Horúce slnko na horách

Napísal Dolné Rakúsko 08. august 2016

Regióny Viedenské Alpy a Mostviertel ponúkajú pokoj, relax, oddychové a výhladkové miesta, priestor na aktívne výlety, pešiu turistiku, výlety na bicykloch a najmä jedinečné regionálne jedlá, kultúru a zábavu.

V rovnakom regióne nájdete i najväčší vrch Dolného Rakúska - Ötscher. Ten je známy divokou prírodou a hlbokými roklinami. Reichenau an der Rax a Payerbach sú ideálnym východiskovým bodom na prechádzky ku krásnym výhľadom a príjemné túry.

Gemeindealpe: Príjemný výstup, rýchly návrat
Ten, kto prenocuje na Vorderötscheri, môže na ďalší deň rovno vyraziť na susedné hory, Gemeindealpe. Alebo sa dá z príjemnej ubytovne v doline začať napríklad dovolenkovať na wienerbruckej vlakovej stanici. V tomto prípade môžete prenocovať v nepoužívanej vlakovej stanici, kde vám, samozrejme, odporúčame previezť sa nostalgickou Mariazellskou železnicou (Mariazellerbahn). Vlak štartuje do Mitterbachu priamo spred vašich dverí. Náš turistický tip: Určite si vyberte obľúbený výstup na Gemeindealpe z Zellerainu. Po vápencových pastvinách s panoramatickým výhľadom pôjdete popri malých lesoch a modrom enciáne. Ten, kto dáva prednosť pohodliu, sa môže z Mitterbachu vyviezť hore sedačkovou lanovkou. Vytúženým cieľom všetkých turistov tu však nie je len vrchol, ale aj nová chata Terzerhaus. Tam na vás už čaká nádherné posedenie na panoramatickej terase, ktorá ponúka ten najkrajší výhľad na celú mariazellskú oblasť. Menej dobrodružným návštevníkom odporúčame prejsť do doliny pešo lesom alebo strmým chodníkom.

Reichenau an der Rax: Príjemná chatová turistika
Najkrajšie túry v Reichenau an der Rax majú spoločný východiskový bod: lanovku Rax-Seilbahn. Táto prvá rakúska lanovka, ktorá má dnes už 90 rokov, prešla kompletnou rekonštrukciu a od 2. júla opäť vyváža turistov do pohoria Raxalpe. Obľúbeným „športom“ je putovanie od chaty k chate - čomu sa pri mnohých skvostných chatách nie je prečo čudovať. Obľúbeným je 2-dňový výlet, počas ktorého zažijete množstvo nádherných výhľadov a krásnych chvíľ. Od horského hostinca Raxalpe so slnečnou terasou a skvelým ubytovaním vedie cesta popri chatách Ottohaus a Neue Seehütte až k chate Habsburghaus, kde sa dá prenocovať a kde si budete môcť užiť pravdepodobne najkrajší západ slnka na Raxe. Pri chate Ottohaus sa nachádza alpská záhrada s rozlohou 4000 m². Tým, ktorí sa rozhodnú stráviť noc v údolí, odporúčame Raxalpenhof s fascinujúcou bylinkovou záhradou. Na ceste do Payerbachu odporúčame nájsť si v programe priestor na krátku odbočku k zámku Wartholz. Bývalá cisárska vila s idylickým parkom, ktorý odhaľuje nádherný výhľad na pohorie Rax, so starou zámockou záhradou a elegantnou kaviarňou, ktorá vás zláka, aby ste sa tu zdržali.

Payerbach: Ponuka pre pôžitkárov
Payerbach sám o sebe stojí za výlet. Môžete si tu pozrieť Semmerinskú železnicu, ktorá je na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, a viadukt Schwarza, ktorý vás očarí 13 klenbovými oblúkmi. Náš tip: Určite navštívte Vinodukt (vinotéku vo viadukte Schwarza) a ochutnajte vína z oblastí od Viedne až po Triest - zo všetkých regiónov, ktorými prechádza železnica. Na gurmánske chúťky je zameraný aj farmársky trh s názvom Jakobi-Markt, na ktorom sú každú 1. sobotu v mesiaci ponúkané regionálne výrobky. S čerstvým proviantom v ruksaku sa potom môžete vybrať napríklad na jednu z dvoch veľmi obľúbených túr. Vyberte si buď trasu k chate Naturfreundehaus Knofeleben, kde môžete ochutnať regionálnu kuchyňu alebo príjemne prenocovať. Alebo trasu k reštaurácii a hotelu Looshaus architekta Adolfa Loosa vhodnú pre rodiny s deťmi a vzdialenú len 2 hodiny chôdze. V doline pre vás máme ešte jeden relaxačný tip na prenocovanie: hotel Payerbacherhof vybavený bio saunou, vírivkou a relaxačným zariadením, ktorý bol mimochodom postavený v rovnakom čase ako Semmerinská železnica.

Ďalšie zaujímavé informácie, praktické rady a tipy na ubytovanie počas dovolenky na horách v Dolnom Rakúsku nájdete na stránke: www.dolne-rakusko.info/leto-na-horach-v-dolnom-rakusku

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.