Viete, kto bol János Kotányi? Vďačíme mu za mix sladkej papriky.

Napísal Andrea Bačová 22. júl 2021

Príbeh značky Kotányi sa začal pred 140 rokmi v meste Szeged vo vtedajšom Rakúsko - Uhorsku, kde János Kotányi založil svoj prvý mlyn na červenú papriku. Špeciálny mix sladkej červenej papriky sa stal vlajkovou loďou rodinnej značky, ktorá sa vďaka tvrdej práci, predvídavosti a vášni pre kulinársky svet stala jednou s popredných značiek korenia dneška.

Začiatky bývajú dôležité.

Už keď v roku 1881 János Kotányi namiešal svoj prvý mix sladkej papriky a založil mlyn v svojom rodnom meste, hlavu mal plnú veľkých plánov. Neboli založené na vzdušných zámkoch, ale na  poctivej príprave , ktorú začal už ako 14 ročný študent obchodu vo Viedni. Znalosť prostredia, obchodných princípov a veľká dávka predvídavosti mu umožnili v roku 1884 založiť prvú pobočku svojej spoločnosti vo Viedni. A vďaka  tvrdej práci, ktorá prinášala kvalitné výsledky sa v roku 1912 spoločnosť Kotányi stala dokonca dvorným dodávateľom cisárskeho dvora Rakúsko Uhorska.

Priekopníci v inováciách.

János Kotányi sa pri svojom podnikaní riadil myšlienkou „Tvoja myšlienka nemusí byť veľká - len musí zmeniť svet“. Tento prístup orientovaný na inovácie sa rokmi osvedčil. Už pri počiatkoch svojho podnikania prišiel János Kotányi s výborným nápadom: vydal kuchársku knihu, ktorá obsahovala tradičné recepty z jeho vlasti s použitím korenín Kotányi. Takto chcel rozšíriť chuťe svojej domoviny do celého sveta.  Kniha sa stala veľmi obľúbenou a aj vďaka nej si môžeme aj dnes vychutnať špeciality Rakúsko Uhorska. Logo, alebo vizuál, ktorý zdobil balíčky s obľúbenou červenou paprikou je dokonca inšpirované Eiffelovou vežou, ktorá Jánosa Kotányiho uchvátila pri jeho návšteve Svetovej výstavy v Paríži. Už v 50.tych rokoch dvadsiateho storočia priniesla značka Kotányi prelomovú novinku vo svete korenia: mlynček na korenie. To umožnilo milovníkom varenia nerobiť žiadne kompromisy a dopriať si plnú arómu vybraných korenín vo vlastnej kuchyni.

Rodinná značka

Kotányi píše svoj príbeh už 140 rokov. Vedenie spoločnosti má v rukách už 4. generácia rodiny Kotányi. Každá generácia prispela k rozvoju rodinnej značky tým najlepším čo sa v danom čase a priestore dalo. Všetci mali ale niečo spoločné, a to vášeň pre jedlo a kulinársky svet, obchodníckeho ducha a cit pre inovácie. Dnes sú vďaka týmto silným hodnotám lídrami na trhu v strednej a východnej Európe. 

Kotányi včera a dnes

Z jedného mlynu s pár zamestnancami sa Kotányi rozrástol na medzinárodnú spoločnosť s pobočkami v 29 krajinách. Hlavné sídlo spoločnosti je vo Wolkersdorfe, kde sa o výrobu stará vyše 600 zamestnancov. Portfólio spoločnosti tvorí vyše 4500 rôznych produktov, z ktorých  je 600 rôznych korenín. Jednu zložku majú spoločnú, a tou je kvalita.

Prvotnou víziou Jánosa Kotányiho bolo sprostredkovať iným chuť jeho domoviny. Dnes Kotányi prináša do našich kuchýň chute a vône z celého sveta. Ako uvádza Erwin Kotányi, výkonný riaditeľ tejto rodinnej značky : "Vyberať len to najlepšie korenie z celého sveta je pre mňa jedinečnou výzvou.“


Z histórie LOGA...

Ikonické logo spoločnosti Kotanyi sa za posledných 140 rokov ustavične vyvíjalo. Od svojho vzniku prešlo viacerými zmenami. Jeho farby reprezentujú maďarskú štátnu vlajku, a tým aj pôvod spoločnosti. Dnešná podoba loga je z roku 2007.

Kura na paprike s haluškami (Čas prípravy: 60 – 70 minút )

Vyberte sa s nami na kuchársku cestu časom: Tento recept na krémové a pikantné kura na paprike s haluškami pochádza ešte z čias rakúsko-uhorskej ríše. Tento recept, ktorý vytvoril János Kotányi v roku 1896, chutí stale rovnako vynikajúco.

kotanyi_recept1

Pre 4 osoby potrebujete:

• 1,2 kg kuracieho mäsa, pokrájaného na kúsky
• 1 polievková lyžica bravčovej masti
• 4 cibule
• pol litra smotany
• pol lyžice drveného majoránu Kotányi
• 1 polievková lyžica sladkej červenej papriky Kotányi
• voda

Vaječné halušky:
• 500 g múky
• 250 ml mlieka
• 2 PL olivového oleja
• 3 vajcia
• štipka soli
• štipka mletého muškátového orieška Kotányi
• štipka mletáho čierneho korenia Kotányi

Návod na prípravu:

1. Na bravčovej masti orestujte cibuľu, pokrájanú na prúžky. Primiešajte červenú papriku, pol lyžice majoránu a kuracie mäso. Osoľte, dobre premiešajte a prikryté nechajte dusiť niekoľko minút.
2. Pridajte vodu a nechajte mäso dovariť do mäkka. Dávajte pozor, aby sa nespálilo.
3. Servírujte so smotanou a s vaječnými haluškami.
4. Vaječné halušky pripravíte tak, že zmiešate všetky prísady a vyrobíte mierne tuhé cesto. Dvoma čajovými lyžičkami tvarujte halušky a varte ich vo vriacej osolenej vode, kým nevyplávu na povrch.

Dobrú chuť!

1 Komentár

  • Komentár Viliam Spanyik %PM, %21 %970 %2023 %22:%aug napísal Viliam Spanyik

    prajem Veľa úspechov a všetko najlepšie

    Spanyik

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.