Viete, čo znamená...?

...vypiť kalich utrpenia, na ružiach ustlané...?

Vypiť kalich utrpenia (horkosti) - vyjadruje obrovské utrpenie (predovšetkým duševnú bolesť), ktoré je akousi skúškou alebo formou zápasu. Kalich (t.j. označenie nádoby na pitie rôznych tvarov; pri katolíckych a protestantských bohoslužbách sa používa kalich v podobe jednoduchej čaše, ktorá je zhotovená z drahého kovu) je však slovo, ktoré sa v Biblii prekrýva s pojmom utrpenie. Spojenie kalich horkosti je teda intenzifikáciou pôvodného slova a nesie význam - utrpenie utrpenia.

Na ružiach ustlané - symbolizuje šťastný, pohodlný život bez starostí. V staroveku však dané spojenie znamenalo doslova odpočívanie na ružiach. Staroveké národy totiž plnili vankúše, podušky, slamníky a dokonca i prikrývky lupienkami ruží. Či malo používanie ružových lupienkov iba vylepšiť vôňu príbytkov, alebo malo priniesť celkové uvoľnenie a zmiernenie bolestí, nie je známe (no neskoršie využívanie liečivých účinkov ružovej vody, ružového medu a ružového oleja napovedá, že išlo o čosi viac, ako len o vôňu...).

Kocky sú hodené - tento výrok znamená, že bol urobený rozhodujúci krok a veci už nemožno vrátiť späť. Vyslovil ho údajne Gaius Julius Caesar, keď prekročil hraničnú riečku medzi Italiou a Galiou, čím sa začala občianska vojna. Caesar bol totiž nielen veľmi schopný, ale aj nadmieru ctižiadostivý štátnik a vojvodca; a tak mu senát (z dôvodu obáv o ďalší vývoj krajiny)nariadil rozpustiť vojsko. Caesar tak neurobil, prekročil riečku Rubikon, vyslovil uvedený výrok a zvíťazil. (Synonymom ustáleného spojenia kocky sú hodené je spojenie prekročiť Rubikon).

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.