Vytlačiť túto stránku

Kam sa oplatí vyraziť na výlet v regióne Waldviertel?

Napísal Dolné Rakúsko 17. máj 2017

Vďaka svojej rozmanitej prírode a gurmánskym vzácnostiam je južná časť regiónu Waldviertel miestom, ktoré sa oplatí navštíviť. Ponúka veľa možností na výlety, ktoré potešia jednotlivcov, skupiny i rodiny s deťmi. 

Od prírodných scenérií a krásnych záhrad, cez architektonické bohatstvo a zážitkový svet, až po staré dieľne a magické remeslá. Zo všetkých podujatí vyberáme:

Jedlé prírodné záhrady
Priamo od zámku Pöggstall sa môžete so sprievodcom vybrať na približne hodinovú túru po najkrajšej a bohatej prírode južnej časti regiónu Waldviertel. Neúrodné lúky, živé ploty, divorastúce ovocné stromy a záhrady plné idylických výhľadov a úžasných príbehov. Môžete si vypočut’ napríklad príbeh Dunaja, ktorý si kedysi razil cestu údolím Yspertal. Budete pozorovať krajinu a ľudí, ktorí v nej žijú, v súvislosti s témou „právo na vlastnú záhradu“ - bez kombinovaných druhov rastlín, patentov a postrekov - cez samozásobovanie a výmenný obchod až po spoločne vytvorenú „Jedlú prírodu“.

Mak - sivé zlato
V makovej dedinke Armschlag sa všetko točí okolo starej úžitkovej rastliny s vedeckým názvom Papaver. História maku priamo od pestovateľov je na výstave doplnená krátkymi filmami. Prechádzka makovými záhradami a pravdepodobne najdlhší obraz s vlčími makmi na svete prezradia o tomto krehkom kvete aj to, čo ste možno ani netušili.

Zeleň, voda, turistika
V rokline Ysperklamm hrajú voda, drevo a granit neuveriteľné prírodné divadlo. Na svojej ceste do údolia prekoná Ysper prameniaci v lese Weinsberger Wald približne 300 výškových metrov. Pomedzi vysoké skaly a úzke tiesňavy hučí voda. V hornej časti čakajú na turistov krásne vodopády, ku ktorým sa dostanete cez dobre zaistené mostíky a rebríky. Výhľady do údolia Yspertal a na alpské predhorie striedajú tajomné a prekvapujúce skalnaté útvary s názvami ako "Sediaci pes" alebo "Obytná jaskyňa s priesmykom" a kamenný kruh. Výlet pokračuje výstupom ku krížu na vrchu Kaltenberg a končí návratom do doliny.

Majster slnečných hodín
Zámočnícky majster Johann Jindra žijúci v obci Weiten sa špecializuje na výrobu slnečných hodín. Antické hodiny ho fascinovali natoľko, že študoval staré knihy a nákresy a začal vytvárať vlastné slnečné hodiny. Johann Jindra rád návštevníkom ukazuje svoje najkrajšie exempláre a rozpráva príbehy o ich vzniku. V dome a záhrade slnečných hodín si môžete pozrieť celoročnú výstavu „Slnko, čas a večnosť“.