Koral

Ružové koralové perličky z obdobia staršej doby kamennej boli objavené v jaskyni Wildscheier v Nemecku. Z mladšej doby kamennej sa na území Európy našli bežné koralové predmety a šperky. Za symbol šťastia a nesmrteľnosti ho považovali starovekí  Egypťania a Sumeri. 

klenoty muzeum kroalov

Koraly pozostávajú z jednotlivých živočíchov - polypov, ktoré vylučujú vápenec. Ako staré polypy odumierajú, na ich úlomkoch vápenatých ulít, nové polypy budujú svoje stavby a tak postupne vzniká korálový útes. Veľká útesová bariéra je najväčší koralový útvar, ktorá sa tiahne 2300 km pozdĺž pobrežia Austrálie.  Dnes poznáme viac než šesť tisíc rôznych koralov, z ktorých sa asi 150 nachádza v teritoriálnych vodách Ruska.

V minulosti mu boli pripisované liečivé účinky. Plinius Starší považoval koralový prášok za liek na dnu, choroby zažívacieho traktu a močového mechúra. Avicena (Abú Sína) odporúčal koral na choré oči a počas stredoveku ľudia verili, že obnovuje krvný obeh, znižuje teplotu a zároveň človeku dodáva múdrosť. Používal sa aj ako narkotikum, keď koralový prášok zmiešali s vínom.

Koral v službách klenotníkov

Bol vhodným materiálom na opracovávanie, preto si ho obľúbili výrobcovia šperkov. Na klenotnícke výrobky sa do dnešných dní využíva 16 druhov koralov, z nich najhodnotnejší je červený koral. Jeho sfarbenie má rôzne odtiene.

Svetlo ružový koral (anjelská pokožka) patrí medzi najdrahšie koraly. Tmavočervený koral vzniká len pri určitej teplote a slanosti vody, preto jeho výskyt je vzácny. Vyskytujú sa v Stredozemnom, Červenom a Japonskom mori a nájdeme ich v tropickej oblasti Tichého oceánu.  Najväčšie kolónie ušľachtilých korálov  boli zaznamenané v Stredozemnom mori pri alžírskom pobreží v hĺbke 80 až 110 metrov.

Okrem typického zafarbenia do červena sa v šperkárstve využívajú biele koraly (niekedy sa dofarbujú) a čierne koraly (negri) rozšírené v Červenom mori  a Indickom oceáne. Azúrové koraly (modré) sú veľmi vzácne a vyskytujú sa pri africkom pobreží. Celkom mineralógovia rozoznávajú 350 odtieňov koralov, ale ich farba nemusí byť  nemenná, ako aj ich lesk, ktorý sa vytráca.

Zaujímavosti...

... okrem prisudzovaných liečivých účinkov naši predkovia verili v kúzelnú moc koralov, preto boli vyhľadávané koralové amulety a náhrdelníky.

.. po prijatí kresťanstva ich nahradili koralové krížiky, ktoré veriaci nosili priamo na tele.

... v stredoveku ho považovali za symbol skromnosti.

...v Číne a v Indii si ho cenili viac ako perly, smaragd či rubín.

Foto: Klenoty egyptskej kráľovnej (Múzeum koralov)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.