Turistický tip do Slovinska

Keď vyleziete na 2 532 metrov vysokú, slovinskú horu Skuta, okrem dychberúceho výhľadu vás čaká aj jedna architektonická chuťovka.


Rockwool zateplil unikátnu chatu pre horolezcov v slovinských Alpách

 

Na úpätí tretieho najvyššieho vrcholu Kamnických Álp stojí totiž originálna drevená horolezecká chata. Vzhľadom na jej polohu bolo unikátne aj jej budovanie – časť prístrešku bola na miesto určenia dopravená vrtuľníkom slovinskej armády. Vysokohorská chata je kompletne zateplená izoláciou Rockwool.

Interiér horského prístrešku sa skladá z troch izieb - vstupný priestor slúži pre uskladnenie a prípravu jedla, nasleduje väčšia spoločenská miestnosť a objekt uzatvára kompaktná spálňa, v ktorej sa vyspí naraz až 8 horolezcov či turistov.


Chatu situovanú na okraji skalnej steny navrhli poprední slovinskí architekti Spela Videcnik a Rok Oman zo štúdia OFIS. Jej konštrukciu, ktorá je k zemi ukotvená kovovými kĺbmi, aby odolala drsným vysokohorským podmienkam, navrhli študenti Harvardskej  univerzity.
Celá vonkajšia stena, strecha aj podlaha je izolovaná kvalitnou tepelnou a protipožiarnou  izoláciou ROCKWOOL Airrock ND, ktorá je vhodná do týchto nestabilných klimatických podmienok s veľkými teplotnými výkyvmi a extrémnym počasím. 
 

Odkaz na  video – stavba unikátneho prístrešku:

 

Tip na turistický výstup: Kamnické Alpy

Výstup je určený pre turistov, ktorí hľadajú vzrušujúce zážitky v lone prírody s nádhernými panoramatickými zážitkami. Cesta hrebeňom zo sedla Mlinarsko cez sedlo Dolgi hrbet (2 334 m) - Skuta ponúka nezabudnuteľné pohľady priepastí severných stien. Na prvý pohľad ohurujú krasové javy a útvary najrôznejších foriem – krasové komíny a závrty, rozmanité vrstvy hornín, ktoré sa ostrými hranami dvíhajú k oblohe. Pri dobrej viditeľnosti, môžete zachytiť pohľadom ďaleko až na juh, do romantického údolia Feistritztal. Pri zostupe z hory sa nemusíte vracať rovnakou cestou, ale skúste obísť Dolgi hrbet južnou trasou.



Zdroj fotografií:  ROCKWOOL; Anže Čokl, anzecokl.com

Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.