Radi sa bojíte?

Napísal CzechTourism 01. november 2015

Jesenné počasie priam vyzýva milovníkov záhad a strašidelných historiek na výlety na záhadné miesta. Za desivými príbehmi o upíroch i čarodejniciach sa môžete vydať na cesty do Českej republiky.


Cintorín v Žďári nad Sázavou

Dolný cintorín v Žďári nad Sázavou by ste mali navštíviť, ak sa zaujímate o upírske legendy. Na konci 19. storočia sa tu uskutočnil rituál likvidácie upíra, ktorým bol údajne správca žďárskeho veľkostatku Alois Ulrich. Ten bol voči svojim poddaným veľmi krutý za života i po smrti. Miestni obyvatelia preto povolali jihlavského kata, ktorý nariadil hrob otvoriť. K úžasu všetkých v ňom našiel telo, ktoré nenieslo známky rozkladu. Kat oslovil Ulricha menom, ten otvoril oči a posadil sa. Zariekavaniu kňaza sa „nemŕtvy“ vysmial, a tak mu kat zoťal hlavu a telo nechal zasypať vápnom. Niektorí záhadológovia Ulrichovo posmrtné vyvádzanie prisudzujú architektonickej koncepcii cintorína. Stavba je založená na pôdoryse trojuholníka – symbolu najsvätejšej Trojice. Pôdorys kostola by mal predstavovať ľudskú lebku. Celkovo ide o kabalistický symbol úplnosti a víťazstva života nad smrťou.

 

Foto: Wikipédia Dolný cintorín v Žďári nad Sázavou


Hrad Houska

Temné tajomstvá skrýva hrad Houska v severných Čechách. Pravdepodobne patrí k najstarším hradom na českom území. Nevie sa však presne, kedy bol postavený, kým a s akým zámerom. Stavba totiž stojí na nestrategickom mieste – v okolí neprechádzala zemská hranica ani obchodná cesta, hrad nemal priamy prístup k vode. Čo teda chránil? Podľa niektorých povestí nebol hrad Houska postavený na ochranu okolia, ale naopak, aby okolitý svet chránil pred niečím zvnútra. Pod hradom sa totiž údajne skrýva pekelná brána! Hoci sa nevie, kde presne má peklo ústiť, v hradných priestoroch si môžete prezrieť aspoň z dreva vyrezanú čertovskú expozíciu, ktorú si užijú predovšetkým deti.

 

Foto: www.hrad-houska.cz 


Jaskyňa Býčí skála

Juhomoravská jaskyňa Býčí skála bola v dobe bronzovej a možno ešte skôr využívaná ako obetné miesto. V 19. storočí tam bol objavený takzvaný Halštatský pohreb z 5. storočia pr. n. l. – hrob veľmoža, ktorého do podsvetia nasledovalo 40 dievčat, sluhovia i kone. Zatiaľ čo zosnulý bol upálený na hranici, ženy boli kruto umučené a kone rozsekané na kusy. K Býčej skale sa, snáď ako spomienka na desivý rituál, viažu povesti o tajomnom speve a výkrikoch, ktoré sa nesú jaskyňou. Hovorí sa, že za tmavých nocí z jaskyne vychádza temný sprievod duší, ktoré sa zas za svitania vracajú na miesto svojho posledného odpočinku. Jaskyňa je verejnosti prístupná len počas oficiálnych dní otvorených dverí, jej okolie vrátane vysokej skaly, z ktorej údajne prúdi negatívna energia, si však môžete prezrieť kedykoľvek.

 

Foto: Wikipédia  Jaskyňa Býčí skála


Petrove kamene

Pokiaľ ste milovníkmi historiek o nadprirodzene a zároveň si radi zalyžujete, vydajte sa do Hrubého Jeseníka, ktorý sa nachádza na východe Českej republiky. Nad obľúbenými zjazdovkami sa týči skalný útvar Petrove kamene, ktorý môžete zhliadnuť nielen pri jazde na lyžiach, ale aj pri ceste po okolitej hrebeňovej trase. V 17. storočí, v dobe čarodejníckych procesov, sa tradovalo, že práve na Petrových kameňoch sa čarodejnice schádzali pri sabate, vyvolávali diabla a uskutočňovali tu svoju temnú mágiu. Skala je však v súčasnosti predovšetkým domovom mnohých vzácnych rastlinných druhov.

 

Foto: CzechTourism Petrovy kameny


Jihlavské podzemie

Povesťami opradené sú aj podzemné chodby pod bývalým horným mestom Jihlava. Katakomby s rozlohou 50 000 m2 a dĺžkou 25 kilometrov sú druhé najrozsiahlejšie v Česku. Temné chodby ťahajúce sa pod takmer celým mestom a väčšinou pamiatok oddávna dráždili predstavivosť miestnych obyvateľov. Vznikli tak legendy o zamurovanej mníške alebo o tajomnom prízraku s úzkym krkom a helmou či krátkymi rovno zastrihnutými vlasmi, ktorý sa dokonca podarilo nafilmovať reportérovi istej komerčnej televízie. Iné povesti zas hovoria o skrytých priestoroch s jazerom, ktorého hĺbku sa nepodarilo odmerať, či o tajnej miestnosti s 12 rakvami a zlatými krížmi. Podzemie je prístupné od apríla do októbra denne, po zvyšok roku je možné dohovoriť si návštevy pre skupiny.

 

Foto: CzechTourism Martin malý 

Strašidelná Praha

V hlavnom meste sa za strašidlami vydajte do Múzea pražských povestí a strašidiel. Dozviete sa, ako to bolo s výrobou umelého človeka Golema, ktorý je údajne uložený na povale Staronovej synagógy. Múzeum vo svojej expozícii predstavuje aj príbeh Fausta, alchymistu, ktorý uzavrel zmluvu s diablom. Súčasťou expozície je Podzemná ulička duchov, koncipovaná tak, aby pripomínala polnočnú Prahu. V nej stretnete 25 najznámejších pražských strašidiel. Múzeum je otvorené denne od 10. do 22. hodiny. Dospelí za vstup zaplatia 5,5 eura, vstupenka pre dieťa vyjde na 2,5 eura.



Napísať komentár

Uistite sa, že všetky požadované (*) polia ste vyplnili. HTML kód nie je povolený.