Viete...

...kto bol kráľ Artuš, kde ležal slávny Kamelot, mýticky Avalon a svätý grál? Sami vedci presne nevedia, či legendami opradený Artuš skutočne žil. Slávny príbeh o udatnom kráľovi bol spísaný až roku 1136...

holygral_artur_kamelot

Anglický panovník Artuš

Predtým, než spísal v roku 1136 Geoffrey z Mounmputhu v knihe  História Regum Britanniae tento slávny príbeh, pospolitý ľud si medzi sebou rozprával rôzne príhody zo života anglického panovníka Artuša, ktorý na prelome 5. a 6. storočia viedol Britov v boji proti Anglosasom.

Vráťme sa k faktom. Podľa dostupných prameňov, Artuš nebol kráľom, len úspešným vojenským vodcom a predpokladá sa, že rímskym vojakom. Svätý Gilda (500-570 n.l.) spomína vo svojej práci rímskeho veliteľa Ambrosia Aiureliana, ktorý viedol Britov v boji proti Sasom a je považovaný za strýka Artuša, iní sa prikláňajú aj k názoru, že je to samotný Artuš. 

Rovnako zaujímavé je aj  tajomstvom opradené miesto jeho posledného odpočinku. Jeden z názorov sa prikláňa k mestu  Glastonburygrófstve Somerset. V 12. storočí tam mnísi vykopali na mieste jeho predpokladaného hrobu kamennú dosku a olovený kríž s nápisom, ktorý potvrdzoval, že tam leží Artuš. Kosti boli premiestnené  do mramorovej hrobky vo vnútri katedrály. Anglický kráľ Henrich VIII. nakázal v 16. storočí hrobku otvoriť, ale kosti sa nenašli.

Kamelot sídlo Artuša

Vraj sa na tomto mieste, ktoré bolo považované za sídlo rovnosti medzi rytiermi, sa stretávalo niekedy vyše tisíc rytierov. Množstvo názorov sa zhoduje s množstvom „pravdepodobných“ miest, kde Kamelot bol. Prinášame dve z nich, ak by ste ich chceli navštíviť... Hrad Cadburygrófstve SomersetColchester grófstve Essex.

Avalon

Legendami sprevádzaný Avalon vraj nie je samotné opátstvo, ale neďaleko ležiaci pahorok Tor Hill. Pripomína pyramídu a v čase Artuša  mal byť obklopený močiarmi, z ktorých vyčnieval ako ostrov. Hovorí o tom aj spomínaná kamenná doska – Tu , na ostrove Avalon, je pochovaný preslávený  kráľ Artuš.

Svätý grál

Mýtus o svätom grále  (kalichu) podľa tradície hovorí, že ho zakopal Jozef z Arimatie na úpätie Tor Hill  a z miesta potom vytryskol liečivý prameň s červeným nádychom Chelice Well (liečivý železnatý prameň). Prečo práve Jozef z Arimatie? Bol Ježišovým učeníkom, ktorý ho poveril aby obrátil Keltov na kresťanstvo. Preto so sebou priniesol kalich – svätý grál, z ktorého Ježiš pil pri poslednej večeri.

Zdroj foto: Wikipedia.com illumination by Évrard d'Espinques (c. 1475)

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.