčik trpí problémom hypersexuality psov, o ktorom majitelia psov veľa nevedia. Mnohokrát tento problém ignorujú, alebo sa ho snažia nevhodným spôsobom tlmiť. Každopádne to strpčuje život majiteľovi zvieraťa a jeho okoliu, a váš psí kamarát na tom nie je o nič lepšie.

Je to problém, o ktorom sa na škodu všetkých, ktorých sa to týka, veľa nehovorí. Hypersexualita je stav spojený s produkciou pohlavného hormónu testosterónu. Prejavuje sa hypersexualitou psov a často je spájaná s poruchou chovania alebo problematickou výchovou. Prípadne sa zamieňa s inými ochoreniami.

dogs play

Najčastejšie prejavy hypersexuality

Váš psík pravidelne uteká za fenkami. Prejavy kopulačného chovania praktizuje na ľuďoch, iných psoch, poduškách, hračkách a iných zvieratách. Značkuje si okrem exteriéru aj interiér. Samčia dominantnosť sa prejavuje aj v kruhu rodinných príslušníkov. Často sa stáva, že prejavujú agresivitu voči jednému z partnerov. Niektorí psi trpia zápalom predkožky. U miniatúrnych plemien sa veľakrát prejavujú obtiaže imitujúce zdravotné problémy, ako je nechutenstvo, zvracanie, chudnutie, nervozita a tras.

V prípade, že sa potvrdí hypersexualita psa, veterinár navrhne v hraničných prípadoch chirurgickú kastráciu, ktorá je nezvratným riešením, alebo modernou možnosťou je aplikácia hormonálneho implantátu Suprelorinu, ktorý je tzv. „kastráciou na skúšku“.

Podkožný implantát je veľký ako ryžové zrno a umiestňuje sa podobne ako čip pod kožu. Obsahuje účinnú látku deslorelin, ktorý minimálne na dobu 6 mesiacov navodí stav rovnaký ako u kastrovaných samcov a problémy spojené s hypersexualitou sa upokoja. Na základe efektu na chovanie a sprievodné problémy psa, sa môžete rozhodnúť pre chirurgickú kastráciu. Implantát je biokompatibilný, čo znamená, že sa nemusí odstraňovať. Dĺžka pôsobenia je individuálna , pretrváva zvyčajne okolo šiestich mesiacov a aplikáciu je možné opakovať.