Letná téma: Tajomstvo oceánskych vĺn

Nielen surfisti ocenia nádheru a silu vĺn, ale neodolateľnými sa stávajú aj pre turistov, profesionálnych aj amatérskych fotografov. Pokúsime sa vám priblížiť ich silu a veľkoleposť, ktorá si podmaní každého. 

waves 0717

Havajské ostrovy sú od roku 1959 50. štátom USA. Považované sú za jedno z najkrajších miest na svete. Tvorí ich súostrovie, vedľa seba ležiacich ôsmich ostrovov (Hawaii, Kahoolawe, Maui, Lanai, Molokai, Oahu, Kauai, Niihau)  uprostred Tichého oceánu. Väčšina obyvateľstva žije na ostrove Oahu, kde sa nachádza aj hlavné mesto Honolulu so svetoznámou plážou Waikiki.

Vnútrozemie ponúka dažďové pralesy bohaté na miestnu faunu a flóru, celoročne kvitnúce orchidey, oblasti s rozprávkovými vodopádmi a úbočia s vyhasnutými a činnými sopkami. Okrem panenských pláži so snehobielym pieskom, korálovými útesmi a azúrovou vodou, vhodnou na objavovanie podmorskej fauny a flóry, sú rajom pre surferov. Severné pobrežie ostrova Oahu, kde sa nachádza aj North Shore, je svetoznámy vďaka svojim najvyšším a najdlhším vlnám na svete v období medzi októbrom a marcom.

Prečo práve na tomto mieste?

- Ostrovy ležia ďaleko v tichom oceáne a široko-ďaleko sa nenachádza pevnina, ktorá by stála vlnám v ceste.
- Ostrovy sú bývalé sopky, ktoré sa strmo vypínajú z hlbín mora – nie je pred nimi pevninský šelf.
- Neobklopuje ich oblasť s plytkou vodou, kde by sa vlny včas lomili a stratili časť energie.
- North Shore tvorí pobrežie polmesiacovitého tvaru, ktoré zachytáva skoro všetky valiace sa vlny.

Havajské vlny sa rodia v ľadových zimných víchriciach ďalekého tichomorského severu, medzi Sibírou a Aljaškou. Kým doputujú k Havajským ostrovom, z divokých vĺn sa vyformujú perfektné zelené vodné steny smerujúce v pravidelných odstupoch k pobrežiu.  Nadšenci surfovania sa preháňajú pozdĺž vlnitých umeleckých diel a „miznú“ v tuneli - „tube“, ktorý trvá len niekoľko sekúnd.

Tunel vzniká, keď sa silná vlna vo veľkej rýchlosti vženie do plytkej vody alebo narazí na útes. Výzvou pre surfistov je prejsť tunelom, ktorý nazývajú „Green Room“.

Pri niektorých úsekoch pobrežia Havajských ostrovov môžu vlny dosahovať vyše 20 metrov. Ešte väčšie vznikajú po silných búrkach na širokom oceáne. Vtedy sa na seba navrstvia viaceré obrovské vlny – „freakwaves“ a dosahujú až 35 metrov. Sú to obávané vlny moreplavcov. Cunami sú oproti ním na otvorenom mori neškodné. Počas lokálnych búrok vznikajú chaotické, bielo spenené vlny, na ktorých surfisti radšej nejazdia.

Cunami vznikajú v dôsledku podmorských zemetrasení a zosuvov zeme, pohybujú sa rýchlosťou až 800 km/h a s takou energiou,  ktorá pri náraze na pobrežie narobí obrovské škody.

Prílivová a odlivová vlna prichádza na pobrežie v planetárnom rytme 12 hodín.

V mnohých príbojových vlnách sa miešajú bahno, piesok a skaly, ich sila sa zvyšuje a preto sa ich obávajú plavci a námorníci. Keď je more na brehu náhle plytké, lámu sa nebezpečné vlny – tzv. „shorebreaks“, ktoré dokážu surfistov hodiť o dno a zlomiť kosti.

V období dažďov sa nad Oahu nezriedka strhnú tropické lejaky. Korytá riek v pralese sa napĺňajú vodou, ktorá strháva červenú lateritovú pôdu so sebou. Vtedy tyrkysový Tichý oceán zmení farbu na oranžovo-hnedú.  

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.