Vytlačiť túto stránku

Zábavné výlety a jedinečné zážitky

Napísal Dolné Rakúsko 14. jún 2016

Ak neviete, kam na letnú dovolenku, hory sú skvelou alternatívou k dovolenke pri mori. Osvieži vás horský vietor a slniť sa môžete na lesných čistinkách a terasách. Žiadne preplnené kúpaliská, zápchy ani hučiace klimatizácie.

Krásne hory, krištáľové plesá a útulné chaty. Jednodňový výlet, víkendový pobyt či celá letná dovolenka, v dolnorakúskych horách nájdete zábavu na celé leto. Regióny Viedenské Alpy a Mostviertel ponúkajú pokoj, relax, oddychové a výhladkové miesta, priestor na aktívne výlety, pešiu turistiku, výlety na bicykloch a najmä jedinečné regionálne jedlá, kultúru a zábavu. Dovolenku je potrebné dobre naplánovať, predovšetkým, keď sa ide do hôr. Preto sme zozbierali najkrajšie tipy na prežitie nezabudnuteľného leta na horách v Dolnom Rakúsku. Každý región a oblasť sú niečím výnimočné.

Lunz am See: Smaragdovozelené prírodné divadlo
Videli ste už niekedy na oblohe Mliečnu dráhu a 7000 hviezd? Na chate Ybbstalerhütte, blízko Göstlingu sa vám to môže ľahko podariť. Chata sa nachádza v divočine Dürrenstein, v regióne s najnižšou mierou svetelného smogu v celom Rakúsku. Perfektné tiež je, že tu môžete prenocovať vo výške 1 343 m. Odporúčame vám, aby ste nielen z lásky k prírode nechali auto doma a vyskúšali si pešo výstup z Lunz am See. Po ceste narazíte na dva vodopády: 60-metrový Ludwigfall a podzemný vodopád "Ručiaci býk" (Brüllenden Stier). Skôr ako pokoríte vrchol Dürrensteinu s nádherným panoramatickým výhľadom z výšky 1 878 m, pôjdete popri mystickom prírodnom jazere Obersee, od ktorého je to už len kúsok k chate Ybbstalerhütte, kde narazíte na najlepšie regionálne pochúťky priamo od majiteľky.

Tomu, kto nechce zostať na noc hore, odporúčame idylickú Trasu troch jazier (3-Seen-Tour: Lunzer See – Mittersee – Obersee). Cestu vám tu opäť skrížia dva spomínané vodopády a vlniace sa rašelinníky a machy vytvárajúce koberce, ktoré vás budú pri chôdzi kolísať. Náš tip: Prenocujte v rekreačnom dome Ferienhaus Hinterbreiteneben v Lunzi – v starej horárni s panoramatickou saunou, ktorá sa nachádza na samote obklopená obrovskou lúkou plnou kvetov! A nie je to ďaleko ani k jazeru Lunzer See, ideálnemu pre milovníkov kúpania a člnkovania, ktorí pred turistikou dávajú prednosť smaragdovozelenej vode. Určite nesmie chýbať ani výlet do Gamingu, pretože tam môžete navštíviť tunajšiu kvapľovú jaskyňu (Ötscher Tropfsteinhöhle), kde na vás čakajú nádherné skalné útvary. Jaskyňu je možné navštíviť iba so sprievodcom. Komentované prehliadky sa konajú pravidelne v nemčine, cudzojazyčné prehliadky je možné rezervovať na požiadanie.

Göstling an der Ybbs: Vysoko hore a hlboko dole
Jednou z najobľúbenejších chát v Göstlingu je ÖTK Schutzhaus Hochkar, v ktorej na vás po výstupe čaká útulné ubytovanie a tá najlepšia kuchyňa. Skvelým zážitkom je pochod na vrchol Hochkar s odbočkou k chodníku takmer v oblakoch 360° Skytour Hochkar, ktorý pozostáva z dych vyrážajúcich vyhliadkových plôch a visiacich mostov, alebo túra po fantastických horských močariskách Leckermoos. Na úpätí Hochkaru vás očarí 700-ročný hostinec s pestrým wellness zariadením v chatovom štýle a so skvelými masážami a ajurvédskymi procedúrami. Kúsok od hotela sa v obci Mendlingtal, pri najstaršom žľabe na splavovanie dreva v strednej Európe, nachádza zážitkový svet Erlebniswelt Mendlintal, ktorý jednoznačne stojí za návštevu. Priamo v Göstlingu nocujeme v najlepšom pohostinstve Gasthof Mandl-Scheiblechner.

Vorderöstscher: To najlepšie z rakúskeho Grand Canyonu
Ötscher, symbol regiónu Mostviertel, vás nadchne fantastickými výhľadmi a nádhernou faunou a flórou prírodnej rezervácie Ötscher-Tormäuer. Zaujímavosťou je, že táto prírodná rezervácia je vďaka rozlohe 170 km2 dokonca väčšia ako Lichtenštajnsko. V centre rezervácie Naturparkzentrum Ötscher- Basis Wienerbruck a okolo neho môžete zažiť množstvo dobrodružstiev. My však začneme tipom na občerstvenie: V reštaurácii centra Naturparkzentrum Ötscher-Basis by ste určite mali ochutnať ovčí syr z Annabergu a vziať si so sebou pohár piva Erzbräu. Centrum Ötscher-Basis ponúka na požiadanie aj sprevádzané túry plné informácií o prírode. Ten, kto sa vyberie na cestu sám, by mal určite zamieriť k chate Schutzhaus Vorderötscher. Cesta tam vedie popri elektrárni Stierwaschboden a ďalej cez impozantné rokliny Ötschergräbenk vodopádom Mirafälle a Schleierwasserfälle. Tu príroda ukazuje svoju obrovskú moc - a zároveň pôsobí neuveriteľne uvoľňujúco. Keď tam prídete, oplatí sa stráviť noc priamo na kopci, užiť si pôvabnú atmosféru okolia chaty Schutzhaus Vorderötscher a sledovať vykračujúce si jelene od stola plného chutných dobrôt.